Harun Uysal

Harun Uysal

harun.uysal@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Geçenlerde İZÇEP (İzmir Çevre Gönüllüleri Platformu) adına Alaettin Hacımüezzin’den uyarı niteliğinde bir yazı aldım.

Bu yazıyı bence herkes görmeli.

Bu nedenle de köşeme taşıyorum.

***

ABD’de taze gıda satmayan market ve fast-food satan işyerlerini içeren, “gıda çölleri” olarak adlandırılan bölgeler konusundaki endişeler yükseliyor.

Bu alanların insan sağlığı üzerinde bariz etkileri bulunuyor.

Kaliforniya’da 2008 yılında yapılan bir çalışmada, bu tarz alanlara yakın yaşayanlarda, taze gıda satan süpermarketlere ve manavlara yakın yaşayan nüfusa oranla obezitede yüzde 20, şeker hastalığında yüzde 23 oranında daha fazla yatkınlık bulunmuş.

Haberin Devamı

Yazının sonunda, “Bu gıdaların etiketleri üzerine sigara paketlerinin üzerindeki gibi uyarı yazıları yazılamaz mı?” diye soruluyor.

Yazılabilir elbette.

Ancak okunabilir büyüklükte ve anlaşılır olmalı.

***

Öncelikle gıdaların raf ömürlerinin uzatılması konusunda toplumu aydınlatmak gerekiyor.

Bütün uzun ömürlü gıdaların beline vurulmamalı.

Isısal, soğutma, dondurma gibi işlemler uygulanarak raf ömürleri uzatılan bazı gıdalar bulunuyor.

Burada ısısal işlemlerin şiddetine bakmak gerekiyor.

Palm yağı tartışmalarında yaşandığı gibi gıdaya uygulanan sıcaklık, kanserojen maddelerin tetiklendiği sıcaklığa acaba ulaşıyor mu?

İşte buna bakmak gerekiyor.

***

Bunların dışındaki bazı gıdalar yasal kimyasal katkı maddeleri ile korunuyor.

Yasal olanların kullanılma dozları son derece önemli.

Gerektiği kadar mı, aşırı miktarlarda mı kullanıldığı sorgulanmalı.

Birçoğunun aşırısı kanser başta olmak üzere birçok hastalığa neden oluyor.

Bir de Türkiye’deki gıdalarda çok yaygın olarak tağşiş, taklit ve yasak kimyasallar kullanma sorunu bulunuyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın sayfası bu hileleri yapan firmalarla dolu.

Yasak katkı maddelerinin hızına ulaşmak mümkün değil.

Bana göre Türkiye’de en hızlı gelişen sektör.

Her gün yeni kimyasal maddeler, yeni karışımlar icat ediyorlar ve bunlar yapılan analizlerde kesinlikle tespit edilemiyor.

***

Gıdalarda bir başka sorun da yasak olmasına rağmen peynirler, sütler, tavuklar gibi iade gıdaların işlem uygulanarak tüketiciye tekrar yedirilmesi.

Haberin Devamı

Örneğin iade tavukların klorlu suya bandırılıp tekrar satışa sunulması kimin aklına gelir?

Toplumda herkes birbirine şu soruyu soruyor; “Neden son zamanlarda başta karaciğer, bağırsak olmak üzere kanser, mide, böbrek rahatsızlıkları, alerji, obezite, şeker, tansiyon, kolesterol hastalıkları arttı?”

Hekimler bunun en önemli nedenlerinden birisinin uygun olmayan gıdaların tüketilmesi olduğunu söylüyorlar.

Ben de diyorum ki:

Çocuklar başta olmak üzere kıymayın; yazıktır bu insanlara!