Harun Uysal

Harun Uysal

harun.uysal@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

16 milyon kişinin açlık, 48 milyon kişinin de yoksulluk sınırının altında yaşadığı, bütçeden 50 milyar liralık bir payın sosyal yardımlara ayrıldığı bir ülkede, gıda güvenliği belki de birçok insan için hiç bir anlam ifade etmiyor.

Ancak bu gerçekler, hileli ve taklit gıda üretenleri asla haklı çıkarmıyor.

Kaldı ki sadece kendi bütçesi ile geçinebilenlerin değil, sosyal yardım olarak gıda paketi alanların da sağlıklı gıdaya ulaşmaları en büyük hakları.

Bu nedenle her türlü hileli ve taklit gıda ile gıda spekülas-yonunun piyasaya hakim olduğu bir yerde, onunla mücadele etmek, toplum sağlığı açısından son derece önem arz ediyor.

Haberin Devamı

Bu amaçla, yani kirli gıdalar ve gıda spekülasyonlarıyla mücadele etmek için içerisinde bulunduğumuz yıl “Gıda ve Beslenme Derneği” adıyla yeni bir dernek kuruldu.

***

Dernek, beslenme ve yaşam tarzı hakkında doğru karar vermeleri için, bilimsel, doğru, güvenilir, erişilebilir ve uygulanabilir bilgileri tüketicilere sunmayı amaçlıyor.

Derneğe göre bilgi kirliliği; toplumun yeterli, dengeli beslenmesi ile sağlıklı bir yaşam sürmesi açısından, halkın doğru bilgiye ulaşımını engelleyen, haksız rekabete yol açan ve kaynakların doğru kullanımını engelleyen bir süreç.

Bu nedenle dernek üyeleri, bilgi kirliliğinin temel nedenleri ile mücadele ediyorlar ve sivil insiyatifin gelişmesi için gerekli mekanizmaların oluşumuna katkıda bulunuyorlar.

Bilgi kirliliği ile mücadelede, doğru bilgileri kamuoyunun bilgisine sunarlarken de, kendi içlerinde oluşturdukları “Bilimsel Kurul”dan onay alıyorlar.

Dernek aynı zamanda, ulusal ve uluslararası akademik kuruluşlar, gıda endüstrisi, gıda, beslenme, sağlık profesyonelleri ile de işbirliği yapıyor.

***

Yönetim Kurulu Başkanlığını İstinye Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Funda Elmacıoğlu’nun yaptığı derneğin, gerek yönetim kurulunda gerekse diğer kollarında, Funda Hoca gibi kamuoyunun tanıdığı isimler yer alıyor.

Başkan yardımcılığını Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nden emekli Genel Müdür Yardımcısı ve Zootekni Dernekleri Federasyonu Başkan Vekili Dr. İsmail Mert’in yaptığı derneğin yönetim kurulunda, Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nevzat Artık, Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ufuk Tansel Şireli, Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nden emekli Daire Başkanı İbrahim İlbeği, Gıda Teknolojisi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. A. Kadir Halkman, Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Remziye Yılmaz, Üroloji Uzmanı Operatör Doktor Nida Zafer Tokatlı ve Comart Kurumsal İletişim Hizmetleri Yöneticisi Mahmut Ziya Yılmazbilen yer alıyor.

Haberin Devamı

Ne diyelim, sonsuz başarılar.