Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Hakkari-Van

Hakkari-Van karayolu 210 km. Hoplaya zıplaya, içimiz dışımıza çıkarak minibüs ile dört buçuk saatte gidiliyor, dört buçuk saatte dönülüyor. Terör döneminde basılan şantiyeler, yakılan inşaat makineleri nedeniyle yapılamayan yolda, süreç başlayalı çok hızlı bir faaliyet var. Dağların kayaları indiriliyor, bir kilometrelik tünel açılmaya çalışılıyor.
Van’dan yola çıktık. Yol dağlar arasından akan Hoşap Çayı boyunca uzanıyor. Dağlardaki tepelerde karlar henüz erimemiş. Çayın iki yanındaki dar vadi yemyeşil. Çay boyu beyaz beyaz çadırlar kuran “yaylacılar” küçük baş hayvanlarını otlatıyorlar. Yol üstündeki Hoşap (Güzelsu) Kalesi görmeyene anlatılamayacak güzellikte, kayalıklar üzerinde inşa edilmiş bir tarihi eser.
Kale’nin önünden geçen yolun kenarındaki kahvenin önünde “kürsü” diye adlandırılan alçak taburelere oturarak yöre erkekleri ile sohbet ediyoruz. Hepsi Kürt. Hepsi “He... Vallah... Bu süreç çok eyi oldu...” diyor. “Süreç nedir?” diye soruyoruz “Silahlar sustu” diyorlar. Köylere dönülecek, dağlara çıkılacak, meralarda hayvan otlatma imkanı olacak... Çok şey değişecek” diye ekliyorlar.

Çözüme inanan çok
Süreç, nedir? Sonunda ne olacak? Ne zaman ve nasıl tamamlanacak? Kalıcı mı? Bunlara hiç değinilmiyor. Sohbetin havasına bakılır ise “Terör sorunu bitmiş. Kürt sorunu çözülmüş. Terör bölgesinde güven ve huzur ortamı tamamlanmış”
Başkale’den sonra Yeni Köprü Kavşağı, Şemdinli, Esendere, Yüksekova, Hakkari yollarının birleştiği nokta. Burada kocaman bir kontrol noktası inşa edilmiş. Asker tüm araçları, araçlardaki eşyaları ıcık cıcık arıyor. Kaçak sigara, çay ve içkiye izin verilmiyor.
Daha sonra Hakkari yolu Zap Suyu boyu devam ediyor. Gene yolun iki yanında yüksek dağlar ve tepeler. Gene yükseklerde kar, alçaklarda yemyeşil otlar. Zap Suyu coşkun coşkun akıyor. Dağlardan suya karışan dereler açık mavi, beyaz tertemiz. Ama Zap Suyu çamur gibi. Yatağı hem geniş, hem derin. Minibüsün kaptanı, “Eskaza suya yuvarlansak, bizi çıkaramazlar, hatta bulamazlar bile” diyor.

Kontrol noktaları kalkmamış
Daha önceleri Van ile Hakkari arasında 9 kontrol noktası varmış. Süreç başlayalı kontrol noktalarının 6’sı devreden çıkarılmış. Üçü aktif durumda. Kontrol noktaları hariç yollarda asker ve polis görülmüyor. Fakat yol boyu sohbetlerde Kürtler, dağlara, meralara çıkarken, köylere gidip dönerken askerin kimlik kontrolü yapmaya devam ettiğini söylüyorlar.
Gecenin geç saatinde Hakkari’den Van’a dönerken Yeniköprü Kontrol Noktası’nda ise tam takım teçhizatlı, silahlı bir genç asker aracımızı ve kimliğimizi kontrol etti. Gecenin geç saatinde yorgun, mutsuz ve sinirli idi.
Sonuç; Van-Hakkari arası Hoşap Çayı ve Zapsuyu boyunca, dağlarıyla ovalarıyla dağlardaki karlar, ovalardaki yeşillikler ile tabiat harika “Özlenen deyimi ile... Aynen İsviçre... Yok yok... Aynen Toskana Vadisi...” Gel gör ki, “Süreç’in”, normalleşmenin yolunu açmasına rağmen, normalleşme için çok zamana ihtiyaç var.