Buğday hasadı devam ederken ithalatta gümrük vergisinin yüzde 135’ten yüzde 45’e indirilmesiyle serbest piyasada buğdayın fiyatı ton başına bölgelere göre 30-40 lira düştü. Dikkat buyurunuz, bir kilo buğday 30-40 kuruşa satılır oldu.

Tehlike şurada: Maliyetin altında satış yapan çiftçi, gelecek yıl buğday üretmeyecek.

Ekmeği için buğday ithal eden ülke durumuna düşeceğiz.

Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, çiftçiden buğday alan tüccarın, “İstediğim fiyata vermezsen ithal ederim” diyerek buğday fiyatını düşürdüğünü anlatıyor. Ardından Hükümet “Fiyat düşüyor” gerekçesiyle piyasaya müdahale ederek buğday alım fiyatını açıkladı.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), geçen yıl tonu 910 lira olan Anadolu kırmızı sert buğdayı bu yıl yüzde 3.2 artışla 940 liradan alacak.

Makarnalık buğday fiyatında ise artış yapılmadı. Geçen yıl tonu 1000 lira olarak açıklanan makarnalık buğday bu yıl da 1000 liradan alınacak. Düşük vasıflı makarnalık buğdayın fiyatı da değişmedi. Geçen yıl olduğu gibi tonu 840 liradan alınacak. 2016 üretim yılında tonu 865 lira olan diğer beyaz ve kırmızı buğdayın tonu 895 liraya, düşük vasıflı ekmeklik buğdayın tonu ise 765 liradan 800 liraya çıkarıldı.

Ali Ekber Yıldırım uyarıyor: Açıklanan fiyat hem enflasyonun çok altında, hem de çiftçinin girdi maliyetlerini karşılamaktan uzak. Çiftçi ton başına en az 1.050 lira fiyat bekliyordu.

Ekmeklik Anadolu kırmızı sert buğdaylar için açıklanan 940 liralık ton fiyatı, 2016 yılına göre sadece yüzde 3.2 oranında artışı öngörüyor. Fiyat artışı enflasyonun ve tarım ürünleri fiyat endeksindeki yıllık ortalama artışın çok gerisinde. 2016’da çiftçinin kullandığı gübre, mazot, ilaç ve diğer girdilerdeki artışın çok gerisinde. Çok düşük bir fiyat.

Topraklarımızın  yüzde 30’u (23.8 milyon hektar) tarım yapılabilir özelliktedir. Tarım alanlarının nadas alanları hariç yüzde 65.5’inde  (15.6 milyon hektar) tarla bitkileri yetiştiriliyor.

Bu alanın da yüzde 74’ünde (11.5 milyon hektar) hububat ekiliyor.

Hububat ekim alanlarının yüzde 67.2’sinde buğday, yüzde 23.7’sinde arpa ve yüzde 5.7’sinde mısır üretiliyor...

Son yıllarda buğday ekim alanları 7.5- 9.8 milyon hektar arasında, üretimi ise 17-22 milyon ton arasında değişti.

Şehirliye ekmek!

Artan nüfusla birlikte buğday talebi de artıyor. Ekmek, bulgur, makarna, irmik, bisküvi, nişasta ve buğdaya dayalı diğer unlu mamuller olarak buğday tüketimimiz 18-19 milyon ton dolayında.

2017 yılı bitkisel üretim ön tahminlerine göre, tahıl ürünleri üretim miktarları 2017 yılında bir önceki yıla göre yüzde 4.4 oranında artarak yaklaşık 36.8 milyon ton olacak.

Bir önceki yıla göre buğday üretiminin yüzde 5.8 oranında artarak 21.8 milyon ton, arpa üretiminin yüzde 11.9 oranında artarak 7.5 milyon ton, çavdar üretiminin yüzde 6.7 oranında artarak 320 bin ton, yulaf üretiminin yüzde 11.1 oranında artarak 250 bin ton olacağı tahmin ediliyor.

Kaldı ki buğday hasadı büyük oranda tamamlandıktan sonra açıklanan ve geçen yıla göre sadece yüzde 3.2 oranında artırılan buğday fiyatının çiftçiye bir yararı yok. Buğday politikası oluşturulurken sadece şehirliye ucuz ekmek yedirmek düşünülüyor.