Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Günümüzde sağlıklı yaşam arayışında, her yaşta kadınlar ve erkekler, kendilerine göre spor yaparak vücutlarını çalıştırmaya, diyet denilen yeme içme disiplinine dikkat etmeye çalışıyorlar.

Bu sektörün giderek büyüyen bir ekonomik boyutu var. Sağlıklı yaşam için yapılan harcamaların ülkemizde yılda 15 milyar TL’nin üzerine çıktığı tahmin ediliyor.

Sağlıklı yaşam programlarının önemli bölümünü fiziksel aktiviteler, egzersizler oluşturuyor. Diğer bölümü ise sağlıklı beslenme.

Sağlıklı beslenme kilo almayı da, kilo kaybetmeyi de önleyen, insanın yeterli beslenmesine imkân veren beslenmedir.

Haberin Devamı

Günümüzde üniversitelerimizde, sağlıklı beslenme uzmanları yetiştiriliyor. 64 üniversitemizin sağlık bilimleri bölümlerinde “Beslenme ve Diyetetik” eğitimi veriliyor. Eğitim en az 4 yıllık. Daha sonra lisansüstü ve doktora çalışmaları var.

“Nedir bu diyet fırtınası öğrenelim de önce Milliyet’te yazarız, sonra NTV’de halka anlatırız” diyerek Berfu Güven’le beraber diyet uzmanlarından Abdullah Mollamemişoğlu ile sohbet ettik. Abdullah Mollamemişoğlu Haliç Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümü mezunu.

Sağlıklı beslenme önemli

Bize anlatıldığına göre, sağlıklı beslenme için insanların her gün vücut ağırlığına göre kilo başına 0.8 g ile 1 g arası protein, kilo başına yaklaşık 24 kalorilik besin almaları bekleniyor. Su içmek esas. Her gün doğrudan, dolaylı 2 litre suya ihtiyaç var. Şekersiz çay, kahve ve benzeri içecek serbest. Şekersiz bitter çikolata yenilebiliyor. Bir insanın sağlıklı yaşayabilmesi için, kendi evindeki imkânlarla, günde 1.600 kalori almasına imkân verecek örnek bir diyet menüsü şöyle:

Kahvaltı: 1 dilim beyaz peynir (30 g), 1 adet haşlanmış yumurta, 1 dilim organik tam buğday ekmeği, 1/2 domates + 1/2 salatalık + maydanoz.

Ara öğün: 2 ceviz, 3 kuru kayısı.

Öğle: 120 g kırmızı et ya da 150 g tavuk, yeşillikli salata + 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile 2 dilim organik tam buğday ekmeği.

İkindi: 1 elma, 1 su bardağı süt.

Akşam: 1 porsiyon taze fasulye (sebze yemeği), 1 kâse yoğurt, 2 dilim organik tam buğday ekmeği. (Sebze yerine bakliyat yemeği yenirse ekmek yok ancak salata eklenebilir.)

Haberin Devamı

Yatmadan ara öğün: 2 adet mandalina (veya benzeri meyve), 1 su bardağı süt.

Günde kişi başı 11 TL

Bu diyet menüsünün maliyeti kişi başına 11 TL dolayında. 70-80 kg ağırlığındaki kadın ve erkekler için bu menü yeterli protein ve kaloriyi sağlıyor. Kilo almayı önlüyor.

Biz Abdullah Mollamemişoğlu ile sadece diyet konusunu konuştuk. Diyet sağlıklı yaşam programının bir parçası. Diyet ile kilo alma riski ortadan kalkıyor ama sadece diyet ile zayıflama şansı yok. Sadece diyetle sağlıklı yaşamı sürdürme şansı yok. Diyetin yanında fiziksel aktivitelerle, günlük yaşam içinde kalp ve solunum hızını artırmak, egzersiz ile vücudun tüm organlarının çalışmasını dengeli tutmak önemli. Hiç olmazsa sabah yürüyüşleriyle fiziksel aktivite ve egzersiz eksikliğini gidermek önemli.

Unutmayınız, ilaçla zayıflamak mümkün değil. Yağ eriten ilaç henüz keşfedilmedi.

Öğrendiklerimi okuyucularıma aktarıyorum.