Harun Uysal

Harun Uysal

harun.uysal@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Bir süredir Karşıyaka Belediyesinin billboardlarında bir slogan gözüme çarpıyordu. Hem bir Karşıyakalı hem de bir çevreci olarak hoşuma giden bu slogan ile ilgili bilgileri belediyeye bağlı olan “Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü”nden aldım.
Okuyunca hoşunuza gidecek olan bu sloganda “Karşıyaka Belediyesi 2020 yılına kadar karbon salınımını yüzde 35 azaltmayı hedeflemektedir” deniyor.
Sürdürülebilir kalkınmanın sosyal, çevresel ve ekonomik olarak üç temele dayandığını...
Bu temellerden en önemlisinin çevre olduğunu... Çevrede pozitif gidişat olmadıkça, ekonomide pozitif eğilim yakalanamayacağını...
Bu nedenden dolayı çevre korunmasının önemli olduğunu...
Bilen Karşıyaka belediyesi ilçe sınırları içerisinde sürdürebilir kalkınmayla birlikte yüksek yaşam kalitesi ve düşük karbon yoğunluğu sunmayı hedefliyor.
Bunu yaparken enerji tüketimi ve karbondioksit salınımlarının yüzde 80’inin kentsel faaliyetler ile ilişkili olduğunu, iklim değişikliği etkilerini azaltmakta yerel yönetimlere önemli bir rol düştüğünü de biliyor.
Sadece bunu bilen belediyemiz değil tabii ki. AB İklim ve Enerji Paketi, Avrupa Komisyonu, sürdürülebilir enerji politikaları uygulanmasında yerel yönetimler tarafından gerçekleştirilen çabaları desteklemek için Belediye Başkanları Sözleşmesini 2008 yılında başlatıyor.
Bu sözleşmeyi dört binin üzerinde belediye imzalıyor. Türkiye’den ise sadece 4 belediye bulunuyor: Karşıyaka, Bornova, Erdek’in Karşıyaka beldesi ve Eskişehir.
Yukarıdaki belediyeler ve Karşıyaka bu anlaşmayı imzalayarak...
2020’ye kadar kendi karbon dioksit emisyonlarını yüzde 20’nin üzerinde azaltmayı,
Temel karbon dioksit emisyon envanteri ve sürdürülebilir enerji eylem planı hazırlamayı,
Uygulama raporlarını iki yılda bir düzenli olarak yayınlamayı,
Yerel enerji günü organizasyonlarına vatandaşları ve paydaşları davet ederek yerel yönetimlerin aktivitelerini arttırmayı,
Diğer yerel yönetimlerin katılımını cesaretlendirerek ve tematik eylemlere destek sağlayarak belediye başkanları sözleşmesini yaygınlaştırmayı,
Taahhüt ediyorlar.
Karşıyaka Belediyesi bu sözleşmeyi ilk imzalayan olarak karbon dioksit envanterini ve
sürdürebilir enerji eylem planını hazırlayarak diğer belediyelere de örnek oluyor.
Belediyenin sürdürülebilir enerji eylem planı içerisinde; bisiklet kiralama sistemi, tramvay ile toplu taşıma, yenilenebilir enerji kaynakla-rından temiz enerji üretimi ve enerji verimliliği ile ilgili ilçe sakinlerinin bilgilendirilmesine yönelik eğitimler gibi projeler yer alıyor.
Ben de uygulamanın öncüsü konumundaki Karşıyaka Belediyesine başarılar diliyor,
sözleşmenin Türkiye’deki bütün belediyeler tarafından imzalanmasını umut ediyorum.
Çevreyi sadece dört belediyenin aldığı önlemlerle kurtaramayız.