Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak, Türkiye’nin enerji politikasına önem veriyor. Bu sayede hem bölgede hem içeride enerji konusunda uzun vadeli gelişmelerin önü açılıyor.

Petrol ve doğal gaz sektörleri stratejik sektörler. Dünyada tüketilen birincil enerjinin yüzde 33’ü petrolle, yüzde 24’ü ise doğal gazla karşılanıyor.

Bu kaynakların yaklaşık yarısı Ortadoğu coğrafyasında. Bu bölgenin yıllardır sıcak ve soğuk savaşların, sivil katliamların merkezinde yer almasının temel nedeni de bu.

Haberin Devamı

Dünya ham petrol fiyatını, içerideki tüketici ise benzin, mazot fiyatını izliyor. Ham petrol kendi kendine benzine, mazota dönüşmüyor.

Ham petrol rafinerilerde işlendikten sonra benzin, mazot oluyor.

TÜPRAŞ

Akdeniz’de 53, Karadeniz’de 18 rafineri var. Bizde ise İstanbul, İzmir (Aliağa), Kırıkkale ve Batman’da 4 rafineri ham petrol işliyor. İstanbul (1961) ve İzmir (1972) rafinerilerinin ham petrol işleme kapasitesi 11’er milyon ton. Kırıkkale’nin (1986) 5 milyon ton, Batman’ın (1955) 1.1 milyon ton.

Rafinerilerin toplam ham petrol işleme kapasitesi 28.1 milyon ton. Bu dört rafineriyi de TÜPRAŞ işletiyor.

TÜPRAŞ 1983 yılında kuruldu. 2005 yılında özelleştirme ihalesinde 4.1 milyar dolar teklif veren Koç-Shell grubunun yönetimine geçti.

Sermayesinin yüzde 49’u Koç Grubu’nun, yüzde 2’si Shell’in. Yüzde 49’u halka açık.

PETKİM

PETKİM 1965 yılında kuruldu. İzmit, Yarımca’daki kauçuk ve daha sonra da etilen, polietilen, klor alkali, VCM ve PVC tesislerinde üretime başladı.

Aliağa tesisleri 1993 yılında PETKİM’in merkezi haline getirildi.

2007 yılında özelleştirildi. Şimdilerde Azerbaycan sermayesine ait SOCAR grubu tarafından işletiliyor. SOCAR grubunun Aliağa’da inşa ettiği rafineri yakında üretime başlayacak.

TPAO petrol arama faaliyetini genişleterek sürdürüyor.

TPAO’nun karada ve denizde arama faaliyetleri milli petrol politikamızın önemli bölümü.