Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Doruk Un Sanayiinde Hasip Gençerin verdiği bilgiye göre, Türkiyede halkımız her yıl ekmeğe 6 milyar dolar para ödüyor. Satılan her 100 ekmeğin 80i geleneksel fırınlarda, 19u modern fırınlarda pişiriliyor. Her 100 ekmeğin 1 veya 1.5u da paketli (ambalajlı) ekmek.Açık ekmeği 1 kgının fiyatı yaklaşık 1 milyon lira. Bu ekmeğin KDVsi yüzde 1 oranında. Paketli ekmeğin 1 kgının fiyatı yaklaşık 2 milyon lira. Paketli ekmeğin KDVsi yüzde 18 oranında. Tost ekmeğinde ise KDV yüzde 8 oranında.İstanbulda yaklaşık 200 - 250 fırın var. Günde 12 - 13 milyon adet (her biri 250 gr. ağırlığında) ekmek satılıyor. Paket (ambalajlı) ekmek üreterek satan iki firmanın yaptıklarını sayın okuyucularıma anlatacağım.Doygun Gıda Sanayi, "Doygun tam buğday ekmeği" adı altında, buğday tanesinin kaba kepek, ince kepek ve özü de dahil tümünü içeren undan, geleneksel Anadolu mayalama tekniği ile ekmek üretiyor. Ambalajlayarak pazarlıyor.Uno ise geniş üretim yelpazesinde hem tam buğday ekmeğini hem de zenginleştirilmiş ekmeği ambalajlayarak satıyor.Uno, 1990 yılında Hasip Gençer tarafından kurulan Türkiyenin en büyük ekmek üretim tesisi. 1997 yılında bu tesisi Doğuş Grubu satın aldı. Derken tesis tekrar kurucusu Hasip Gençere geçti. Unonun paketli ekmek sektöründeki pazar payı yüzde 70 dolayında.Unonun üreticisi Hasip Gençer "Hedef daha iyi beslenen Türkiye" sloganı ile, Türkiyede "zengin ekmek" üretimini başlattı.Zengin ekmek demek, "vitamin ve mineral katkısı ile zenginleştirilen undan yapılan ekmek" demek. Başta ABD, İngiltere ve Kanada olmak üzere dünyanın elliyi aşkın ülkesinde yaklaşık altmış yıldır ekmeklik una "zorunlu" veya "ihtiyari" olarak vitamin katıldığı belirtiliyor. Bizde ekmeğin zenginleştirilmesi çalışmaları 1992 yılında AÜ Ziraat Fakültesi ile Hacettepe Üniversitesi tarafından başlatılmış. Daha sonra Unonun kurucusu Doruk Un, TÜBİTAK - MAM Gıda Bilimi ve Teknoloji Araştırma Enstitüsü ile ortak bir proje yürütmüş.Şimdilerde Uno tesislerinde katkısız tam buğday ekmeği üretimi yanında, zenginleştirilmiş un ile "zengin ekmek" de üretiliyor. Ekmeğin ambalajında hangi ekmeğin "tam buğday ekmeği" hangisinin "zengin ekmek" olduğu yazılıyor. Zengin ekmekteki B1, B2, niasin, B6, folik asit, B12 maddeleri enerji oluşumunda kan hücresi yapımı, bağışıklık sistemi ve ruh sağlığı üzerinde etkili. C vitamini, vücudun savunma mekanizmasını güçlendiriyor, canlılık veriyor. E vitamini hücre yeniliyor, yaşlanmayı geciktiriyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Demir, kansızlıktan koruyor. Kalsiyum, kemik ve diş yapılarına güç veriyor. Çinko, büyüme, bağışıklık ve üreme üzerinde olumlu etki gösteriyor. Enerjisi ve vitamini alınmış beyaz undan yapılan ve "sağlıklı besleme özelliği" yok olmuş "beyazın da beyazı sünger ekmek" talebi çok yaygın olduğundan ticari fırınlarda üretilen ekmeklerin tamamına yakını şimdilerde "beyaz - bembeyaz" ekmek. Besin Değerleri Fırın ekmeği Zenginleştirilmiş ekmek Günlük gereksinim karşılama oranı(*)C vitamini 0 20.20 % 34B1 (Tiamin) 0.07 0.23 % 18B2 (Riboflavin) 0.06 0.24 % 16Niasin 1.42 5.23 % 31B6 vitamini 0.07 0.53 % 30B12 vitamini 0 0.63 % 32Folik asit 12 60.20 % 32Demir 2.02 4.11 % 34Kalsiyum 20 258 % 32Çinko 0.80 4.35 % 33 (*) Bütün besinlerden günlük olarak alınması gereken besin değeri miktarını karşılama oranıdır. Kadın - erkek gereksiniminin ortalamasıdır. guras@milliyet.com.tr Fırın ekmeği ile zenginleştirilmiş ekmek farkı (Ekmeğin 100 gr.'ındaki besin değerleri) (mg. olarak)