Hacer Yeni

Hacer Yeni

yeni@doganburda.com

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Paris, uzun zamandır bu kadar renkli ve çiçekli olmamıştır, buna eminim. Koşarak H&M’e gittiğimde hem sevindim, hem de canım sıkıldı. O kadar güzel çiçekliler vardı ki, görünce baharlıklarımı buradan alır giderim diye düşündüm ama bedenlerinin kalmadığını öğrenince yüzüm düştü. Düşüş o düşüş hâlâ gülmedi. Üstelik o çok istediğim çiçekli kazağı ve de kazak elbiseyi geçen gün Ayşe Boyner’in üzerinde, gecelerde gördüm. Moralim bozuldu, kıskandım. O 29 euro’luk kazakla baharı çıkarırdım. Bu kadar uygun bir şıklık fırsatını kaçırdım. Ancak asıl merak ettiğim şey Parizyenlerin çiçeklileri nasıl giyeceği. Onları bilirsiniz. Siyaha taparlar, göz kalemi ve kırmızı ruj dışında pek de makyaj yapmazlar. Asıl tuhaf olan, çiçekli giysi ve de aksesuarların kapış kapış gitmiş olmasına rağmen kimsenin üzerinde çiçekli bir şey görememiş olmam.


MÖSYÖ SAINT LAURENT RAFLARDAN UÇUYOR!
Paris pembe bir bahara hazırlansa da, hâlâ gerçek bir siyah tutkunu olan ‘son usta’ Yves Saint Laurent’i izliyor. Nereye gitsem karşıma çıkan ‘Yves Saint Laurent, Tout Terriblement- Herşey Korkunç’ belgeselini büyük merak ve heyecanla aldım. 1994 yılında, tasarımcının Marakeş, Deauville ve Paris’teki evlerinde çekilen filmde Mösyö Saint Laurent konuşuyor. O yorulduğunda sözü aktris Jeanne Moreau alıyor. Onun yerine o anlatıyor. Bu arada, unutulmaz safari elbiseden, transparanlara, smokinlere kadar tüm ilk ve dolayısıyla kült parçalar evlerin içinden ve kalbinizden bir kez daha geçiyor.
Moda dünyasının bozulduğunu, artık hiç de keyif almadığını anlatıyor: “Benim için bir elbise yapmak; bir kadının hikayesini, günlük varoluşunu anlatmak gibi. Günümüzde hedef şık olmak değil, baştan çıkarmak. Burjuva kadınlarından ve zevklerinden nefret ediyorum. Nasıl giyineceklerini hiç bilmiyorlar. Çok sıkıcılar.”
Koleksiyonlarının görüntüleri eşliğinde, “Modern kadınlara bir geçmiş bir de gelecek sundum. Bunlarla ben öldükten sonra da idare edebilirler” diyor. Ediyoruz Mösyö Saint Laurent. Hala ”en şık” olmak istediğimizde trençkotumuzu giyiyoruz.

PARİS’TEN  STİL NOTLARI



PARİZYEN KADINLARDAN STİL DERSLERİ:
-Fön çektirmeyin.
-Çizgili röfleler yaptırmayın.
-Göz farı ve allığı artık unutun.
-Büyük çantalar taşıyın.
-Çantanızda muhakkak bir kitap, bir defter ve bir de kaleminiz olsun. ‘Kısmet’inizin nereden çıkacağının belli olmadığı gibi ilhamın da sizi ne zaman , nerede ziyaret edeceği hiç belli olmaz! Ayrıca, ilham kısmetten daha çok işinize yarayabilir.
-Siyah, siyah ve daha çok siyah giyin.
-Şalınızı yanınızdan hiç ayırmayın.
-Erkek ceketi giyin.
-Giydiğinizde yürümeyemediğiniz topluklularınızı onları giyebilecek birilerine verin.
-Fazla gülümsemeyin, Parisli kadınlar hep somurtuyor!
-Oje sürmeyin.
-Müzelere, sergilere gidin.


PARİSLİ ERKEKLERDEN STİL DERSLERİ:
-Saçlarınızı kısacık kestirmekten vazgeçin.
-Hep o tuhaf ‘işadamı’ çantalarını taşımak zorunda değilsiniz. Arada sırada hasır çanta kullanın. Hatta içine çiçek doldurup evinize ya da ofisinize götürün.
-Sürekli telefonunuza bakmayın. Kafanızı kaldırın. Etrafta bakılacak ve görülecek çok şey var!
-Şal, kaşkol familyasına uzak olmayın. Eldiven takın. Bunlar sizi hep daha şık ve çekici yapar.
-Gülümseyin. Bu sizi küçültmez, bilakis çok daha baştan çıkarıcı olursunuz, sizi temin ederim.
-O korkunç şişme, pofuduk montları giymeyin. Ceketler, kabanlar ve paltolara ne oldu? Onları koyduğunuz yerden çıkarın.
-Gazetenizi yanınızdan hiç ayırmayın.
- Son olarak: Asılmayın, flörtleşin.