Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Şimdilerde internet üzerinden dünyanın en iyi üniversitelerinin derslerini izleme imkanı var. Üniversiteler dersleri izleyenleri sınıyor. Sınavda başarılı olanlara özel bir sertifika veriliyor. Bu sertifikalar dünyanın her ülkesinde insanlara iş bulma imkanı sağlıyor.
Bu yeni eğitim sistemi “E-Üniversite” diye adlandırılıyor.
Konuyu başlangıçtan beri izleyen, bana devamlı bilgi aktaran DPT’den arkadaşımız Elektronik Mühendisi Muvaffak Gözaydın’dan öğrendiklerimi özetleyeceğim.
E-Üniversite ABD’de 1995’lerde başladı. Fakat ticari düşünen şirketler yüzünden gelişme yavaş oldu. 2012 başında üniversiteler online işine el attılar.
Tanınmış üniversitelerin öğrenci bulmasının kolay olduğu, büyük sayılarda öğrenciye erişildiğinde öğrenci başına maliyetin azalacağı görüldü.

Bedava üniversite eğitimi
Önce Stanford’dan iki profesör www.coursera.org konsorsiyumunu kurdu. Bu konsorsiyumda şimdilerde 107 üniversite var. Caltech, Columbia, Duke, Johns Hopkins, Princeton, Stanford, Uni of Chicago gibi Amerika’nın en iyi üniversiteleri başta olmak üzere 61 Amerikan üniversitesi ile 46 yabancı üniversite konsorsiyuma girdi.
New York Times gazetesini arkasına alan bu grup kısa sürede “MOOC = Massive Open Online Courses” sloganı ile yüzbinlerce öğrenci kazandı. Dersler tamamen ücretsiz. Dersi alabilmek için hiçbir şart yok. Lise mezunu olma şartı bile aranmıyor.
Gelişmeleri izleyen MIT + Harvard ikilisi Mayıs 2012 de ikinci bir konsorsiyum kurdu. “www.edx.org” konsorsiyumuna yeni üyeler katıldı.
Şimdilerde konsorsiyumda 29 üniversiteleri var. MIT, Harvard, UC Berkeley, Uni of Texas, Cornell, Caltech başta olmak üzere 13 Amerikan üniversitesi ve de 16 yabancı üniversite.
Üniversiteler diploma vermiyor, sertifika veriyor. Sertifikalar MIT, Harvard, Berkeley gibi başlıklar taşıyor ve bu yüzden yine de dünyanın her yerinde sertifika sahiplerinin daha kolay iş bulmalarını sağlıyor.

7 milyon kişi ders izliyor
“Coursera” halen 5-6 milyon öğrenciye ücretsiz olarak ulaşmış vaziyette “Edx” ise daha muhafazakar, onlarda öğrenci sayısı 1 milyona yaklaşıyor.
Bu üniversiteler diploma vermeye başladıklarında ücretsiz olan dersler başına büyük olasılıkla 10-20 dolar ücret istenilecek. Bu gelişmeler sonucu ABD’deki üniversitelerin çoğu kapanacak, pek çok profesör işsiz kalacak. Ama Türkiye’deki öğrenciler, dünyanın her köşesindeki öğrenciler gibi, ABD’ye gitmeden, yılda 150-200 dolar ödemeyle MIT’den, Harvard’dan ve diğer yüzlerce online eğitim veren üniversiteden diploma alma imkanına sahip olacak.
Türkiye’den Koç Üniversitesi de “www.coursera.org” konsorsiyumuna katıldı. Profesör Attila Aşkar ilk online matematik dersini yakın zamanda Türkçe olarak vermeğe başlayacak. Zaman içinde verilen dersler artacak. (Bilgi için www.coursera.org ve www.edx.org’a giriniz.)