Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Şu günlerde tezgâhlardaki balıkların, lokantalardaki balıkların tamamı değilse bile tamamına yakını ithal balık ya da çiftlik balığı...

- Uskumru, fener, mezgit, kalkan, somon Norveç’ten,

- Lahos, mercan, dil, barbun çeşitleri Senegal’den,

- Dil balığı, mercan, mezgit, sinarit gibi balıklar Gana’dan ithal ediliyor...

- Istakoz, yengeç, deniz tarağı ABD ve Kanada’dan,

- Barbun Hollanda’dan, kalamar İspanya’dan geliyor...

Yurtdışından deniz ürünleri 2 farklı şekilde getiriliyor; (1) Dondurulmuş olarak, (2) Buzlanarak, dondurulmadan.

Haberin Devamı

Dondurulmuş balığın raf ömrü uzun. Buz içinde, dondurulmadan getirilen balıklardan; (1) Deniz ürünü olanların raf ömürleri kısa. İthal edildikten sonra 2 - 5 gün içinde tüketilmeleri gerekiyor. (2) Somon balığı ile çiftlik balıklarının raf ömürleri 3 haftaya kadar çıkabiliyor.

Yazın talep artıyor

Yazın halkımız kıyı bölgelerine tatile gidiyor. Tatil yapanlardan imkânı olanların en büyük zevki balık lokantasında balık yemek.

Balıkçıya gidenler, balık lokantasına girenler hangi balığın ithal olduğunu sormazr da genelde iki şeyi sorarlar: “Bu levrek deniz levreği mi, çiftlik levreği mi? Bu çipura deniz çipurası mı, çiftlik çipurası mı?”

Balıkçılarda satılan, lokantalarda müşteriye sunulan çipuraların, levreklerin tamamının “deniz çipurası veya deniz levreği olduğu söylenir. Çiftlik levreğinin 3 - 4 katına satılır.

Hepsi denizden...

Halbuki geçen yıl denizlerimizde sadece 131 ton levrek, 495 ton çipura avlanabildi. (Dikkat buyurunuz ‘bin ton’ değil, sadece ‘ton’.)

Halbuki deniz çiftliklerinde 58 bin ton çipura, 80 bin ton levrek üretildi. Deniz çiftliklerindeki çipura ve levrek sağlıklı ve lezzetli. Ve denizde yetiştiriliyor. Çiftlik balıkları olmasa, balık ithal etmesek, halkımız bırakınız yaz aylarında, balık mevsiminde bile, balık bulamayacak.

Geçen av dönemi 263 bin ton balık avlandı. Bunun 100 bin tonu hamsi, 50 bin tonu çaça balığı. Kalıyor geriye sofralık 110 bin ton balık.

İç sularımızda 100 bin ton balık üretiliyor. Denizlerdeki balık çiftliklerinde 150 bin ton balık üretiliyor. Yılda 80 - 100 bin ton balık ithal ediyoruz. Bu sayede halkımız yılda kişi başı 7 kg. balık yiyebiliyor. Dünya ortalaması kişi başı 20 kg.

Haberin Devamı

Sırf deniz levreği yerim diyenlere...

Günümüzde av yasağına rağmen balıkçılarda ve lokantalarda levrek balığı bulunabiliyor. Genelde balıkçılarda ve lokantalarda bulunan levreklerin tamamı da “Deniz Levreği”...

Çiftlik levreğinin kilosu 15 - 30 TL iken Deniz Levreği diye satılan levreklerin kilosu 70 - 110 TL.

İyi de bu kadar “Deniz Levreği” hangi denizden çıkıyor?

TÜİK istatistiklerine göre bir yılda denizde avlanan levrek 131 ton. Deniz çiftliklerinde yetiştirilen levrek ise 80 bin 847 ton. “Ben Deniz Levreği’ni gözünden anlarım. Deniz Levreği dışında levrek yemem” diyenlere kötü haber... ”Maalesef yediğiniz levrekler Deniz Çiftliği Levreği”. Üzülmeyiniz. Onlar da denizde yetiştiriliyor.

Çipurada da durum aynı. Balıkçıda, lokantada çipuraların tamamının deniz çipurası olduğu söyleniyor ama.... Denizde avlanan çipura 495 ton. Deniz çiftliklerinde yetiştirilen çipura 58 bin 254 ton.