Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Dünyada güncel olarak ilgi gören birçok kitaptan bizim insanlarımız haberdar olamıyor.

Uğur Yüce (1940) isminde İzmirli kitapsever bir işadamı ‘Özet Kitap’ isminde bir proje başlattı. Yabancı dillerde yayımlanan, dış dünyada ilgi gören kitap ve raporların çoğunun tercüme ve özetini bilgisayar ortamında, ilgilenenlerin ‘bedava’ hizmetine sunmaya başladı. Daha sonra Türkiye’de yayımlanan kitapların da özeti verilir oldu.

Bugüne kadar araştırma, tarih, politika, ekonomi, bilim, manevi değerler, psikoloji, felsefe, yönetişim, kişisel gelişim, işletme, fütüroloji konularında çok sayıda kitap, rapor ve makalenin özeti yapıldı. Bunların çoğu yabancı dilde yayımlanan kitaplardan yapılan tercüme ve özetler.

Haberin Devamı

Bilgisayarınızı açınız. Ve de ‘ozetkitap.com’ sitesine giriniz. Ekonomi, bilim, teknoloji, siyaset konularında (hemen tamamı yabancı dilde yayımlanmış) ‘güncel-herkesi ilgilendiren’ yüzlerce kitabın ve çok sayıda raporun özetini bulacaksınız.

Her konuda kitap var

Özet Kitap sitesinde özeti yayınlanan kitaplardan bazıları şunlar:

Mademki O Kadar Zekisin, Neden Mutlu Değilsin?, Yaşsız Zaman, Büyümenin Önündeki Engeller, Belleğin Peşinde, Gelecek 100 Yıl, Yarının Kısa Tarihi, Yol Ayrımındaki Türkiye, Yeni Ortaçağ, Pentagon, Ödül, Dünyayı İyiye Değiştirecek 5 Fikir, Amerika’nın Kurduğu Dünya, Düşmanlar ve FBI Tarihi, Tüfek, Mikrop ve Çelik, İkinci Şans, Sıcak Para, Çöküş, Ruhsal Makineler Çağı.

Sitede her yaştakilerin her ilgi grubundakilerin okuyacağı kitaplara yer veriliyor.

Özet Kitap sitesinde öğrencilerimizin, gençlerimizin, halkımızın kitap konusuna ilgisizliğini gösteren bilgiler de var. Daha önce de bu köşede yer verdiğim bilgileri tekrarlamak istiyorum.

- Türkiye’de ihtiyaç malzemeleri sıralamasında kitaplar 235’inci sırada yer almaktadır.

- Türk çocukları kitap okuma konusunda çoğu Afrika ülkelerinin gerisinde kalmış durumdadır. Japonya’da toplumun % 14’ü, Amerika’da % 12’si, İngiltere’de ve Fransa’da % 21’i düzenli kitap okurken, Türkiye’de yalnız 10.000 kişide 1 kişi düzenli kitap okuyor.

Haberin Devamı

- Türkiye’de 1 kişinin kitap okumaya ayırdığı zaman dünya ortalamasının üçte biri. Kişi başı kitap harcamasında dünya ortalaması 1.3 dolarken, Türkiye’de bir kişi kitaba yılda ancak 0.45 dolar harcıyor.

Kitap okumuyoruz

- Dünyada çocuklara özel günlerde kitap hediye edilmesi sıralamasında Türkiye 180 ülke içerisinde 140’ıncı sırada yer almaktadır.

- Türkiye’de kütüphane sayısı: 1.412

- Kahvehane sayısı: 570.000.

Buna göre 49.000 kişiye bir kütüphane düşerken, 122 kişiye bir kahvehane düşmektedir.

- Türk halkı kitap okumaya yılda yalnızca 6 saat ayırıyor. Türkiye kitap okuma konusunda çoğu Afrika ülkesinin gerisinde kalmış durumda. Türkiye’de 100 kişiden sadece 4 kişi kitap okuyor.

Çocuklara kitap hediye edildiği zaman çocukların okuma becerisi gelişir, okumak alışkanlığa dönüşür ve beraberinde alışkanlık sorumluluğu geliştirir. Bilinç büyümesi başlar. Kapasite gelişimi fiziksel gelişim gibidir. Kapasite farkındalığı yaratır, sonra düşünce üretimi başlar. Üretilen her yararlı düşünce topluma doktor, öğretmen, bilim insanı olarak geri döner.

Haberin Devamı

Özet Kitap projesini başlatan ve yıllardır düzenli olarak yürüten Uğur Yüce’ye teşekkürler.

‘ozetkitap.com’ sitesinden yararlanınız, çoluğunuza çocuğunuza, çevrenize bu siteden yararlanmalarını tavsiye ediniz.