Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Ödemiş-Birgi’de Aydınoğlu Mehmet Bey’in 1312-1313 yıllarında yaptırdığı Ulu Cami’i ziyaret ettiğimde cami görevlisinden dinlediğim “minber kapısı” ile ilgili hikayeyi okuyucularıma aktarmıştım. Görevli, çalınan kapının daha önce camii ziyaret eden bir İngiliz kadının ilgisi ile İngiltere’de bulunduğunu ve Türkiye’ye iade edildiğini anlatmıştı.
Mülkiyeli kardeşimiz gazeteci Özgen Acar kapı hikâyesinin gerçeğini anlattı.
Kapı 1993 yılında çalınmış. Ödemiş müze müdürünün hırsızlığı bildirmesi üzerine Interpol devreye girmiş. 1995 yılında İngiliz Scotland Yard’ının bir görevlisi Özgen Acar’ı aramış. “Siz bana yardım etmiştiniz. Şimdi sıra bende. Çalınan ahşap cami kapısı Londra’da Christie’s müzayede evinde satışa çıkarılıyor” demiş.
Özgen Acar gazetede bu konuda yayına başlamış. Kapıyı satacak müzayede evi ile temasa geçmiş. İşin peşini bırakmamış. 1995 yılı sonunda kapının Türkiye’ye iadesini sağlamış.
Özgen Acar (1938 Niğde-Bor) Mülkiye’de okudu. Milliyet, Cumhuriyet gazetelerinde muhabirlik yaptı. İzmir’de ilkokuldaki hocası Cahide Erkal’ın anlatımlarından etkilenerek tarihi eserlere ilgi duymaya başladı. 1948 yılında Bayraklı kazılarını yaparken Ekrem Akurgal ile tanıştı.
Tarihi eserler ve özellikle yurt dışına kaçırılan tarihi eserler konusunda uzmanlaştı.

Birgi-Ulu Camii’nin çalınan minber kapısı İngiltere’den nasıl getirtildi
Bizde arkeoloji muhabiri yok
Acar, “Cumhuriyet Gazetesi’nde çalışıyordum. 1970 Temmuz ayında Peter Hopkins adında Amerikalı arkeoloji uzmanı bir gazeteci Türkiye’ye gelmiş. Gazetelerin arkeoloji muhabirleri ile tanışmak istemiş. Bizde gazetelerin arkeoloji muhabiri yok ama Cumhuriyet’de bu konulara ilgi duyan biri var diyerek bana getirdiler. İşte o tarihten bu yana arkeoloji konusunu ciddiye almaya başladım” diyor.
Özgen Acar, başta Karun Hazinesi ve Elmalı Definesi olmak üzere bir çok çalıntı eserin Türkiye’ye iadesini sağlayan gazetecidir.
“Karun Hazinesi için 1970-1986 arası kendi imkânlarımla 3 kez ABD’ye gittim” diyor. Özgen Acar, çalıntı eserlerle araştırma yapma arayışında uzun süre ABD’de serbest gazetecilik yaptı.

İstenirse getirtilebiliyor
ABD’den Karun Hazinesi’nin, Elmalı definesinin, Erdek mermer arkaik torsosunun, Perge çelenkli lahitinin, Perge yorgun herkül heykelinin iadesini sağladı. Halen Noel Baba hazinesinin (Sion hazinesinin) iadesi için çalışıyor.
İngiltere’den Bursa Osmanlı Evi’nin 2 tombak şamdanının, Birgi Ulu Cami ahşap minber kapısının, Tunç Dionysos heykelinin, Divriği Ulu Cami ahşap panellerinin iadesi onun sayesinde gerçekleşti.
Almanya’dan 7.400 parça Hitit çivi yazılı tableti ve bir sfenksi, Perge Herkül Lahdinin parçasını getirtti. Afrodisyas İhtiyar Balıkçı heykelinin başını getirtmeye çalışıyor.
Özgen Acar, “Her tarihi eser yerin de korunmalıdır. Bugüne kadar bu topraklara ait tarihi eserlere sahip çıkamadık, hiç olmaz ise bundan sonra yurt dışına çıkarılmalarına imkân vermeyelim, yurt dışındakilere de sahip çıkalım” diyor.