Levent Köprülü

Levent Köprülü

-

Tüm Yazıları

Seri üretim versiyonu, TOGG tarafından 2022 yılında banttan indirilmesi planlanan yerli C-SUV, dünyanın en prestijli tasarım yarışmasından ödülle döndü

Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG), 2022 yılı son çeyreğinde ilk seri versiyonunu banttan indireceği C-SUV modeli ile dünyanın en prestijli tasarım ödüllerinden “iF Design Award”da (iF Tasarım Ödülleri), Türkiye’den mobilite alanında ödül kazanan ilk marka oldu.

TOGG’dan yapılan açıklamaya göre, TOGG tasarım ekibinin 150 bin saatlik çalışması, Pininfarina’nın stratejik ortak olarak iş birliği ve Murat Günak’ın yönlendirmesiyle tasarlanan C-SUV, “Profesyonel Konsept” kategorisinde ödüle layık görüldü.

Haberin Devamı

Uluslararası alanda tasarım mükemmelliği simgesi olarak bilinen ve 1954’ten bu yana verilen iF Tasarım Ödülleri’nde bu yıl 52 ülkeden 10 bine yakın ürün ve proje yarıştı. 21 ülkeden 98 bağımsız jüri üyesi, dünyanın en iyi tasarımlarını belirlemek için kapsamlı bir değerlendirme yaptı.

‘Gurur duyuyoruz’

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan TOGG CEO’su Gürcan Karakaş, iF Design Award’da ödüle layık görülmekten gurur duyduklarını belirterek, şunları kaydetti:

“Tasarım hedeflerimizi ve aracımızın teknik tanımını kullanıcı içgörülerinden yola çıkarak gerçekleştirdik. Hem başlangıçta yerli ve yabancı 18 olan tasarım evi sayısının 3’e indirilmesinde hem nihai tasarım temasının oluşumunda hem de bu temayı 3 boyutlu hale getiren Pininfarina’nın seçimi sürecinde, yakın zamanda Tasarım Lideri olarak ekibimize katılan Murat Günak’tan destek aldık. Kültürümüzden ilham alarak geliştirdiğimiz ve şu ana kadar 27 AB ülkesi ile Çin, Japonya ve Rusya’da tescillediğimiz özgün tasarımımızın, böylesine nitelikli bir ödülle taçlandırılması bizleri daha iyisini yapmak konusunda yüreklendiriyor.”

Verilen bilgiye göre, TOGG, 2030 yılına kadar ortak platformda elektrikli ve bağlantılı 5 farklı model üretecek.

Çok deneyimli isim

TOGG’un tasarım lideri olarak ekibe katılan Murat Günak, bir dönem Mercedes Benz C-Serisi (W202-1993), Peugeot 206 gibi popüler modellerin tasarımını yapmış, bir dönem Volkswagen Grubu’nun Tasarım Başkanı olarak görev yapmıştı. Danışmanlık şirketi MGMO GmbH aracılığıyla Mindset AG’nin İcra Kurulu Başkanlığı’nı yürüten ve “Mindset” adı verilen elektrikli aracı tasarlayan Günak, ardından yine elektrikli “Mia” adlı yeni bir araç projesine katılmıştı.

Haberin Devamı

TOGG’un SUV’una tasarım ödülü

Yeni Elantra daha sinirli bakıyor!

Hyundai Assan’ın 2021 yılındaki model atağının bir parçası olan yeni nesil Elantra, Türkiye’de de satışa sunuldu. Türkiye pazarında tek motor ve 5 farklı donanım paketi seçeneğiyle satışa çıkan aracın lansmana özel başlangıç fiyatı 231 bin 500 TL

Yeni nesil Elantra, Hyunda’nin bu yıl Türkiye’de lansmanını yapmayı planladığı 5 modelin ilki konumunda. Sedan segmentine farklı bir bakış açısı getirmesi hedeflenen otomobil, özellikle sıra dışı sert ve keskin çizgilerden oluşan tasarım diliyle rakiplerinden ayrılıyor.

