Hacer Yeni

Hacer Yeni

yeni@doganburda.com

Tüm Yazıları

Rock, isyan, punk hatta anarşi. Madem ki bu kavramlar moda, birileri hakkını vermeli, stillerle nasıl buluşurlar göstermeli

Gerilla partisi yapıp da bizi çağırmayanlara sözüm. Sizi kınıyorum. Neyse ki, ‘partiler benim canım, can atarak katılırım’ insanları sizi yalnız bırakmamış, duydum rahatladım!
Ne kadar da havalı geliyor gerilla sözcüğü öyle değil mi kulağa? Tıpkı rock, isyan, punk, hatta anarşi gibi. Zira bir zamandır hepsi son moda. Hem stil hem de hayat tarzı manasında. Değişim tekdüze partilerin bezgin mekanlarından başladı. Onlar da herkesi dışarı attı. Zero dergisinin alternatif davetlerinin ardından 9 dergisinin Tünel’de bir otoparkta yaptığı gerilla partisi, sırada Adidas’ın sokak partisi. Lakin, katılımcılar hep aynı kaldılar: ‘Bay ve bayan can atanlar’! En ileri gelenleri yani playboy’ların ‘gerilla stili’ ne gönül verdiğini düşünün. Olmaz. Kadınlar yüzlerine bakmaz. Zira can atsa da, gerilladan koca olmaz!
Yine de playboy’lara çok yüklenemiyorum. Onlar yalnızca daha çok kadın bulabilecekleri yerler arıyorlar. Asıl enteresan olan çakma isyankarlar. Deri ceket ve Andy Warhol tişörtleriyle isyan etmiyor delicesine özeniyorlar. Bu gidişle özentiden kuruyup kalırlar. Partilere gitmekten imtina eden o adam, Chanel çantasını ve Lanvin botlarını Beyoğlu’nun ıssız sokalarında zevkle paralayan o kadın, mahallesinde giyemediği metalci tişörtü ve elele gezemediği erkek arkadaşıyla İstiklal’de sarmaş dolaş turlayan o gotik kız, çakma olmayan stil gerillalarından.

Haberin Devamı

İsyan deneyimi
En iyi arkadaşım, ‘Kubbealtı Lugatı’m der ki anarşi karmaşadır. Gerilla da düzensiz çete. Çorapsız mini etek giyin sokağa çıkın. ‘Can atanlar’ın seçkin partilerine makyajsız gidin. Daha esaslı bir isyan deneyimi arıyorsanız, Çekmeköy Lisesi öğrencilerinin yaptığı gibi işçilere destek verin: Okuldan atılın. Sonuçlar sizi ‘gerilla stili’nden ‘gözaltı stili’ne de götürebilir, göze alın. Ya da Andy Warhol tişörtünüze iyice yapışın!


ŞiMDi MODA ONLAR
VE KÖTÜ KADINLAR!
Gerillacılık oynamak isteyen ‘bayan can atanlar’ın ilham alabileceği kadınlar onlar. Yalnız, kendinizi ‘çok iyi kız’ olmaya adadıysanız anarşik yani son moda olmanız imkansız.

Lale Belkıs: Biliyor musunuz Lale Hanım? ‘Bir Demet Menekşe’ filminde sizi aldatan kocanıza “Niye yoktun bu gece, dostlarımızın yanında kendimi evde kalmış akraba kızı gibi hissettim,” dediğiniz o günden beri benim ikonumsunuz. Size onur ödülü verdikleri için ‘Uçan Süpürge’yi kutlarım, kötülerin gururusunuz.
Bennu Gerede:
Kadınlar boşuna uğraşmayın. Makyajlar, saçlar, kıyafetler. Bir erkek içinse vazgeçin. Bennu’yu örnek alın. Makyaj ve saç konu-sunda gerilla hareketi önerisinin az sayıdaki örneklerinden biri o. Biliyorum, tarzı gibi düğünü de ‘bayan can atanlar’ açısından hiç cazip değildi. Ne trajedi! Kime ne? Bennu muradına erdi.