Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İstanbul’da sanat etkinlikleri yoğunlaştı. Contemporary İstanbul’un 12’nci sergisi sona ererken İKSV’nin öncülüğünde düzenlenen 15’inci İstanbul Bienali açılıyor. Sabancı Müzesi’nde Ai Weiwei sergisi devam ediyor.

Yeni galeriler açılıyor, yeni etkinlikler başlıyor. Beyoğlu’nda yenilenen Yapı Kredi Kültür Sanat ve Yayıncılık binasında, bankanın koleksiyonundan seçilmiş eserler sergileniyor. Dolapdere’de Dirimart’tan sonra Pilevneli galerisi açıldı. Salt-Galata’da söyleşi ve film gösterileri var.

Contemporary İstanbul’da 42’si yabancı 73 galeride yerli ve yabancı 1500 sanatçının eserleri sergilendi. İstanbul Bienali’nde 32 ülkeden 55 sanatçının eserleri sergileniyor. İstanbul’daki bu kültür ve sanat etkinlikleri, sadece İstanbul’da yaşayan ve İstanbul’a yolu düşenler için önem taşımıyor, bütün dünyada İstanbul ve Türkiye’nin imajını parlatıyor.

Haberin Devamı

370 müze var

İstanbul, bir süre önce bu tür sanat faaliyetleriyle yabancıların ilgisini çeker olmuştu. Daha sonra terör olayları İstanbul’a ilgiyi azalttı. Terör ve ekonomideki sorunlar öne çıkınca, kültür ve sanata ilgi azaldı. İstanbul’un doğal güzellikleri, tarihi yapısı önemli ama yabancılar için önem taşıyan daha başka şeyler var. Müzik, resim, heykel yabancı ziyaretçilerin en fazla ilgi duydukları etkinlikler. Yabancılar gelmeseler bile, medyadan izledikleri bu etkinlikler, onların İstanbul ve Türkiye hakkındaki değer yargılarını yükseltmelerini sağlıyor.

İstanbul Resim ve Heykel Müzesi, Atatürk’ün isteği ile 1937’de Dolmabahçe Sarayı Veliaht Dairesi’nde açıldı. Müzenin resim ve heykel koleksiyonu şimdilerde depolarda. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin sorumluluğunda olan koleksiyon, Salıpazarı’nda inşaatı bir türlü bitmeyen binada sergilenecek.

Cumhuriyet döneminin ilk müze binası 1930’da Ankara’da inşa edilen Arkeoloji Müzesi’dir. Halen 187’si Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı, 183’ü bakanlık denetiminde 370 müze var. Bakanlığa bağlı müzelerde genelde arkeolojik eserler sergileniyor.

Kültür ve sanat etkinliğini gerçekleştiren sanatçılar sadece ressam ve heykeltıraşlardan ibaret değil. Müzik yapanlar var, opera, bale ve tiyatro sanatçıları var. Seramik, cam, fotoğraf, geleneksel Türk sanatları eğitimi gören sanatçılarımız var.

Haberin Devamı

Sanatçılara imkan...

Devlet üniversiteleri ile vakıf üniversitelerinde 75 güzel sanatlar fakültesi var. 25 üniversitede müzik eğitimi veriliyor. 39 devlet konservatuarında öğrenci yetiştiriliyor. Fakülte ve konservatuvarlardan her yıl yüzlerce genç sanat eğitimi görmüş olarak mezun oluyor.

Resim, heykel yapanların eserlerini sergileyecekleri alanlara ihtiyaç var. Müzik eğitimi görenlerin opera, bale ve müzik salonlarına, tiyatro eğitimi görenlerin sahneye ihtiyacı var. O yüzden bienal ve sergiler; müzik, opera ve tiyatro festivalleri önemli. İstanbul’un bir an önce opera binası, konser salonu, resim ve heykel müzesi binasına kavuşması önemli.

Gönül ister ki devlet adamları kültür sanat etkinliklerine daha fazla ilgi göstersin. Özel sektör etkinlikleri daha fazla desteklesin. İstanbul’daysanız, bienal ve galerilerdeki sergileri, İKSV’nin İstanbul Modern’de sergilenen koleksiyonunu, Sabancı Müzesi’ndeki Ai Weiwei seramik sergisini geziniz.