Levent Köprülü

Levent Köprülü

-

Tüm Yazıları

Yapılan araştırmalar, elektrikli araç alımı konusunda Türk tüketicisinin en çok “şarj için beklenecek süre”, “menzil” ve “fiyat” gibi detayları önemsediğini ortaya koydu.

Tüm dünyada olduğu gibi elektrikli araç satışları ülkemizde de küçük adımlarla artmaya devam ediyor. Zira son verilere göre geçtiğimiz ay 1.071 adet elektrikli otomobil satışı gerçekleşirken, 2022 yılında bu rakam 7 bin 733 adet olarak gerçekleşti. Otomotiv sektöründeki tüketici trendlerini araştıran Deloitte’un, “2023 Küresel Otomotiv Tüketici Araştırması” rapora göre tüketicilerin elektrikli araçlara hızlı bir şekilde yönelememesindeki en önemli kriterler, şarj süresi, sürüş menzili, şarj istasyonu bulunurluğu olarak sıralanıyor.

Haberin Devamı

Elektrikli araçta ‘şarj’a takılıyoruz

2022’nin Eylül ve Ekim ayları arasında 24 ülkeden 26 binden fazla tüketiciyle yapılan ankete, Türkiye’den de 1.006 kişi katıldı. Buna göre tüketiciler, araç kullanma maliyetlerini düşürmeye çalıştıkça elektrikli araçlara olan ilgi artıyor. Ancak bu da, yolda şarj için gereken süre, menzil endişesi, halka açık şarj istasyonlarının altyapısı ve ulaşılabilirliği gibi bir dizi sorunu gündeme getiriyor. Nitekim araştırmanın Türkiye ayağına katılan tüketicilerin en büyük endişesi, yüzde 47 ile şarj için gereken süre. Bunu yüzde 42’yle sürüş menzili ve halka açık elektrikli araç şarj altyapısının olmaması takip ediyor. Küresel pazarın aksine, elektrikli araç almayı düşünen Türkiye’deki tüketicilerin üçte ikisi araçlarını halka açık şarj istasyonlarında şarj etmeyi planlıyor. Bu eğilimin sebebi, evlerine şarj istasyonu kurma konusunda bilgi ya da imkanlarının olmaması (yüzde 30), bu sistemin evlerdeki kurulum maliyetlerinin yüksek oluşundan (yüzde 30) kaynaklanıyor.

Araştırmaya katılan Türk tüketicilerin yüzde 54’ü, bir sonraki araç seçimlerinin benzinli/dizel olacağını belirtirken, “hibrit elektrikli” yanıtı verenlerin oranı yüzde 30, tamamen pille çalışan elektrikli araç diyenlerin yüzde 10, şarjlı hibrit elektrikli araç diyenlerin oranı da yüzde 4 olarak sıralanıyor.

Elektrikli araçta ‘şarj’a takılıyoruz

10 ila 40 dakika

Haberin Devamı

Araştırmanın yapıldığı diğer ülkelerin aksine maliyet faktörü üst sıralarda yer almasa da daha düşük yakıt giderleri dünyada olduğu gibi Türkiye’de de elektrikli araç seçilmesinin ilk nedeni. “Daha iyi sürüş deneyimi”, “daha az bakım ihtiyacı”, “devlet teşvikleri”, “içten yanmalı araçlara uygulanan ekstra vergiler” ise, diğer nedenler olarak sıralanıyor. 

Elektrikli araç talebindeki artış, istasyonları da dönüştürüyor. Tüketiciler, içinde şarj ünitelerinin yanı sıra kolayca satın alınabilen içecekler, Wi-Fi bağlantısı, atıştırmalıklar ve tuvalet gibi hizmetlerin bulunduğu geleneksel yakıt istasyonlarını tercih ediyor. Ankete katılan tüketicilerin yaklaşık üçte ikisi, halka açık bir şarj istasyonunda araçlarının boş durumdan yüzde 80’e kadar şarj olması için 10 ila 40 dakika arasında bekleyebileceklerini ifade ediyor.

