Hakkı Öcal

Hakkı Öcal

hakki.ocal@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Washin-gton’da oturan, Türkiye ile bağı sadece burada görev yapmış olmanın çok ötesinde bir eski büyükelçi, Donald Trump’ın başkan seçilmesinin en büyük zararının, Türkiye ile ilişkilerin büyükelçisiz “idare edilmeye” çalışılması olduğunu söylüyor. Sadece bu değil: Obama zamanında Savunma Bakanlığı uhdesine kaymış bulunan önemli “dosyaların”, halen askerlerin elinde kalmaya devam etmesi de Trump’ın kendi canının derdine düşmüş olmasından kaynaklanıyor.

Bu, artık o aşamaya vardı ki, aklı başındaki askerler bile Washington’u “hariciye desteği olmadan” idare eden askeri cuntaya karşı çıkmaya başladı. Amerikan Kara Kuvvetleri’ndeki dört yıldızlı 7 orgeneralden biri olan, NATO Avrupa Kuvvetleri (EUCOM) baş komutanı Mike Scaparrotti, ABD Senatosu’nda silahlı kuvvetler bütçesi görüşmeleri sırasında komisyonda yaptığı konuşmada, bir general için hiç de normal sayılmayacak sözler söyledi. “Türkiye gibi ABD’nin çıkarları ve hedefleri açısından önemli bir ülkede büyükelçi bulunmaması”nı kınayan Orgeneral Scaparrotti “Türkiye ile hem kısa vadede hem de uzun vadede ilişkilerin iyiye gitmesi gerektiğini” ancak Türkiye’de bir ABD büyükelçisi bulunmamasının bunu zora soktuğunu ifade etti.

Haberin Devamı

Bunun sonuçlarını Türkiye tarafı hemen her gün hissetti ve hissetmeye devam ediyor. TSK’nın taktik ve stratejik ihtiyaçlarının karşılanması için ABD’nin satabileceği silah ve sistemlerin alınamaması, Türkiye’nin, örneğin Rus S-400’lerine mecbur bırakılması, ABD’nin bu başsız siyasetinin sonucudur.

Orgeneral Scaparrotti bununla yetinmedi, Suriye’deki gelişmeleri de ayrıntılı ele aldı. Bir ordunun iki ayrı komutanı arasında yapılması normal müzakereleri, sanki çok önemli bir iş gibi ortaya attı ve Suriye’de YPG’yi kendisine ortak, ülkesine müttefik seçmiş olan Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Orgeneral Joseph Votel ile, Türkiye’yle ilişkileri güçlendirmek için “hemen her gün” görüştüklerini söyledi.

EUCOM ile CENTCOM arasında nasıl bir görüşme trafiği olması gerektiğini biz bilemeyiz. Ama bir ülke Kara Kuvveti’nin iki ordusu arasında yapılan görüşmenin sıklığı, parlamento komisyonuna anlatılıyorsa, bu anlatımın sebebi çok önemli demektir. İlk bakışta anlaşılan odur ki, EUCOM komutanı, öteki komutana Türkiye’nin önemini ve Türkiye ile ilişkilerin güçlendirilmesi ihtiyacını hemen her gün sadece bir sebeple söyler: İkna için.

Haberin Devamı

YPG’den hâlâ “güçlü ortağımız” diye söz eden ama ikinci cümlesinde (nerede olduklarını hala kimsenin anlayamadığı) DAEŞ teröristleriyle savaşta cepheyi terk edip Afrin’e gittiklerinden yakınan Vogel, burada kurduğu savunma hattının nasıl kolaylıkla çökertildiğini görmüş olmalı. Kendisini Scaparrotti ikna edemiyorsa, belki Afrin’den sonuç çıkartır ve Türkiye’yi ortak seçmemekle ispatladığı askeri dehasını artık başka alanda denemeye karar verir.

Orgeneral Vogel, en iyisi gidin, Başkan Trump’a çok istediği geçit resmini düzenleyin. Hatta belki Misafir Kürt Alayı adıyla YPG’nin kılıç artıklarının başında Trump’ı bizzat selamlarsınız...