Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Ramazanda et fiyatlarının artmasını önlemek arayışında, yurt dışından büyükbaş hayvan ithalatı devam ediyor. Güney Amerika’dan ithal edilecek Angusların 20 bin başlık ilk partisi gemiyle İskenderun’a getirildi.

Türkiye’de sığır üretimini artırmak, halka ucuz et yedirmek arayışında besiciliği teşvik etmek için 2010’da Angus cinsi besilik sığır ithal ettik. Anguslar 550-850 kg ağırlığa sahip. Karkas kalitesi ve mermerleşme (yağın et içinde dengeli dağılımı) yönünden dünyada tercih edilen ve birçok ülkede “Angus eti” özel damgasıyla satılan Angus etini halkımız beğenmedi.

Haberin Devamı

Angus besleyenler mutsuz oldu. Anguslar ülkemizi sevmedi. Angus doğal şartlarda merada taze ot yiyen bir hayvan. Biz ahırlara kapattık. Fabrika yemiyle besledik.

Brandus’u da denedik

Angus ithalatından vazgeçtik. Brandus cinsi besilik dana ithal etmeye başladık. 200-250 bin baş Brandus ithal ettik. Brandus cinsi besilik danalar 3/8 Brahman ırkı, 5/8 Angus ırkı karışımı, ABD’de geliştirilmiş bir sığır cinsinin danaları. Branduslar da bizden memnun olmadı, biz onlardan memnun olmadık. Branduslar doğal şartlarda yaşamaya, sıcak ve nemli havaya alışmış, taze otla beslenen, açıkta dolanmak isteyen hayvanlar.

Brenduslardan sonra uzun süre değişik ülkelerden farklı ırklarda besilik ve kesimlik büyükbaş hayvan ithal edildikten sonra birden bire gene Angus ithalatı başladı.

Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, bu yıl canlı büyükbaş ithalatının arttığına işaret ediyor. Geçen yılın ilk üç ayında 160 bin büyükbaş ithal edilmişken, bu yıl 360 bin büyükbaş ithalatı yapıldı. Türkiye dünya pazarında büyük rakamlarla büyükbaş arayışına girince kısa sürede seçim yaparak yeterli sayıda hayvan bulamayınca mecburen ne bulursa almak zorunda kalıyor. Angus ithalatının tekrar başlamasının ana nedenini bu oluşturuyor.

Tüketici bilgilendirilmeli

Tüketici için önemli olanlar neler?

- Angus ırkı olsun, başka ırk olsun, ithal hayvanların sağlıklı olması önemli. İthal ve kesim aşamalarında gerekli sağlık kontrolleri yapılıyorsa, sorun yok demektir.

Haberin Devamı

- Her ırkın et lezzeti farklı. Batı ülkelerinde Angus eti en makbul, en pahalı et iken, bizim halkımız Angus lezzetine alışamadı.

- Tüketici satın alacağı etin, yerli hayvan eti mi, ithal hayvan eti mi olduğunu bilmek ister. Sadece canlı büyükbaş hayvan ithal edilerek içeride kesim yapılmıyor. Karkas et ithalatı da var. İthal büyükbaş sığır eti satanlara, etin ne eti olduğu, nerede kesildiği hakkında bilgi vermek gerekir.

- Sucuk, pastırma, salam, sosis gibi et ürünleri her mevsim, özellikle ramazan dönemi tüketiliyor. Bu ürünlerin etiketinde ne tür sığır eti kullanıldığı belirtilmelidir.

Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı, ürünlerin özelliklerinin tüketiciye açıklıkla duyurulmasına imkân verecek düzenlemeleri yaparsa, tüketici neyin ne olduğunu bilerek gönül rahatlığıyla seçimini yapar.