Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Halkımızın yurt içi seyahat harcaması geçen yıl 35 milyar TL oldu. Harcamaların yarısı yılın üçüncü çeyreğinde, temmuz-ağustos-eylülde yapılıyor.

Bu yıl yurt içi seyahat harcamalarının 40 milyar TL olacağı tahmin ediliyor.

Demek ki önümüzdeki üç ay halkımızın yurt içi turizm hareketi ekonomide 20 milyar TL dolayında hareket getirecek.

2017 yılında yaklaşık 68 milyon kişi, 77 milyon seyahat yaptı. Yurt içi seyahatlerin yarısı, yaz dönemi olarak adlandırılan haziran, temmuz, ağustos aylarında yapılıyor. Halkımızın yurt içi seyahatlerinin % 20’si gezi amaçlı, % 67’si akraba ziyareti amaçlı.

Haberin Devamı

2017 yılında yapılan 77 milyon seyahatin 16 milyonu gezi amaçlı. Yakın akraba ziyareti için yapılan seyahat sayısı ise 52 milyon.

Son yıllarda halkın kültür amaçlı seyahatleri artmaya başladı. 2016 yılında kültür amaçlı seyahat 668 bin iken, 2017 yılında 973 bin oldu.

Herkes yararlanacak

Seyahat sayısı artınca, seyahat nedeniyle dışarıda geceleme sayısı da artıyor. Halkımız yurt içi seyahatlerde 2016 yılında konutları dışında 605 milyon geceleme yapmıştı. Geceleme sayısı 2017 yılında 665 bin oldu.

Yurt içi seyahatlerde toplam gecelemenin % 72’si yakın ve akraba evlerinde oluyor. Kendilerine ait ikinci evlerde konaklayanların toplam gecelemedeki payları % 16, yurt içi seyahatlerde konut dışı yapılan toplam gecelemede otel, pansiyon, turistik tesislerdeki geceleme payı % 7.5.

Otel ve pansiyonların 2017’de başlattığı erken rezervasyon kampanyalarının, halkın yurt içi seyahatlerinde otel ve pansiyonlarda daha fazla gecelemesine imkân verdiği anlaşılıyor. Ancak bu tesisler için önemli olan yurt dışından gelen ziyaretçilerin gecelemesi.

Yurt dışından gelen ziyaretçilerin (yabancıların ve de yurt dışında yaşayan vatandaşların) 2016 yılında otel pansiyon ve turistik tesislerde geceleme sayıları 105 milyondu. 2017 yılında 140 milyon gecelemeyi aştı.

Yurt içi seyahatlerde halkın otel, pansiyon ve turistik tesislerde geceleme sayıları artsa da hâlâ toplam gecelemenin dörtte biri dolayında.

Hane halkı yurt içi seyahatlerde 2018’de 28 milyar TL harcamıştı, 2017 yılında harcama 33 milyar TL’yi aştı.

Haberin Devamı

Toplam harcamalarda yıllık artışa bakılırsa, 2017’deki 33 milyar TL olan harcamanın 2018 yılında 40 milyar TL dolayında olacağı tahmin edilebilir.

Yurt içi turizm harcamalarının yarısı temmuz, ağustos ve eylülde yapıldığına göre, önümüzdeki üç ay ekonomide 20 milyar dolayında bir hareket görülecek.

Halkımızın yurt içi turizm harcamalarının özelliği, bu harcamalardan yurdun her köşesindeki her türlü iş yerinin yararlanabilmesidir.

Büyüklerimiz ne demişti? “Nerede hareket, orada bereket”.