Ford’ta yüzler gülmüyor!

Elektrikli araçta ‘şarj’a takılıyoruz

Ford, her ne kadar Avrupa’da Türkiye’de üretilen araçlarla karını yükselttiğini açıklasa da, şirkette genel olarak yüzler gülmüyor. Nitekim Ford Motor Company, önceki gün, 2022’nin tamamında 2 milyar dolar zarar ettiğini bildirdi. Ford Motor Company CEO’su Jim Farley, bunun özellikle tedarik zincirinde yaşanan aksamalar ve sorunlardan kaynaklandığını kaydederken, yöneticilerini de yeterince başarılı olmamakla suçladı. “Hayal kırıklığı yaşıyorum” diyen Farley, 2023’te Ford Avrupa’da nasıl bir yapılanmaya gidileceğinin kararlaştırılacağını kaydetti. Focus, Fiesta gibi modellerinin de üretimine son veren Ford’un, Avrupa’da 2 bin 500 civarında kişi işten çıkarması bekleniyor. Farley’nin, açıklamanın ertesi günü çalışanlara mektup yollayıp, “başta kendisi olmak üzere” üst düzey yöneticilerinin ikramiyelerinde kesinti yapılacağını bildirmesi de dikkat çekti.

Haberin Devamı

Otomotiv ihracatı iyi başladı

Türkiye otomotiv endüstrisi, 2023’e yine ihracat lideri olarak başladı. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, otomotiv endüstrisinin Ocak ayı ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21.9 artışla 2.7 milyar dolar oldu. Böylece otomotiv tarihindeki en yüksek Ocak ayı ihracatına ulaşan endüstrinin, ülke ihracatından aldığı pay da yüzde 14 oldu.

Elektrikli araçta ‘şarj’a takılıyoruz

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik “Bu yılki 34 milyar dolarlık ihracat hedefimize ulaşma yolunda iyi bir başlangıç yaptık. Ocak ayında tedarik endüstrisi ve binek otomobiller ihracatımız çift haneli arttı. Fransa, İspanya, Polonya ve Belçika’ya yüksek oranlı artış kaydettik. Aynı şekilde en büyük pazarımız AB Ülkelerine yüzde 35, Orta Doğu Ülkelerine yüzde 40 artış yaşandı” dedi.

Otomotiv sektörünün en büyük ürün grubu olan tedarik endüstrisinin ocak ayı ihracatı yüzde 20.5 artarak 1 milyar 143 milyon dolar, binek Otomobil ihracatı yüzde 37 artışla 893 milyon dolar oldu. Eşya taşımaya mahsus araçlar ihracatı yüzde 14 düşerken, TIR çekici ihracatı yüzde 151, otobüs-minibüs ve midibüs ihracatı yüzde 55 artış gösterdi.

Otomotiv ihracatında yüzde 68.6’lık paya sahip Avrupa Birliği ülkelerine dış satım yüzde 35 artışla 1 milyar 863 milyon dolar oldu. Diğer Avrupa ülkelerine yönelik ihracatta yüzde 15, Bağımsız Devletler Topluluğu’na yüzde 28, Ortadoğu ülkelerine de yüzde 40 artış yaşandı.

En ‘havalı’ Moto Guzzi Türkiye’de

Dünyanın önemli motosiklet üreticilerinden İtalyan Moto Guzzi’nin yeni model serisi V100 Mandello, 409 bin 900 TL’den başlayan lansmana özel fiyatlarla Türkiye’de satışa çıktı. Tasarımında hareketli kanatlara sahip ilk 2 tekerlekli motosiklet unvanını elinde tutan Moto Guzzi V100 Mandello, motosiklet sektöründe elektronik ayarlanabilir ön cama sahip tek roadster olmasıyla da öne çıkıyor.

