Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Cuma günü öğleden sonra Emirgan’daki Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’ndeki ”Monet’nin Bahçesi” sergisini gezdim.
Sergi salonlarında o kadar çok sayıda çocuk vardı ki, hayret ettim. Gözlerim yaşardı.
Yurtdışında müzelere, sergilere gidenler görürler, bilirler, müzelerin, sergilerin yetişkin ziyaretçileri yanında her yaştan çocuk grupları da sergileri gezer. Daha doğrusu onları gezdirirler. Başlarında hocaları veya velileri olan çocuklar sergilenen tabloların, heykellerin önüne otururlar. Bir bilen, bir rehber veya öğretmen onlara neyin ne olduğunu anlatır. Bazıları not alır, bazıları elindeki deftere izlediği eseri çizmeye çalışır.
Başkalarını bilemem de hiç olmaz ise ben, “Bizde bu ne zaman olacak? Bizler Türkiye’de de çocuklarımızın müzelere, sergilere gruplar halinde getirildiklerini, bir bilenden neyin ne olduğunu dinlediklerini, öğrendiklerini görebilecek miyiz?” diye düşünürdüm.

Çocuklar sanattan hoşlanıyor
Türkiye ilginç bir ülke... Genelde okullarda sanat dersleri verilmez oldu. Genelde kamuoyunun sanata pek ilgi duymadığı söyleniyor. Ama bu ülke insanına iyi bir şeyler verdiğinizde insanlar bunu seviyor, benimsiyor. Hele gençler iyiyi daha çok takdir ediyor.
İstanbul’da Devlet Resim ve Heykel Müzesi’nin kapısına kilit vuruldu. Özel müzeler, galeriler, sanat fuarları bu açığı kapatmaya çalışıyor.
Sabancı Üniversite Sakıp Sabancı Müzesi, İstanbul’daki özel müzelerden biri. Ünlü müzeci, Dr. Nazan Ölçer’in müdürlüğünü yaptığı müzede on yıl içinde Picasso, Salvador Dali, Rambrant gibi ünlü sanatçıların eserleri ve de Ağa Han, Leuvre, Dautche Bank, Gülbekyan, Medici koleksiyonlarından seçmeler sergilendi.
Önümüzdeki dönemin programında, Anish Kapoor, Miro, Kandinsky ve Van Gogh sergileri var.

Çocuklara özel programlar var
Ocak ayının başına kadar devam edecek olan ”Monet’nin Bahçesi” sergisinde Fransız ressamın çiçek ve doğa temalı tabloları yer alıyor. Sergilenenler Monet’nin olgunluk dönemindeki sanatsal üretiminin ana temasını oluşturan Giverny Bahçesi’ni konu alan tablolar.
Sergide, yakın arkadaşı ressam Auguste Renoir imzalı Monet ve eşi Camille’in portreleri, kişisel eşyaları ve fotoğrafları da yer alıyor.
Çocuk ziyaretçilerin fazlalığını ve çocuk gruplarına bir bilen kişinin her tablo hakkında uzun uzun bilgi verdiğini görünce, müze yönetiminden, bu çocukların müzeye nasıl geldiğini ve onlara bilgi verenlerin kimler olduğunu sordum. Müze yönetiminin çocuklar için uyguladığı programları anlattılar. Çocuklar için hafta içi ve hafta sonları özel programlar hazırlanmış... Dört grupta 4-5 yaş/6-7 yaş/8-11/12-14 yaş gruplarında çocuklar için atöyle çalışmaları düzenliyorlar. Çocukları rehberler eşliğinde müzede gezdiriyorlar.
Sayın okuyucularım “Monet’nin Bahçesi”ni geziniz. Çocuklarınız var ise onları da yanınıza alınız. Memnun kalacaksınız.