Hamdi Türkmen

Hamdi Türkmen

hamdi-turkmen@hotmail.com

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

CHP, İzmir’de hem büyükşehir belediye başkanlığında, hem de il genel meclisinde, 2002’den bu yana yaşanan ikisi genel, biri yerel seçimlerde hiç bu kadar oy almamıştı.
29 Mart 2009, CHP’nin İzmir’de “tavan” yaptığı bir seçim oldu.
Büyükşehir’de Aziz Kocaoğlu yüzde 55’lik oy oranına ulaşırken, il genel meclisinde de yüzde 49 gibi çok yüksek bir oy yüzdesi yakaladı.
Oysa AK Parti, 2002’de İzmir’de yüzde 17, ardından 2004 yerel seçimlerinde yüzde 32.8, 2007 genel seçimlerinde de yüzde 34’lük bir yükseliş trendi yakalamıştı.
29 Mart’ta AK Parti’nin il genel meclisi oyları yüzde 29.6, Büyükşehir’de ise Taha Aksoy’un oy yüzdesi yüzde 31.9’a geriledi.
İktidar partisi açısından bakıldığında aslında İzmir’de kaybedilmiş bir şey yok.
Ama artış da yok.
AK Parti’nin oyları yüzde 5’lik bir gerileme ile adeta stabil hale gelmiş.
CHP’de ise farklı bir tablo yaşanıyor.
Büyükşehir’de 2004 yerel seçimlerine göre Kocaoğlu oy oranını yüzde 47’den yüzde 55’e yükseltirken; CHP’de il genel meclisinde yüzde 36 olan oyunu 12 puan artırarak yüzde 48’lere taşımış.
Bu büyük bir başarı...
Bu büyük bir sıçrama..
*   *    *
Siyaset bilimcileri ve uzmanlar, CHP’nin İzmir’deki bu yükselişini, araştıracak, sorgulayacak ve bir sonuca da varacaklardır.
Ama asıl önemlisi Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve CHP kurmaylarının yapacakları değerlendirmedir.
Kocaoğlu da, CHP Genel Merkezi de, İzmir seçmeninin isteklerini iyi okumak zorundadırlar.
İzmir bu; adı üzerinde...
Sonuçların analizi iyi yapılamaz, seçmenlerin beklentilerine yanıt verilecek “yol haritası” doğru çizilemezse, çok değil bir sonraki seçimlerde, CHP’nin oyları tepe taklak aşağı inebilir.
*   *    *
İktidar Partisi  AKP’de durum farklı mı?
Sanmıyorum...
Nitekim Başbakan Erdoğan, kaybedilen büyükşehir ve illerle ilgili “sorumlu aramaya” başladı bile.
Başbakan, ilk olarak kaybedilen illerdeki “Bakanlar”ı ve “milletvekilleri”ni sorgulayacak. Hatta Başkent kulislerine göre, kısa bir zaman diliminde yapılması beklenen Bakanlar Kurulu değişikliklerinde, alınan “seçim sonuçları”nın etkili olacağı söyleniyor.
Bu varsayım doğruysa, topun ağzında iki İzmirli bakan bulunuyor.
Devlet Bakanı Mehmet Aydın ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül...
Bir de İzmir’de aday adayı belirleme aşamasında ağırlıklarını koyan, yapılan “eğilim yoklaması” sonuçları ortadayken, bunların değiştirilmesinde bire bir etkili olan İzmir milletvekilleri var.
Başbakan imalı da olsa, İzmir’deki başarısızlığın faturasını bu kişilere çıkartacağını söyledi.
Geriye dönüp baktığımda bu isimler arasında üç kişi ön plana çıkıyor; Nükhet Hotar Göksel, Mehmet Tekelioğlu ve İsmail Katmerci...
Aday adaylığı ve sonrasında; il genel ve belediye meclis üyeliklerinin belirlenmesinde, AK Parti’nin bu üç milletvekili çok etkili olmuş ve liste değişikliklerinin “mimarı” olarak parti içinde tepki almışlardı.
*   *    *
İzmir böyle de, Ege Bölgesi’nde durum farklı mı?
Aydın, Manisa, Uşak, Balıkesir de benzer “gözden düşme” ler yaşanacak.
Tıpkı, Antalya’da Mehmet Ali Şahin, Van’da Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Mersin’de Kürşat Tüzmen, Diyarbakır’da Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker, Ordu’da Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve Enerji Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Zonguldak’ta Meclis Başkanı Köksal Toptan gibi...