Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Yarından sonra İstanbul’da Sakıp Sabancı Müzesi’nde (SSM) Anish Kapoor sergisi açılıyor.
2009 yılında Londra’da Royal Academy’nin saray gibi binasında Anish Kapoor’un sergisini gezerken “Bu sanatçının eserleri herhalde Türkiye’de sergilenemez. Keşke sergilenebilse de halkımız bu sanatçıyı tanıma, eserlerini görme şansına sahip olabilse” diye düşünmüştüm.
Londra’daki sergide büyük boy metal, ahşap ve plastik eserler arasında en fazla ilgimi çeken, belli aralıklarla duvara boyalı balmumu mermi fırlatan koskocaman bir top ile yere döşenmiş ray üzerinde üç salonun kapılarını zorlayarak gidip gelirken etrafa kırmızı mumlar saçan bir lokomotif idi.
Anish Kapoor (1954, Mumbai) Hindu bir baba ve ailesi Bağdat’tan göç eden Yahudi bir annenin çocuğudur. 1970’li yıllarda, eğitim için Londra’ya geldi. Hornsey Sanat Koleji ve Chelsea Sanat ve Tasarım Okulu’nda sanat eğitimi gördü.

Büyük ve ağır yapıt sanatçısı
Mermer, granit gibi taşlar, boya pigmentleri, balmumu gibi farklı malzemeler kullanarak yaptığı heykel ağırlıklı eserleriyle ünlenen sanatçı, daha sonra malzeme çeşidini artırarak büyük boyutlu yapıtlara yöneldi.
Parlatılmış çeliğin ayna benzeri yansıtıcı özelliğini değerlendirerek gerçekleştirdiği heykel benzeri yapıtlar, dünyanın değişik ülkelerinde büyük şehirlerde kamusal alanlarda sergilenmeye başladı.
Anish Kapoor yapıtlarında, büyüklük ve ağırlık sınırlarını zorlayarak devasa yapıtları ile ilgi çekmeyi sürdürdü.
Anish Kapoor un İstanbul sergisi, çağdaş sanata merakı, sevgisi nedeniyle çağdaş sanatçıları destekleyen, Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer’in projesi. Akbank’ın imkanları ile projeyi gerçekleştiren de SSK Müdiresi Nazan Ölçer.

32 dev eser sergileniyor
SSM’de Anish Capoor’un 32 eseri (“yapıt”ı) sergileniyor. Londra’dan taşınan bu yapıtların ağırlığı 110 ton. Binada sergilenecek olan ve tek başına ağırlığı 12 ton dolayındaki taş yapıtlar için bina özel olarak sağlamlaştırılmış. Bahçeye konulan dev çelik aynanın yansıtacağı güneş ışınının yangına yol açmaması için özel düzenlemeler yapılmış.
Dünyada ilk defa sergilenecek devasa taş heykeller, Anish Kapoor’un Londra yakınındaki özel bir taş ocağında şekillendirmiş. Dünyanın değişik bölgelerinden getirilen taşlar, yer kabuğunun milyonlarca yıllık sırlarını günümüze yansıtacakmış.
İstanbul Bienali ile aynı günlerde açılan sergi, değişik ülkelerden bienal için gelecek sanatseverler, sanatçılar ve gazetecilere, sanatçının ilk defa sergilenen taş heykellerini görme fırsatını verecek.
Yarın sergiyi gezeceğim. Bu yazıyı gezmeden, hem kendim için, hem gezeceklere bilgi vermek için yazdım.