İlk kez 1990’da yılında tanıtılan Elantra, 30 yılda 15 milyon adetten fazla satarak markanın bir numarası oldu. Yepyeni tasarım özellikleri ve aykırı görünüşüyle oldukça dikkat çekici bir otomobil haline gelen yeni Elantra, Türkiye’de daha sportif ve aynı zamanda farklı bir tasarım çizgisine sahip sedan araç isteyen bireysel müşterileri hedefliyor. Yeni Elantra’nın toplam uzunluğu 30 mm, dingil açıklığı 22 mm, genişliği de 25 mm artırılmış. Yükseklik 10 mm alçalırken ön kaput ise neredeyse 50 mm geriye doğru kaydırılmış.

Haberin Devamı

Gösterişli iç mekan

Sürücü odaklı ve sade kokpitte, yeni tip direksiyon simidi ve dijital ekrandan oluşan göstergeler dikkat çekiyor. Uyumlu bir şekilde birbirine bağlanmış 10.25 inçlik iki ekrandan oluşan geniş bilgi ekranı ve gösterge, otomobilin fütüristik hissini artırıyor. Açılı dokunmatik ekran, sürücünün görmesi ve kontrol etmesi için son derece kullanışlı bir yere konumlandırılmış. Tamamen yeni tasarım ürünü şık koltuklar da sportiflik seviyesini artırmış.

Elantra, Türkiye’de ilk etapta 1.6 lt (123 beygir) atmosferik benzinli motor ve CVT şanzımanla geldi. 6 ileri manuel şanzıman ise sadece Style donanım seviyesinde sunuluyor. Dual LED farlar, LED gündüz sürüş farları, H formundaki LED arka lambalar, açılabilir tavan, 17 inç alüminyum alaşımlı jantlar, elektronik park freni, akıllı hız sabitleyici, kablosuz şarj sistemi, yağmur sensörü, ön çarpışma uyarı sistemi, şeritte kalma ve takip uyarı sistemi aracın en önemli donanımları arasında.

TOGG’un SUV’una tasarım ödülü

TOGG’un SUV’una tasarım ödülü

Elektriklinin fendi efsaneyi yenmek üzere!

Porsche’nin tamamen elektrikli ilk modeli olan Taycan, markanın efsanesi “911”in tahtını sallamaya çok yakın. Alman üreticinin yayımladığı satış raporuna göre ilk kez 2019’da tanıtılan Taycan, 1964’ten bu yana markayı sırtlayan 911’i yakın takibe almış durumda. Geçen yıl 35 bin 911 satışına karşılık 24 bin adet Taycan satılırken, bu yılın ilk çeyreğinde bu ara iyice kapanmış. Nitekim Ocak-Mart döneminde tüm dünyada 9 bin 133 911 satılırken, Taycan’ın aynı dönemdeki satışı 9 bin 72 adet olmuş. Yani anlayacağınız, Taycan’ın nefesi, 911’in ensesinde...

TOGG’un SUV’una tasarım ödülü

Otomobil satışından fazlasını kazandı

Elektrikli otomobil üreticisi Tesla’nın, kripto paralardaki yükseliş sayesinde Ocak’ta yaptığı Bitcoin yatırımlarından bir milyar dola kar ettiği bildirildi. Independent’ın haberine göre, Tesla, bu yılın başında kripto para biriminin 30 bin ila 40 bin dolar arasında işlem gördüğü dönemde 1. milyar dolarlık Bitcoin satın aldı. Bitcoin 64 bin doların üzerine çıkarak yeni rekor kırdığında da, Tesla’nın Bitcoin varlıkları kısa bir süre için 3 milyar doların üzerine çıktı. Her ne kadar şimdilerde bu rakam düşse de, firmanın elde ettiği kazancın, Tesla’nın 2020’nin tamamında otomobil satarak elde ettiği 721 milyon dolarlık kârdan daha fazla olduğu belirtiliyor.

