Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Tüketici fiyatların-daki yıllık artış oranı (buna ‘enflasyon’ diyoruz) ocak ayında yüzde 9.58 idi. Şubatta yüzde 10.13’e, martta yüzde 11.29’a, nisanda yüzde 11.87’ye yükseldi.

Üç aylık tırmanıştan sonra tüketici fiyatlarındaki artış mayısta yüzde 11.72 olunca, ”enflasyonda iniş başladı” diyerek sevindik. Haziran enflasyonu yüzde 10.90 oldu. İniş devam ediyor ama yetersiz...

Ayşe Hanım’ı ilgilendiren, özellikle gıda fiyatlarındaki artış. Mayıs ayında gıda ve alkolsüz içecek fiyatlarında yıllık artış yüzde 16.91 olmuştu. 12 aylık ortalama artış yüzde 8.00 idi.

Haberin Devamı

Haziran ayında gıda ve alkolsüz içkiler fiyatları yıllık artışı yüzde 14.34 oranında. Yıllık ortalama artış oranı yüzde 9.23 oldu. Tüketici fiyatlarının arkasında üretici fiyatları var.

Yurt içi üretici fiyatlarında yıllık artış nisanda yüzde 16.37’ye kadar tırmandıktan sonra mayısta inişe geçti. Mayısta 15.26, haziran’da 14.87 oldu.

Üretici ve tüketici...

Gıdada, üretici fiyatlarındaki yıllık artış haziranda yüzde 9.70 oldu. Gıdada üretici fiyatları ile tüketici fiyatları arasındaki fark dikkati çekiyor.

n Gıda ve alkolsüz içeceklerde yıllık artış, üretici fiyatlarında yüzde 9.70 iken tüketici fiyatlarında yüzde 14.34 oranında.

n Gıdada ve alkolsüz içeceklerde yıllık ortalama artış, üretici fiyatlarında yüzde 6.65 iken, tüketici fiyatlarında 9.23 oranında.

Gıdada tüketici fiyatları artışı, üretici fiyatları artışının önünde koşuyor. Gıda maddelerinde üretici ve tüketici fiyatları arasında büyük fark var.

Gıdada makas devam ediyor
Enflasyonu anlatıyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği, her ay başlıca gıda maddelerinde üretici fiyatları ile market fiyatlarını izliyor, açıklıyor.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin üretici ve market fiyatlarına dayalı enflasyon hesabı yapılamaz ama, Ayşe Hanım Teyzem’in tenceresini kaynatmak için satın alacağı et, yağ, bakliyat gibi ürünlerin üretici ve market fiyatlarının bu haziran ayında geçen haziran ayına göre nasıl değiştiğini gösterir.

Ayşe Hanım Teyzem’in en fazla satın aldığı 11 tüketim maddesinde üretici fiyatları ile market fiyatları arasındaki fark geçen haziran yüzde 116 iken bu haziran yüzde 80’e geriledi.

Haberin Devamı

Açık anlatımıyla üretici ve market fiyatları arasındaki fark küçüldü. En fazla satın alınan 11 tüketim maddesinde geçen hazirandan bu hazirana üretici fiyatı yüzde 23 artarken, market fiyatlarındaki artış yüzde 6.3 oldu.

Tekrarda yarar var, bu gibi hesaplarla enflasyon izlenemez ama, bu gibi hesaplar, enflasyonun arkasındaki yapıyı anlamaya yardım eder.