Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Türkiye Yayıncılar Birliği ve TÜYAP tarafından İstanbul’da her yıl düzenlenen kitap fuarının 36’ncısı bu hafta boyu ziyarete açık. Bu yılın ana teması “İyi ki varsın edebiyat”.

Fuara 850 yayınevi ve sivil toplum kuruluşu katılıyor. Büyükçekmece’deki TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’ndeki fuara giriş, öğrenci, öğretmen, emekli ve engellilere ücretsiz. Fuar boyu kitaplar daha düşük fiyatlarla satılıyor. Daha önce de yazdığım bir gerçeği hatırlatmak istiyorum.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun araştırmasına göre, günde 6 saat televizyon izleyen, 3 saat internete giren Türk insanı, kitap okumaya sadece 1 dakika ayırıyor. Kitap okumak Türk insanının ihtiyaç listesinde 235. sırada. Okuma alışkanlığında dünyada 86. sıradayız.

Haberin Devamı

Türkiye İstatistik Kurumu’nun istatistiklerine göre, 2015’te ülkemizde 49 bin, 2016’da 51 bin kitap yayınlandı. 2016’da satılan kitap bandrolü sayısı bir yıl önceye göre yüzde 5.2 arttı, 404 milyon oldu.

Demek ki, 80 milyonluk ülkemizde 2016’da 400 milyon kitap para ile satılıyor.

Yazları alıyoruz

İlginç olan aylara göre kitap bandrol sayısının değişimi. Halkımız yazın daha çok kitap satın alıyor.

Yayınlanan kitapların 14 bini eğitim kitabı, 6 bini akademik kitap. 2016’da 3 bine yakın inanç kitabı basıldı. Bir yıl önceye göre inanç kitabı basımında az da olsa gerileme var.

Yetişkin kültür kitabı 10 milyon, yetişkin kurgu kitabı 8 bin dolayında. Çocuk ve gençlik kitabı sayısı 8 bin. Çocuk ve gençlik kitapları sayısı bir yıl önceye göre artmış durumda.

Elektronik kitap da artıyor. 2016’da 325 kitap elektronik olarak yayınlandı. Web tabanlı yayın sayısı 2 milyon 600 bin. 30 kitap da konuşan kitap.

Ülkemizde yaklaşık 2 bine yakın yayınevi, 150 dolayında dağıtım kuruluşu ve kitap satan 6 bin kitapevi var.

4 bin liraya basılıyor

Kitap baskı ücretlerinde son yıl büyük artış olmadı. 200 sayfalık bir kitabın (telif hariç) 1000 adet baskısı yaklaşık 4 - 5 bin TL harcama gerektiriyor. Kitap satışlarında yüzde 8 KDV uygulanıyor.

Tahminlere göre 2.5 milyar dolarlık kitap pazarında eğitim - okul kitaplarının payı 1.5 milyar dolar. Akademik kitapların payı 70 milyon, ithal kitabın payı 100 milyon, kalan yaklaşık 800 milyon doları ise edebiyat, kültür, sanat ve dini kitaplar.

Haberin Devamı

Türkiye’nin büyümesi, gelişmesi çocuklarımızın daha çok okumasına bağlı.

Okumak, çocukların kültürel gelişimlerini tamamlamaları ve bilgi çağını yakalamaları için hava gibi, su gibi, yemek gibi günlük hayatlarının bir parçası olmalı.

Türk çocukları kitap okumada Afrika ülkelerinin gerisinde. Türkiye’de 100 kişiden sadece 4 kişi kitap okuyor. Dünyada kişi başına kitap harcaması 1.3 dolar, Türkiye’de ise çeyrek dolar.

Çocuklara kitap hediye edilmesi sıralamasında Türkiye 180 ülkede 140. sırada. Şehirlerimizde kitapevlerinin sayıları artmıyor. Azalıyor.

Bütçe sonunu ile kitapların tanıtımı yapılamayınca, kitap severlerin yeni yayınlardan haberdar olma imkanı azalıyor. Bu nedenle kitap fuarları ilgi görüyor. Zaman ayırınız, çoluk çocuk, kitap fuarını ziyaret ediniz...