Yazarlar Maceracılara kör uçuş

Maceracılara kör uçuş

02.04.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Maceracılara kör uçuş

Maceracılara kör uçuş


       Dilleri dışarı çıkmış, havlayan köpeklerin çektiği kızakta, Kuzey Kutbunu keşfe çıkmış, kürklere sarılı iki kişi, o beyazlıkta birer küçük noktadan ibaret. Sekiz haftadır onlar beyazlıktan başka bir şey görmüyor.
       Aynı günlerde Danimarka Prensi Frederik Grönland'ın buzullarında macera peşinde. Bazen kızakla, buz tutmuş göllerde ise, buzun kırılabileceğini hesaplayarak botla, buzul çölleri aşma çabasında.
       Şu sırada dünyanın kuş uçmaz, kervan geçmez buz ya da kum çöllerinde, ek olarak Atlantik'te otuz ayrı keşif gurubu araştırma yapmakla meşgul. Tümünün dünya ile iletişimi İridium telefon aracılığıyla.
       Halen dünya çevresinde dönen 66 uydu, telefonlara hizmet veriyor.
       Ama İridium telefonun özelliği var. Dağ, tepe, vadi, çukur tanımadan, bu telefonla her zaman ve her yerden konuşmak mümkün.
       Anılan sistem için on milyar Marklık yatırım yapılıyor. Telefonun fiyatı yaklaşık bir milyar 700 milyon lira. Konuşmanın bir dakikası ise, yaklaşık 4 milyon lira. Yani, çok pahalı.
       Bol reklam, bol propaganda, her yerden konuşma lüksü herkesin ağzının suyunu akıtıyor.
       İşte, tam bu sırada üretici firmalar İridium telefonlara son veriyor. Diğer cep telefonlarının kapsama alanı genişliyor, İridium'un rekabet gücü zayıflıyor. Sistem kaldırılınca:
       Buz ve kum çöllerinde keşfe çıkmış insanlar önünü göremez hale geliyor. Telefonları kesiliyor. Dünya ile bağlantıları kopuyor. En önemlisi de, her gün aldıkları hava raporlarından yoksun kalıyor.
       Kör uçuş gibi. Kaşifler ve maceracılar buzullarla, kumlarla ve okyanusla başbaşa kalıyor.
       Şimdi herkes merakla o insanların geri dönmesini bekliyor.



Yazara E-Posta: ydogan@milliyet.com.tr