Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Sakıp Sabancı’nın vasiyeti üzerine Sabancı Üniversitesi;

1) ABD’de Washington’da Brookings Institute’ın iş birliğiyle on yıl “Sakıp Sabancı Konferansı” düzenledi. Bu konferanslarda uluslararası bir konuşmacı Türkiye ile ilgili gelişmeleri değerlendirdi.

2) 14 yıldır her yıl uluslararası bir araştırma yarışması düzenliyor. Her yıl farklı bir konuda, Türkiye’nin sorunlarının uluslararası araştırmacılar tarafından değerlendirilmesine imkân yaratılıyor. Yarışmalar nedeniyle her yıl çok sayıda yabancı ve yerli araştırmacı, Türkiye’nin sorunları üzerine ciddi araştırmalar yapıyor.

Haberin Devamı

Sakıp Sabancı Konferansları 10 yıl süreyle üst düzey Amerikalıların ve uluslararası ilişkilerde öne çıkan kişilerin, Türk-Amerikan ilişkilerindeki son durumu değerlendirmelerine imkân yaratan bir platform haline geldi.

Ünlü konuşmacılar

İlk ve son Sabancı Konferansı’nın konuşmacısı eski ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright idi.

Daha sonraki konferanslarda Dünya Bankası Başkanı Paul Wolfowitz, ABD Dışişleri Bakanı eski yardımcılarından Richard Holbrooke ile Nicholas Burns konuştu.

Oxford Üniversitesi Rektörü Chris Pattern, Atlantik Bölgesi’nde çok taraflı ilişkilerin Türkiye ve Avrupa’ya getirdiklerini anlattı. ABD Dışişleri Bakan yardımcılarından Philip Gordon Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerde değişimi değerlendirdi.

AB’nin eski Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana, “Türkiye, ABD ve Dünya” konusunu tartışmaya açtı... Başkanlara dış politikada danışmanlık yapan devlet adamı Zbigniew Brzezinski, “Türkiye’nin demokratik yönetimiyle Ortadoğu’da istikrarın oluşmasında önemli rol oynadığını, din farkı olsa da Batı’nın bir parçası olduğunu” vurgulayan bir konuşma yaptı.

Dünya Bankası Baş Ekonomisti Dr. Kaushik Basu, küresel kriz döneminde gelişmekte olan ülkelerin karşılaştıkları sorunları ve fırsatları anlattı.

Washington Konferansları sonunda Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülleri’ni kazananlar açıklanıyor, ödüller dağıtılıyordu.

2014 yılından bu yana Washington Konferansları yapılmadığı için Araştırma Ödülleri için İstanbul’da tören düzenleniyor.

Haberin Devamı

Sakıp Sabancı’nın bekleyişi, Türkiye’nin önemli sosyal ve ekonomik sorunlarında, özellikle yabancı akademisyenleri, araştırmaya yöneltmekti.

Bugüne kadar yarışmalara 31 ülkeden 370’i aşan başvuru olduğu belirtiliyor.

Prestijli ödüller

2017 yılında “Gündelik Yaşamda Türkiye Kökenli Avrupalılar” konusunda ödül verildi, bu yılki yarışma konusu ise “Türkiye’de ve Dünyada Demokratik Yönetişim ve Birlikte Yaşamaya Yönelik Tehditler” oldu.

Bu yılki yarışmada eşit ağırlıkta ödül verilen üç “Makale”nin konuları ve yazarları şöyle:

- “Popülizmin Cazibesi ve Seçkin Söyleminin Rolü: Türkiye’den Örnekler” başlıklı makalesiyle Selim Erdem Aytaç,

- “Demokrasinin Yıkımı: Otokrasi Heveslilerinin Stratejik Tercihleri” başlıklı makalesiyle İpek Çınar,

- “Demokratik Gerileme ve Popülizm Arasındaki Seçmeli İlişkiler: Karşılaştırmalı Perspektifte, Türkiye ve Macaristan Vakası” başlıklı makalesiyle Berk Esen layık görüldü.

Ödül töreni vesilesiyle önemli bir açıklama yapıldı. New York’ta Columbia Üniversitesi içinde “Sakıp Sabancı Türkiye Araştırmaları Merkezi” kuruluyor. Merkezin 4 Mayıs’ta açılışı yapılacak.