TOGG’un SUV’una tasarım ödülü

Hayalini gerçekleştirdi Williams F1’te işe girdi

Türk tasarım mühendisi olan, Formula 1 ve MotoGP’ye büyük hayranlık duyan Oltan İzmirli adlı genç, hayalini gerçekleştirip

Williams Racing Formula 1 takımına Tasarım Mühendisi olarak girmeyi başardı. Bunu, geçtiğimiz günlerde kendi Twitter hesabından duyuran İzmirli, “Önce MotoGP’de, sonra Formula 1’de mühendis olacağımı ben bile hayal edememiştim. İnanılmaz mutluyum” ifadesini kullandı.

Denizli Erbakır Fen Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği mezunu olan İzmirli, özellikle yarış otomobillerinin gövdelerinde kullanılan kompozit malzemeler üzerine çalışıyor. Daha önce çeşitli şirketlerde yine kompozit maddelerle tasarım ve geliştirme çalışmalarında görev alan Oltan İzmirli, 2016-2019 yılları arasında da dünyanın önde gelen motosiklet üreticilerinden KTM’nin MotoGP departmanında, test mühendisi olarak çalışmış. İzmirli’nin, tıpkı uluslararası tanınmış markalarda önemli pozisyonlarda bulunan Türkler gibi başarılı çalışmalarını görmek, göğsümüzü kabartacak her zaman.

TOGG’un SUV’una tasarım ödülü

TOGG’un SUV’una tasarım ödülü

Tüm Toyotalarda garanti 5 yıl

Toyota, tüm modellerindeki “Toyota Garanti Sistemi’”ni 5 yıl/150 bin kilometreye çıkardı. Geçtiğimiz ay hafif ticari araç segmentinde satışa sunduğu “Proace City” modeliyle başlayan uzatılmış “Toyota Garanti Sistemi”, 24 Mart tarihinden itibaren satışı gerçekleşen tüm modelleri kapsıyor. Toyota bunun yanında ayrıca “Garanti Spesiyal” ile de garanti uygulamalarında farkını ortaya koyuyor. Bu sisteme göre Toyota kullanıcıları, 5 yıl/150 bin km’lik Toyota Garanti Sistemi’nin süresi dolmadan önce araçlarının motor, şanzıman ve diferansiyel parçaları için garanti süresini 2 yıl ve sınırsız kilometre olarak uzatabilecek. 1600 cc’ye kadar olan modeller ve tüm hibritler için 960 TL, 1600 cc üzeri binek otomobiller, Hilux ve Proace City için 1.110 TL ve SUV modeller için 1.320 TL ödeyerek “Garanti Spesiyal” sistemine dahil olanlar, bu süre ve sınırsız kilometre kapsamında araçlarının motor, diferansiyel ve şanzımanlarını garanti altına almış olacak.

TOGG’un SUV’una tasarım ödülü

75. yıla özel bir versiyon

Motosiklet dünyasının ikonik markası Vespa, 75 yılı geride bıraktı. Üretildiği her dönem kendine has stili ve teknolojiyle fenomen olan Vespa, 75. yaşını da çok özel versiyonlarla kutluyor. Bu kapsamda Vespa, sevilen modelleri “Primavera” ve “GTS”nin tasarım detaylarıyla dikkat çeken sınırlı sayıdaki 75. yıl versiyonlarını satışa sundu. “Giallo 75. Yıl” adlı özel bir metalik sarıyla hazırlanan yeni seride özel nubuk deriden sele ve çanta, elmas kesim gri jantlar ve krom detaylar dikkat çekiyor. Ayrıca 4.3 inç TFT renkli ekran, dijital gösterge paneli ve Vespa MIA akıllı telefon bağlantı sistemi de 75. yıl versiyonlarının özelliklerinden. Vespa 75. yıl versiyonlarıyla birlikte el dikimi ipek fular, Vespa plaketi, kullanıcı kitabı ve koleksiyon kartpostallarını içeren özel bir kit de hediye ediliyor.

