Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Güher ve Süher Pekinel kardeşler, dünya sahnelerinde Türk sanatçıların adını duyuranların önde gelenlerinden iki piyanistimiz.
Yeni yetişen genç Türk müzisyenlerin kendilerine öz sanatçı kimliklerini geliştirmelerine ve derinleştirmelerine destek vererek, dünya standartlarında rekabet edebilmelerinin yolunu açıyorlar. Bu amaçla bundan 5 yıl önce başlattıkları “Dünya Sahnelerinde Genç Türk Müzisyenleri” projesiyle 11 gencin yurtdışında eğitimlerini sürdürmelerini, değişik şehirlerde Türk sanatçıları olarak dinleyici karşısına çıkmalarını ve de CD kayıtlarının yayınlanmasını sağladılar.
Türkiye’de müzik eğitimi veren okullardan 15-24 yaş arası üstün yetenekli gençleri seçiyorlar. Bu gençlerin yurtiçi eğitimlerinden sonra onlara yurtdışında dünyanın en saygın eğitim kurumlarında, ünlü müzisyenlerin yanında yetişmelerine imkân hazırlıyorlar. Gençlerin yurtdışı eğitim masrafını üstlenecekleri buluyorlar.

Tüpraş destek veriyor
Şimdilerde projenin sponsoru Tüpraş. Tüpraş Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç, projeye inanmış. Üstün yeteneklilerin gelişimi için 4-5 yıllık burs sağlıyor.
Güher ve Süher Pekinel diyorlar ki, “Önemli olan genç yeteneklere uzun süre ilgi göstermek ve destek vermek. Kısa süreli burslar küçümsenemez ama yeterli olamıyor. Gençlerin eğitimlerinin devamlı olması ve bu arada, dünya sahnelerinde kendilerini ispatlamalarına imkân yaratmak çok önemli. Hedefimiz Türk müzisyenlerinin dış dünyada varlıklarını sürdürmek, sayılarını artırmak. Uluslararası yarışmalara ve master kurslarına katılmalarını sağlamak. Türk sanatçılarının adlarının uluslararası platformlarda duyurulmasını sağlamak.”
Proje kapsamında eğitimlerini sürdüren 11 gencimiz, dört yıl içinde dışarıda 6 birincilik, 2 ikincilik ödülüne layık görülmüş, uluslararası festivallerden ve saygın orkestralardan davet alıyorlarmış. Zürich Tonhalle’deki son konserleri DVD’ye kaydedilerek, satışa sunulmuş.

Güzel bir konser izledik
Geçen hafta sonu Cemal Reşit Rey Salonu’nda ‘Dünya Sahnelerinden Genç Müzisyenler’in konseri vardı. Doğa Altınok (2000-Keman), Yunus Tuncalı (1992-Piyano), Cem Esen (1997-Piyano), Can Çakmur (1997-Piyano), Veriko Cumburidze (1996- Keman), Dorukhan Doruk (1991-Viyolonsel) ünlü müzisyenlerin eserlerini seslendirdiler.
Sayın okuyucularım, müzik evrensel bir sanat kolu. Dünyanın her ülkesinde bu sanatın öğretisi var. Dünya genelinde müzik sanatçıları arasında büyük bir yarış sürüyor. Bu yarışını kazanarak dünyadü ün yapmak, kişisel olarak önemli ama sanatçının ülkesi için daha da önemli. Güher ve Süher Pekinel, üstün yetenekli müzisyenlere sağlanan desteklerin müesseseleştirilmesini ve İdil Biret ve Suna Kan gibi sanatçılarımızın yararlandığı, daha sonraları yürürlükten kaldırılan “Üstün Yetenekliler Yasası”nın benzeri bir yasanın gereğine işaret ediyorlar.
Yetenekli çocuklar kanunları ile İdil Biret ve Suna Kan gibi sanatçılarımızın açtığı yoldan çok gencimiz yurtdışında ünlendi. Yurtdışında kendi imkânlarıyla ün yapan Güher ve Süher Pekinel’ler, yetenekli geçlere sağlanan destekleri müesseseleştirmeye ve devamlı kılmaya çalışıyorlar.