Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


Önümüzdeki dönemdeki ekonomi politikalarına MHP damgasını vuracak. Bunun için MHP'nin ekonomide ne yapmayı düşündüğünü bilmekte yarar var.
MHP'nin ne yapmak istediğini sayın okuyucularıma özetleyeyim:
- Uzun dönemli hedef 2023 yılında (Cumhuriyet'in 100'üncü yılında) Türkiye'yi lider ülke konumuna getirmektir.
- 2000 - 2002 yıllarını içeren orta vadeli "Toparlanma ve Dönüşüm Programı"nın hedefi enflasyonu yüzde 5'e indirirken hızlı büyümenin sağlanması ve gelir dağılımının düzeltilmesidir.
- Kamu yatırımlarında öncelikler değiştirilerek, yarım kalan projeler hızla tamamlanacaktır.
- Milletvekili lojmanlarından başlanarak kamuya ait 260 bin lojman 3 yıl içinde satılacaktır.
- Özelleştirmeye 1999 yılı sonuna kadar ara verilecek, bu arada hukuki düzenlemeler tamamlanacak, 3 yıl içinde Ziraat Bankası, Toprak Mahsulleri Ofisi, Posta İdaresi hariç tüm KİT'ler borsada halka arz yoluyla özelleştirilecektir.
- Esas olan borsanın işletilmesi, sermayenin tabana yayılmasıdır.
- Enerji, ulaştırma, haberleşme gibi sektörlerde, yabancı sermayeli şirketlerin yap - işlet - devret veya yap - işlet - sahip ol modelinde yapacakları yatırımlar teşvik edilecektir.
- Yabancı sermaye teşvik olunacak, ancak yabancılara, Türklere tanınan hakların ötesinde hak tanınmayacaktır.
- Kamu harcamalarında denetim düzeni yeniden yapılandırılarak yolsuzluklar önlenecektir.
- Emlak ve Halk bankaları özelleştirilecek, Halk Bankası'nın satışında meslek kuruluşlarına öncelik verilecek. Halk Bankası'nın KOBİ finansmanına yönelmesi sağlanacaktır.
- KOBİ'lerin dış pazara yönelmesi için düzenlemeler yapılacak, esnaf ve sanatkarlar bakanlığı kurulacaktır.
- Herkesin mali gücüne göre vergilendirilmesi sağlanacak, vergilemede basitlik getirilecek, vergi tabana yayılacak, vergilemedeki her türlü istisna ve muafiyetler kaldırılacak, temizlik harcamaları vergi iadesi kapsamına alınacak, çalışanlara yılda dört defa vergi iadesi sağlanacak, asgari ücret vergi dışı bırakılacak, KDV'de temel gıda maddelerinden vergi alınmayacak, diğer mal ve hizmetlerde tek oran yüzde 10 KDV uygulanacaktır.
- Üç yıllık toparlanma ve dönüşüm programı süresi sonunda, Türk liralarından sıfırlar atılarak "Yeni Lira" tedavüle çıkarılacaktır.
- İç borcun vadesi uzatılacak, faizi düşürülecektir.
- Merkez Bankası bağımsız ve şeffaf olacak, para programı uygulanacaktır.
- Tarımda fiyat destekleme politikası terk edilecek, 2001 yılından itibaren çiftçiye "doğrudan gelir transferi" yoluyla destek sağlanacak, üretici birlikleri kurulacak, sözleşmeli çiftçilik sistemi getirilecek, ürün borsaları faaliyete geçecektir.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Gazi Üniversitesi'nde iktisat okudu. Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde asistan olarak Prof. Dr. İlhan Eronat'ın yanında doktora yaptıktan sonra partide çalışmaya başladı. Bugüne kadar MHP'nin ekonomi politikalarını yönlendirenler Prof. Dr. Tunca Toskay ile Enis Öksüz idi. Toskay, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde İktisadi Coğruafya ve Turizm Kürsüsü'nde, Öksüz ise aynı üniversitenin Sosyoloji Enstitüsü'nde görev yapıyordu.
Umarım bu kısa yazıda MHP'nin ekonomiye bakış açısı hakkında sayın okuyucularıma bir şeyler anlatabilmişimdir.