Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Girişimci, Nasrettin Hoca’nın anlatımıyla, “Unu, şekeri, yağı bir araya getirerek helva yapan kişidir”. Doğayı, emeği, sermayeyi kullanarak katma değer yaratır.

Girişimcilik her ülkede önemli. Hele bizim için, hele şu dönemlerde çok önemli. Her ülkede girişimciler destekleniyor, yüreklendiriliyor. Uluslararası danışmanlık ve denetim kuruluşu EY (eski adı ile Ernst & Young) faaliyet gösterdiği ülkelerde her yıl örnek bir girişimciyi belirlemek, sonra da her ülkede belirlenen girişimcileri bir araya getirerek, yılın girişimcisini seçmek için düzenlemeler yapıyor. EY firması 140 ülkede faaliyet gösteriyor. Yıllık iş hacmi 31.4 milyar dolar olan 250 bin kişinin çalıştığı bir dev kuruluş. EY’nin faaliyet gösterdiği ülkeler arasından 60 kadar ülkede, 1986 yılından bu yana her yıl, ”yılın girişimcisi”nin belirlenmesi için bir program uygulanıyor.

Haberin Devamı

Milliyet’le başladı

Türkiye’de yılın girişimcisini belirleme programı 2004 yılında başladı. Milliyet gazetesi EY’nin Türkiye’de yılın girişimcisini belirleme programını 2010 yılına kadar destekledi. Birlikte yürüttü.

EY firması Milliyet’in desteği olmadan 2012 ve 2014 yıllarında 2 defa daha yılın girişimcisini belirledikten sonra, programa ara verdi. Bu yıl 10’uncu defa yılın girişimcisi belirleniyor. Yılın girişimcisi Monaco’da düzenlenecek “Dünya Yılın Girişimcisi” buluşmasında Türkiye’yi temsil edecek Dünyanın değişik ülkelerinden Monaco’ya gelecek olan 60 ülke girişimcisi arasından bir girişimci “Dünya Yılın Girişimcisi” olarak onurlandırılacak.

Yılın girişimcisi programı bir yarışma programı değil. Katılımcılar jüri önünde yarışa çıkmıyor. Ülke jürileri ve uluslararası jüri, değişik özelliklerini değerlendirerek örnek girişimcileri belirliyor. Girişimcilerin vizyonları ve liderlikleriyle başka girişimcilere örnek olmaları, girişimlerinin dinamik ve büyüyen yapılarıyla ülke ekonomisi ve dünya ekonomisi bakımından farklılık yaratması aranıyor.

Örnek girişimci aranıyor

Yılın girişimcilerinin ülkelerinde dünyada daha başka girişimcilere örnek olarak ortaya çıkarılması arayışı var.

Haberin Devamı

Bundan önceki 9 yarışmada yılın örnek girişimcisi olarak sırasıyla Süleyman Orakçıoğlu / Orka Group Yönetim Kurulu Başkanı Kerim Taner / Alara Tarım Ürünleri Şirket Ortağı ve CEO - Sedat Yalınkaya / Goldaş CEO - Ersin Akarlılar / Mavi Giyim CEO - Orhan Turan / ODE Yalıtım A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı - Gülden Yılmaz & Yılmaz Yılmaz / Koton Mağazacılık Başkan Yardımcısı & Yönetim Kurulu Başkanı - Canan Çelebioğlu & Can Çelebioğlu / Çelebi Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Vekili & Yönetim Kurulu Başkanı - Şükrü Bozluolçay / Bozlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Levent Yılmaz & Feridun Tunçer / Baydöner Yönetim Kurulu Başkanı & Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı belirlendiler.

Yılın girişimcisi olarak 3 girişimci belirleniyor. Bu 3 girişimciden biri Türkiye’yi temsil için Monaco’da Dünya Yılın Girişimcisi programına katılıyor.