Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Beklerdim ki, yiğit bir milletvekili kürsüye çıksın da, “-Beyler ayıp oluyor... Fransız meclisinde bizi üzecek bir yasa oylanırken, biz burada Ayşe Hanım Teyze’nin alacağı her bir kutu ilaca katkı payı bindiriyoruz.Sonra da, milletvekillerine 2 yılda emekli maaşı bağlanmasına karar veriyor, Ayşe Hanım Teyze’nin ödeyeceği paralara el koyarak emekli maaşlarını 8.050 liraya yükseltiyoruz. “Kıyak emekliği” “Kaymaklı emekliliğe” dönüştürüyoruz. Yapmayınız. Etmeyiniz” desin.
Mutlaka vardır bir “beyler ayıp oluyor” diyen de gazete haberlerinde yer almamıştır ümidi ile Milliyet adına TBMM’de olan biteni izleyen Önder Yılmaz’ı aradım. “Hayır, tek bir milletvekili böyle bir tepki göstermedi” dedi.
Hastaların ilacından katkı parası alınması için çıkarılan kanunun kuyruğuna eklenen maddelerle:,
n Eskiden milletvekilliği yapmış, tüm emeklilerin maaşı 2.750 TL.dan 8.050 TL.ya yükseltildi
n İki yıl milletvekilliği yapmış olanlara emeklilik hakkı tanındı
n Süre yetersizliğinden emekli olamamış eski milletvekilleri, eksik kalan emeklilik primleri Meclis (Devlet) bütçesinden ödenerek emeklliik hakkına kavuşacaklar.
Sayın okuyucularım, olan biten tam bir kara mizah kurgusudur. Sınırlı imkanları olanların (fakirlerin) ilaç giderlerin sosyal güvenlik kuruluşlarına getirdiği yükün hafifletilmesi için bir kanun tasarısı hazırlanıyor. Halkın iyileşmek için almak zorunda olduğu her bir kutu ilaca belli bir ödeme yapması karara bağlanırken, aynı kanunun “kuyruğuna eklenen bir madde” ile milletvekillerinin “Kıyak Emekliliği“ Kaymaklı Emekliliğe dönüştürülüyor...

Yan cebime koy!
Fakirlerin ilaç kutusu başına ödedikleri paralar toplanacak, milletvekillerine “Kaymak Emeklilik Maaşı” olarak ödenecek.
Kimsenin kimsenin malında ve parasında gözü olamaz. Ama (1) Vermeden almak Tanrı’ya mahsustur. Birinin bir şeyler alabilmesi için birinin bir şeyler vermesi gerekir. Milletvekillerinin 2 yılda emekli olabilmeleri ve de ayda 8.050 TL emekli maaşı alabilmeleri, daha önce emekli olmuş bu dönem gene TBMM’de bulunan milletvekillerinin ayda 24 bin TL. alabilmeleri için bu paraları birilerinin, örneğin Ayşe Hanım Teyzemin ödemesi bekleniyor... (2) İmtiyazsız, sınıfsız bir milletiz diyoruz. Bunu derken milletvekillerimize tanınan haklar çelişki teşkil ediyor. Ali Rıza Bey Amcam, 30 yıl çalıştıktan sonra ayda 950 TL emekli maaşı alırken, milletvekillerinin 2 yıllık hizmet süresi sonunda 8.050 TL. maaş almaları doğru olmuyor.
Milletvekillerimize hürmetimiz bakidir. Büyüklerimiz her şeyi bizden daha iyi düşünür. Bizim gibi sade vatandaşların kafalarına arada sırada zararlı fikirler üşüşür. Aksi halde kötü bir niyetimiz yoktur. Bu yazılanlarla milletvekillerimizi üzüyor isek “suçumuz af ola...”
(Anadolu’da “İstemem... Yan cebime koy...” diye bir deyim vardır. İşte o biçim. CHP’liler oylama sırasında salon da değillermiş... Bunun için karşı oy verememişler!...)

Haberin Devamı

Çetin Altan Usta’ya Saygı

Haberin Devamı

Çetin Altan Usta’nın kaleminden bal damlıyor. Her yazısında bir yaşam coşkusu,birikimin süzgecinden geçmiş ince bir mesaj var. Günün olaylarını eleştirirken bile tatlı tatlı eleştiriyor.
Usta önceki günkü yazısında diyordu ki, ”Doğrusu artık yoruldum; bir ömür boyu, T.C.’nin nerdeyse “kartvizit”ine dönmüş olan; idamlı, katliamlı, işkenceli, gözaltılı, yaygın tutuklamalı, komşu ülkelerle kavgalı ve “hamasi gerekçeli” gündeminde yüzmekten.

Haberin Devamı

***
Ne demiş kimsesiz kırsal bölgelerde koyun otlatırken; ikide birde bir ayı bokuna rastlayarak; “buradan ayı geçmiş”, diye sürüsünün yönünü değiştiren çoban: “Kork, bokundan kork; ben bu dünyaya korkmaya mı geldim?”