Elektrikli araçta ‘şarj’a takılıyoruz

Doğan Trend Otomotiv Motosikletten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Emre Acar, “2023’de 100’ü V100 Mandello olmak üzere, toplamda 230 adetlik hedefimizle Moto Guzzi’de satışlarımızı 6 katına çıkaracağımıza inanıyoruz. Oldukça butik bir alan olan bu premium segmentte, 2025 yılında Moto Guzzi’yi 500’lü adetlere taşımak istiyoruz” dedi. Acar, ayrıca V100 Mandello Serisi’nin gelmiş geçmiş en kapsamlı donanımları barındıran Moto Guzzi modeli olduğunu da kaydetti.

Togg için yapılan açık artırmaya yoğun ilgi

Türkiye’nin yerli otomobili “Togg”un piyasaya çıkışı için geri sayım sürerken, marka, Cumhuriyetimizin 100. yılına özel üretilen “100. Yıl Özel Seri” NFT koleksiyonunu açık artırmayla satışa çıkardı. Geçtiğimiz günlerde faaliyete aldığı Togg’un dijital deneyim platformu “Trumore” üzerinden tanıtımına başlanan 2023 adet NFT için teklif verme süreci dün 19.23’te başladı. Ancak yoğun ilgi nedeniyle açık artırma durduruldu.

Elektrikli araçta ‘şarj’a takılıyoruz

Togg’un Twitter hesabından yapılan paylaşımda, “Yoğun ilgi sebebiyle sistemlerimizde gecikme ve zaman zaman erişim sorunu yaşanmaktadır. Problemi gidermek üzere çalışmalarımız devam etmektedir. NFT alımını bir sonraki duyurumuza kadar durdurduğumuzu bildirir, ilgi ve anlayışınız için teşekkür ederiz” ifadelerine yer verildi.

Bu arada kısa bir süre önce kullanıcılarla buluşan Trumore uygulamasına 200 bini aşkın kişi kayıt olurken, oturum sayısı ise 1.1 milyonun üzerine çıktı.Trumore uygulamasını kullanan 8 kişi “100. Yıl Özel Seri” Togg Akıllı Cihazı test sürüş hakkı kazandı.

Ön siparişe katılma hakkı

Trumore uygulamasını indirip “Tru.ID” oluşturanlar, dijital cüzdanlarına aktardıkları “Avax” dijital varlıklarıyla yine aynı alanda yer alacak “NFT Alım Platformu” üzerinden sadece bir NFT için teklif verebilecek. Açık artırmada ilgilenilen NFT’ye en yüksek teklifi veren, ön sipariş hakkı elde edecek. Kullanıcılar uygulamadaki “Hemen satın al” seçeneği sayesinde, ilgilendikleri NFT’ye açık artırma süresinin bitmesini beklemeden de sahip olabilecek. 1’den 2023’e kadar numaralanmış NFT’ler, “100. Yıl Özel Seri Togg”lar için ön siparişe katılma hakkının yanı sıra özel seri araçların teslimatına ilişkin sıralamayı da belirleyecek. Örneğin 01 numaralı NFT’yi satın alan bir kişi, teslim edilmeye başlandığında özel seri Togg aracı da ilk sırada teslim alacak. Satın alınan NFT’nin bedeli, Togg’un satış fiyatından bağımsız olacak.

Toyota yine dünyanın en çok satanı

Elektrikli araçta ‘şarj’a takılıyoruz

Toyota, tedarik sorunları, Kovid-19’un neden olduğu üretim kısıtlamaları, çip krizi ve diğer sorunlara karşın satış adetlerini korumayı başararak “Dünyanın En Çok Satan Otomobil Üreticisi” olma unvanını sürdürdü. 2022 Ocak-Aralık döneminde gerçekleştirdiği 10 milyon 483 bin adetlik satış rakamıyla bir önceki yılın seviyelerini yakalayarak, önemli bir satış başarısına imza attı. Bu rakamlarla, Toyota, Daihatsu ve Hino dahil, en yakın rakibi Volkswagen’e 2 milyon adetten fazla fark atmayı başardı. Böylece Toyota, 3 yıldır üst üste dünyada en fazla satış yapan üretici oldu.