Hakkı Öcal

Hakkı Öcal

hakki.ocal@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Pekin’de Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş ile toplantı yapan tur organizatörleri, Çinli turistlerin, “deniz-güneş-kum” formülüyle değil, kasabaların sunduğu rahat dinlenme imkânı teklifiyle ikna edilebileceğini belirtti

Çinli turistler  Kapadokya hayranı


Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Çin gezisinin Pekin durağında, Çin Kültür Bakanı LuoShugang ile 2018 Türkiye Yılı’nın hazırlıklarını gözden geçirdi; Türkiye’den Çin’e, Çin’den Türkiye’ye turizm organizasyonu yapan firmaların temsilcileri ile toplantı yaptı. Kurtulmuş toplantılardan sonra Çin’in başkenti Pekin’in en çok turist çeken merkezi, 500 yıl ülkenin yönetildiği, imparatorların sarayının yer aldığı Yasak Şehir’i bir turist gibi gezdi. Kurtulmuş, önceki gün de Çin Seddi’ne tırmanmış ve bol bol fotoğraf çekmişti.
Çin’de turizm bakanlığı yok; görevlerini özerk bir daire olan Milli Turizm İdaresi yapıyor. Bu dairenin yetkilileri de Kültür Bakanı ile yapılan görüşmeye katıldılar. Türkiye, Çin’e, 2018 Türkiye yılı boyunca gerçekleştirilecek 50’ye yakın etkinlik önerdi. Bunların arasında Topkapı Sarayı’ndaki Çin Porselenleri koleksiyonunu görmek isteyebilecek Çinliler için özel turlar düzenlenmesi de var. Bu porselenlerin eşinin Çin’de bile toplu halde bulunmadığı bildiriliyor.
Türkiye-Çin Üniversitesi’nin kurulması, Çin’de Yunus Emre dil enstitüsü ile Türkiye’de, Konfüçyüs kültür enstitüsü açılması da Türkiye’nin Çin’e teklifleri arasında yer alıyor.
Önerilen bir diğer etkinlik ise futbol alanında. Listede bir Türkiye-Çin karşılaşması ile birlikte Çinli futbolcuların çalışması için Türkiye’de kamplar kurulması, Çinli futbolcu transferi gibi başlıklar yer alıyor.
‘Türkiye güvenli’
Bakan Kurtulmuş’un Çin ve Türkiye tur operatörleri ile toplantısında Çin’in en büyük iki turizm firmasının en üst yöneticileri de hazır bulundu. Çok sayıda tur operatörünün katıldığı toplantıda bakanlığın sunumundan sonra Bakan Kurtulmuş sorulara cevap verdi. Çinli turizm yöneticilerin sorduğu soruların başında “Türkiye güvenli mi?” sorusu vardı. Bakan Kurtulmuş, Türkiye’nin şu anda herhangi bir Avrupa ülkesi kadar güvenli olduğunu söyledi; bunun dışında bir izlenim ediniliyorsa bunun kötü niyetli bir algı operasyonu olduğunu belirtti.
Çinli turistlerin, “deniz-güneş-kum” formülüyle değil, küçük kentlerin, kasabaların sunduğu rahat bir dinlenme imkanı teklifiyle ikna edilebileceğini belirten tur organizatörleri, renkli ve başka yerde olmayan bir etkinlik türü olduğu için balon turizminin Çinli turistleri Kapadokya’ya cezbettiğini söylediler.
Renkli balonların Çinlilere cazip göründüğünü belirten yetkililer, Çinlilerin turizm ile dinlenmeyi birleştirerek yaptıklarını, gezileri sırasında farklı etkinlikler sunan ülkeleri ve yöreleri tercih ettiklerini söylediler.
Çinlilerin balon turlarını bu sebeple çok sevdiklerini söyleyen yetkililer, THY’nin sunduğu cazip ulaşımın, bugünlerde Onur Air’in de faaliyete geçmesi ile daha çok seçecek sunacağını kaydettiler.

‘Testi kebabı’ turu

Çin’de çok sevilen bir TV programında üç kız kardeşten oluşan sunucuların Ürgüp-Göreme yöresinin tanımasına çok büyük katkı sağladıklarını anlatan tur organizatörleri bu program sayesinde Türkiye’ye “testi kebabı” turları düzenlendiğini söylediler. Sırma sularının Çin başarısından Pekin’de şube açan Türk firmalarının yüksek maaşla eleman aradıklarına kadar çok konuda bilgi veren özel sektör temsilcileri, şu anda Çince bilen 158 rehber bulunduğunu belirterek, Çince eğitimine ağırlık verilmesini istedi. Yayla turizminin de Çinlilerin çok ilgisini çektiğini belirtildi.

Çin Seddi ve Yasak Şehir

Pekin’e iner inmez Çin Seddi’nin bir bölümünü içine alan bir yürüyüş turuna katılan Kurtulmuş, 1420’den 1912’ye kadar Çin imparatorlarının saraylarını içine alan Yasak Şehir’i de gezdi ve bol bol fotoğraf çekti. Sarayın her gün binlerce kişi tarafından ziyaret edildiği, ancak satılan bilet 8 bini bulunca başka ziyaretçi alınmadığı bilgisini alan Kurtulmuş, sarayların dairelerini ve bahçelerini diğer turistler gibi sıra bekleyerek dolaştı.