Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Yeni sisteme geçiyoruz. Yeni sistemde çok şey değişecek. Genel bekleyiş, yeni sistemde Sn. Erdoğan’ın ve ekonominin yönetimi ile görevlendireceği yardımcılarının ekonominin sorunlarının çözümüne öncelik vermeleri.

Yeni sistemin yapılanmasının en kısa sürede tamamlanarak, sistemin sorunlara çözüm getirmesi çok önemli.

Geçen hafta Çarşamba günü yayınlanan ilk kararnameyle, Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin ilk adımı atıldı. 71 kanunda değişiklik yapıldı.

Çeşitli kanunlarda, nizamnamelerle düzenlenen konularda bundan sonra yönetmelik çıkarılacağı belirtildi. Bakanlar Kurulu’na farklı kanunlarla tanınan yetkiler, Cumhurbaşkanı’na aktarıldı.

Haberin Devamı

Kanunlarda, kararnamelerde Bakanlar Kurulu ve bakanlara yapılmış olan atıfların, Cumhurbaşkanı’na yapılmış sayılacağı belirtildi. Yeni düzenleme, Cumhurbaşkanı yemin ederek göreve başladıktan sonra yürürlüğe girecek.

Yapacak çok işimiz var

Sn. Erdoğan, 7 Temmuz Cumartesi sabahı Meclis’te partisinin grubunu toplayarak yeni döneme ilişkin mesajlar verdi.

“Yapacak çok işimiz var. Kolları sıvayarak çalışmaya başlayacağız. Böylece ülkeye yıllardır patinaj yaptıran, sürekli krizlere, kaoslara yol açan eski sistemi geride bırakıp, yeni sitemin kapılarını aralamış olacağız” dedi. AK Parti’nin Meclis Başkanlığı adaylığına Binali Yıldırım’ın getirilmesi kararlaştırıldı.

Sn. Erdoğan, grup toplantısının ardından milletvekillerinin yemin töreninin bir bölümünü izledi. Yeni yönetime geçiş bugün gerçekleşecek. Saat 16.00 da Sn. Erdoğan Mecliste başkanlık yeminini okuyacak.

Yeni kabine önemli

Sn. Erdoğan’ın yemin etmesiyle Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi resmen hayata geçecek. Eski hükümet düşecek. Yeni dönemin ilk kararnamesi, Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında “Cumhurbaşkanlığı 1 nolu kararnamesi” olarak yayımlanacak. Bakanlıklara ilişkin düzenlemeler ve Cumhurbaşkanlığı teşkilatı bu kararnamede düzenlenecek.

Meclis’te tebrikleri kabul ettikten sonra Anıtkabir’i ziyaret edecek olan Erdoğan, daha sonra Beştepe’de yeni sistem törenine katılacak. Devlet protokolü, Beştepe’de saat 18.00’de yapılacak törende biraraya gelecek. Saat 21.00 de ise, Sn. Erdoğan yeni kabineyi, çalışma arkadaşlarının kimler olacağını açıklayacak. Yeni Sisteme Geçiş bakımından bugün çok önemli bir gün.