Hakkı Öcal

Hakkı Öcal

hakki.ocal@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İsrail internet siteleri ve Amerikalı Neocon’lar, ne kadar inanmasa da, Kuzey Kore ve İran nükleer silah konusunda, nereye kadar gittiği belli olmamakla birlikte, gereken adımları atmış bulunuyor. İsrail siteleri, hemen her gün ABD’yi İran’a karşı “tabanca mermisi bile yapamayacak şekilde ülkeyi dümdüz edecek” bir savaş ilanı için kışkırtıyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, böyle bir saldırıda ABD’yi desteklemeleri için bir Avrupa turu bile yaptı. Kudüs kararından sonra ne Angela Merkel’den ne de Emmanuel Macron’dan yüz bulamadı, ama yine de şansını denedi. İsrail, İran’ın nükleer silah edinmek üzere (veya edinmiş) olduğuna inanıyor ve bunu önlemenin görüşmelerle değil, ancak bombardımanla olacağına -yaptığı patetik gösterilerle-Trump’ı inandırdı.

Haberin Devamı

Trump’ın ulusal güvenlik danışmanı John Bolton, Kuzey Kore’yi nükleer silahtan vazgeçirmek için görüşmenin değil Kore’yi bombalamanın çare olduğunu söylerken, benzeri bir kanıdan hareket ediyor. Nitekim görüşme yolunu bir kere daha denemeye mecbur olan Trump, Bolton’ı şimdilik bir kenara itmek zorunda kaldı.

ABD televizyonları, Kim Jung-un’un masaya üç taleple (silahların bir kısmını korumak, nükleer güç olarak tanınmak ve uluslararası arenada Güney Kore ile aynı kefeye konmak) geleceğini ve geri adım atmak için ABD’den çok ama çok para isteyeceğini söylüyor. Hatta yarınki görüşmenin bir gün uzatılabileceği bile belirtiliyor.

Hafta boyunca “Şahinler” kanadının temsilcisi Bolton’dan ses çıkmaması, Trump’ın bir tek müttefik bulamayacağı ve mali açıdan altından kalkamayacağı yeni bir Kore Savaşı blöfünden vazgeçtiğini gösteriyor. Bunun bir diğer kanıtı, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun, İran’ı yeniden savaşla tehdit ettiği halde, Kuzey Kore hakkında bir şey söylememesidir. Pompeo, Türkiye ile Münbiç (ve daha ilerisi) konusunda uzlaşmacı tavrı ile Trump’ı daha çok “başkan ciddiyeti ile davranmaya” ve verdiği
sözleri uygulamaya ikna
etmiş görünüyor.

Yine de Pompeo’ya hemen barış meleği kanatları takmak da gerekmiyor. Asker kökenli ve CIA başkanlığı yapmış bulunmasına rağmen, en uzun yaptığı iş milletvekilliği olan Pompeo, siyasetçidir ve Trump’ı işadamı egosu veya Evanjelist ideolojisiyle hareket etmek yerine, siyasetin bildiğimiz rayına çekebilirse, bundan bütün dünya kazançlı çıkar.

Haberin Devamı

Dünyanın başında yeteri kadar nükleer bela var. Bunların birçoğu Türkiye ile aynı saat diliminde ve sadece 900 kilometre mesafedeki İsrail’de bulunuyor. Fakat şunu biliyoruz ki, her gün şu kadar Filistinlinin katledilmesi, Kudüs ve diğer Arap topraklarının işgal altında tutulması, Suriye’deki savaşın uzaması bile bu nükleer silahlar yüzünden devam ediyor. Nükleer silahın panzehri, günümüzde ne yazık ki yine nükleer silah oldu.

Pakistan örneğinde olduğu gibi, bir ülke tehditleri, saldırıları, kumpasları atlatır ve nükleer kulübün üyesi olduğu (veya kolayca olabileceği) algısını oluşturursa, tehdit yerini siyasete bırakıyor.

Trump’ı Kuzey Kore ile görüşmeye iten de bu gerçek!

***

1980’lerde Tercüman’da bulunduğum sırada yayın kuruluna katılmayı kabul ederek, bana destek olan Erdoğan Demirören ağabeyi kaybettik. Babıali’nin iyilik meleği Erdoğan ağabeye rahmet, Demirören ve Oktay ailelerine sabır diliyorum.