Hakkı Öcal

Hakkı Öcal

hakki.ocal@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Mardin’de muazzam bir şey oluyor. Mardin’in merkez ve ilçelerinden çok sayıda lise ve üniversite öğrencisi, Gençlik Merkezi’nde oluşturulan dış politika atölyesinde iki projeye katıldılar. Birinci proje “Mezopotamya’dan Balkanlara Eğitim Köprüsü” adını taşıyordu. 12 hafta boyunca Balkanlar’daki ülkelerin hemen her özelliğinin ve sorunlarının öğretildiği eğitim sırasında bir ders dahi kaçırmayan 235 genç bir süre önce Bosna-Hersek’e saha uygulamasına gittiler.

Bir diğer proje, “Mezopotamya’dan Dünyayı Yeniden Yorumluyoruz” adını taşıyor. Merkez’in Dış Politika Atölyesi’nin Avrupa, Ortadoğu, Asya ve Afrika masalarında 24 derslik eğitimlerini tamamlayan katılımcılar, “Dilsiz Harita” adı verilen bir başka eğitime alındılar. Bu gençlere birer makale yazdırılıyor; konusunu kendi belirledikleri makalelerden beğenilenleri yazanlar verilen bir konuda sunum hazırlıyorlar. En başarılı 80 öğrenci Almanya, Hollanda, Belçika ve Rusya’yı ziyaret ettiler.

Haberin Devamı

Bu gençlerin ilk grubu şu anda Fas’ta. Döndükten sonra, Katar’a gidecekler. 57 lise öğrencisi, 10 lise mezunu ve 13 üniversiteli genç, bu ülkelerde önceden hazırlanan bir takvim çerçevesinde çeşitli eğitim kurumlarında kendileri için hazırlanan seminerlere ve atölye çalışmalarına katılıyor. Bu öğrencilerin çoğu son iki yıl içinde İngilizce, Arapça, Rusça eğitimleri aldılar.

Neden Mardin? Çünkü bu proje, Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Yaman’ın beyin ürünü. Burak Bahadır ve ekibi, dört kulüp halinde örgütlenen eğitimleri ya kendi kadrolarıyla ya da üniversitelerden aldıkları destekle yürütüyorlar. Merkezin radyosu ve dergisi var; her türlü iletişim, tasarım ve yayın, MBB Gençlik Merkezi üyesi olan gençler tarafından yürütülüyor. (Kurumun Web sitesi şurada: www.mbbgenclik.com)

Denir ki dış politika, bir ülkenin iç siyasetinin bir uzantısıdır. Belki X veya Y (hatta Z) kuşağı gençlerin ne iç ne de dış siyasetle çok ilgilenmedikleri, çoğunda siyasetin her türlüsüne karşı bir kayıtsızlık hali, yoğun bir isteksizlik, hoşnutsuzluk bulunduğu söylenir ve bu büyük ölçüde doğrudur. Ancak lisede iken AB’den Rusya’ya, Fas’tan Katar’a birçok ülkenin başkentinde bulunmuş, oralarda yetkililere sorular sormuş, aldıkları cevabı, bir kitap bütünlüğü içinde çözümleme imkanı elde etmiş bir gencin, daha sonraki yıllarda, bu alanda akademik veya fiilî çalışma şevkinden mahrum olacağını söylemek gerçekçi olmayacaktır.

Haberin Devamı

“Neden Mardin?” sorusu önemli ve cevabın iyi irdelenmesi şarttır. Buna benzer çok çalışma, başladığı okulda yeterli ilgiyi uyandırmadan, birkaç sayfalık bir raporun kalın kapakları arasında yok oldu gitti. Ancak Mardin’in, Arap, Kürt ve Türk bu bunların içinde her birinin ikiden fazla inanç öbeğine ayrılmış olması belli ki, hedef kitlede başarının garantisi olan ilgiyi sağlamaya yetiyor.

Mardin Valisi Mustafa Yaman’ın büyükşehir belediler başkanlığına kayyum olarak atanması bölgenin ve özellikle gençlerin potansiyel becerilerini, imkan ve yeteneklerini başarıya tahvil etmenin garantisi sayılmalıdır.