TOGG’un SUV’una tasarım ödülü

Pandemide 50 milyon euro’luk yatırım

Türkiye’nin yanı sıra dünyanın da örnek endüstri parkları arasında yer alan TOSB (Otomotiv Tedarik Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi), yatırım atağına pandemi döneminde de aralıksız devam ediyor. Bu çerçevede otomotiv endüstrisinin lider üreticilerine yönelik şasi aksamı, sıcak ve soğuk şekillendirilmiş gövde iskelet, metal dış görünüm parçaları ile bunlara ait kalıpların tasarım ve üretimini gerçekleştiren Beyçelik Gestamp’ın 50 milyon euro’luk yatırımla TOSB’da kuracağı yeni fabrika yatırımı için imzalar atıldı. Önümüzdeki yıl üretime geçmesi beklenen ve toplamda 70 bin metrekarelik alana kurulacak üretim tesisi, TOSB’da tek seferde yapılan en büyük kapalı alana sahip fabrika binası olmasıyla dikkat çekiyor. Fabrika 750 kişiye istihdam sağlayacak.

TOGG’un SUV’una tasarım ödülü

İkinci el araçta motora dikkat!

İkinci el araçlarda kasa parçalarında başvurulan hileler, tüketicilerin satın almayı düşündüğü araçlarda daha çok “boya ve değişen” konusuna odaklanılmasına neden oluyor. Ancak Fakat uzmanlar, 5 yaş ve üzeri araçlarda karoserdeki hatalardan çok, göz ardı edilen mekanik problemlerin çok yüksek masraflar çıkarabileceğine dikkat çekiyor. Detaylı temizlikle iyi görünüme kavuşan bir aracın, sadece dış görünümüyle değerlendirilip satın alınmaması gerektiğini söyleyen Pilot Garage Genel Koordinatörü Cihan Emre “Bir araç satın almayı düşünüyorsanız, temizlenmiş bir motorun sadece kozmetik görünümüne aldanmayın. Temizlikle motordaki bütün yağ kaçakları geçici olarak kolaylıkla gizlenir. Bazı satıcılar, motoru ömrünü tamamlayan araçları elden çıkarmak için 100 TL’lik yağ katkısıyla aracın egzozdan duman atmasını engelliyor. Böyle bir otomobil, ortalama 50 bin TL’lik masrafla hayatınızı kabusa çevirebilir” uyarısında bulundu.

TOGG’un SUV’una tasarım ödülü

Araç tutmasın diye aynaları korundu!

Mercedes’in elektrikli otomobil markası EQ’nun yeni lüks modeli EQS, geçtiğimiz hafta dijital dünya lansmanıyla tanıtıldı. 770 kilometreye kadar (WLTP) menzil sunabilen ve 15 dakikalık şarjla 300 kM’ye kadar yol alabilen EQS, bu yılın son çeyreğinde Türkiye’de olacakmış.

Ancak benim konum bu değil. Zira aracın pek de bahsedilmeyen iki önemli özelliği var. Birincisi EQS, onca lükse ve teknolojiye rağmen geri görüş kameraları yerine klasik yan aynalarla satışa sunulmuş. Bunun nedeniyse çok ilginç. Zira Mercedes’in yaptığı araştırmaya göre, azımsanmayacak sayıda müşteri, “bakarken araç tutması yaşadıkları” gerekçesiyle geri görüş kamerası istemediğini belirtmiş... Aracın ikinci garipliği ise, Japonya’da satışa sunulan versiyonda yer alıyor. Nitekim bu ülkede satışa sunulan versiyon, evde şarj edilebildiği gibi gerektiğinde “bir süre evin elektriğini de karşılıyormuş.”

TOGG’un SUV’una tasarım ödülü