Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Güneş yararlı. Çünkü güneş, vücuttaki D vitamini miktarını artırıyor. D vitamini cildimizde bulunan bir hormonun ön maddesi. Bu ön madde, güneşin ultraviyole - B (UVB) ışınları ile yaşam süresini uzatan bir hormona dönüşüyor. Bu en güçlü antioksidanın eksikliğinde hücrelerimiz normal çalışamıyor. D vitamini eksikliği sık sık hastalanmaya yol açıyor. Her türlü alerjik hastalık ve enfeksiyon hastalıklarına davetiye çıkarıyor.
Güneş yararlı ama, uzun süre güneşin altında kalınır ise yarar yerine zarar veriyor.
Günümüzde güneşe çıkanlardan, uzun süre güneşte kalanlar, güneşin zararından korunmak için güneş yağı kullanıyor.
Güneş yağının sağlığa zararı, güneşin zararından çok çok daha fazla.
Güneşten ‘fiziksel korunma’ sağlayan mineralli koruma yağları, cildin üzerinde örtü gibi (beyaz maske gibi) bir tabaka meydana getirerek koruma sağlıyor. Genelde az kullanılan bu tür yağların zararı henüz bilinmiyor. Ama ‘kimyasal koruma’ sağlayan yağların zararları bilimsel olarak belirlenmiş durumda.

Yağlara güvenmeyiniz
Kimyasal koruma yağları, “oksibenzon, vitamin A (retinil palmitat, titanyum dioksit, fenaksietanol, silikon, çinko oksit, titanyum oksit, paraben’ gibi kimyasalları içeriyor. (Satın alacağınız, aldığınız, kullandığınız koruyucu yağın ambalajındaki içerikleri okuyunuz.)
Günümüzde, gelişen ‘nanoteknoloji’ sayesinde cildin artırılan emiciliği ile üretilen güneş yağlarının içindeki kimyasallar vücutta farklı noktalara kolayca ulaşabiliyor. Ulaştıkları yerde farklı etkiler yapıyor.
Yaşlanmayı önlemeyi amaçladığı söylenen kimyasallar ‘serbest radikallerin’ oluşmasına yol açarak cilt yaşlanmasını hızlandırıyor.
A vitaminli ürünler kanser riski taşıyor. Aşırı kullanım D vitamini eksikliğine neden oluyor.
Kimyasallar ostrojen hormonu etkisi ile vücuttaki hormonal dengeyi bozuyor. Çocuklarda özellikle kız çocuklarında erken ergenliğe yol açıyor.

Kendinizi koruyunuz
Bütün bu anlatımlara rağmen güneş yağı kullanacakların (kullandıkları yağın kutusunu iyi okumaları, ne tür riski göze aldıklarının bilincinde yağı kullanmaları) ilk 10 dakika yağlanmadan güneşlenmeleri, uzun süre güneşte kalacakların 2 saatte bir yağlanmayı tekrarlamaları tavsiye ediliyor.
Biz ne yapalım diyerek sual eyleyeceklere tavsiye: Şimdilerde doğal bitki yağları kullanılıyor. Havuç tohumu ve susam yağları (30 - 40 koruma ölçüsüne eşit güçte.) Zeytinyağı ve hindistan cevizi yağı (8 koruma ölçüsüne eşit güçte) koruma sağlıyor.
Çocuklar için tavsiye: Enseyi örtecek, yüzü gölgeleyecek şapka kullanılmalı. Güneşe çıkarırken çocukların vücudunun en az kısmını açıkta bırakacak giysiler seçilmeli. Açıkta kalan bölgeler doğal yağlarla yağlanmalı.
(Bu bilgileri hekimlere sorarak derledim. Hekim okuyucularımızdan farklı bilgiler gelirse, okuyucularıma aktarırım.)