Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İslam dininin beş şartından biri olan hac ibadetini yerine getirmek için 80 bin vatandaşımız Suudi Arabistan’a gitti.

Hacı adaylarımız hac döneminde yaklaşık 500-600 milyon dolar harcama yapacaklar. Günümüzde hacca gitmenin en düşük faturası 20 bin TL dolayında.

Hac ibadeti için Suudi Arabistan’ın Mekke kentinde Arafat’ta 164 ülkeden bir anlatıma göre 2 milyon, bir başka anlatıma göre 4 milyon Müslüman bir araya geliyor.

Suudi Arabistan, her ülkeden hac ibadetine katılmak isteyenlere kota uyguluyor. Türkiye’nin kotası 80 bin olduğu için, Suudi Arabistan’a gidenlerin sayısı 80 bin.

Haberin Devamı

Hacca gitmek isteyenler Diyanet İşleri Başkanlığı’na başvuruyor. Gidecekler kurayla belirleniyor. Önceki yıllarda başvurup sırada bekleyenlere bu yıl 335 bin kişi eklendi.

Ocak ayı başında yapılan kuraya 1 milyon 780 bin kişi katıldı. Bunlardan 80 bin talihli belirlendi.

Fatura yüksek

Günümüzde hac seyahatinin faturası çok yüksek.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklanan 2017 yılı hac ücretleri, oda tercihli konaklamada, 2 kişilik odada kişi başı ücreti 15 bin 500 TL, 3 kişilik odada kişi başı ücreti 14 bin TL, 4 kişilik odada kişi başı ücreti 12 bin 250 TL. Otel tercihli konaklamalarda ücretler, 22 bin 750-24 bin 500 TL ile 27 bin 500-39 bin 750 TL arasında.

Hac ücretleri, gidiş geliş uçak ücreti, ulaşım, konaklama, Arafat’ta klimalı çadır gibi hizmetlerin Suudi Arabistan Devleti’ne ödenen ücretler, sağlık, yemek, rehberlik, görevli personel giderleri, hacı adaylarına verilen malzemeler, kurban ve sair kalemler dikkate alınarak Bakanlıklar Arası Hac ve Umre Kurulu tarafından belirleniyor.

Açık anlatımıyla, bu yıl hacca gidenler kişi başına 20 bin TL ile 50 bin TL arasında ödeme yapabilecek güçte olanlar.

Hac çıkışları 31 Temmuz - 26 Ağustos arasında gerçekleşti. Dönüşler 5 Eylül ile 30 Eylül arasında olacak.

Umreye ilgi artıyor

Hac için kontenjan var ama umre için kontenjan yok.

Son yıllarda umre için Suudi Arabistan’a gidenlerin sayıları devamlı arttı. Bu yıl 450 bin kişinin umre için seyahate çıkacağı tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

Umre harcamalarının yıllık faturası 2 milyar dolara yaklaşıyor.

Hac ve umre seyahatleri nedeniyle THY Suudi Arabistan’a uçuş sayısını artırdı.

Türk Hava Yolları İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan Cidde’ye haftada 21, Medine’ye haftada 14, Riyad’a haftada 14 sefer düzenliyor. THY ayrıca Suudi Arabistan’da Dammam, Yanbu, El Kasım ve Taif’e de uçuyor.

Sabiha Gökçen’den Medine’ye haftada 4, Cidde’ye 7, Riyad’a 7 uçuş var. Ankara Esenboğa’dan Medine’ye haftada 6, Trabzon’dan Riyad’a haftada 3 uçuş yapılıyor.