Mehmet Demirtaş

Mehmet Demirtaş

mehmet.demirtas@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Futbol rekabetle güzeldir. 

Bu bilinç yerini yavaş yavaş farklı şeylere bıraksa da, işin özüne sadık kalanlarımız halen var.

Düşünsenize Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş’tan biri olmasa ya da Adana Demirspor ve Adanaspor’dan biri kapansa izleyenler yine aynı keyfi alır mı?

Göztepe ve Karşıyaka arasındaki rekabet, Kocaeli-Sakarya maçları daha niceleri sayılabilir Türkiye’de.

Dünyadaki örneklerinden hiç bahsetmiyorum bile.

***

Türk futbolundaki bazı takımlar mali buhrana girince, bir bir kapılarına kilit vuruldu.

Haberin Devamı

Örneğin en son Bucaspor BAL’a düştü.

Onun yerine pek çok kulüp gibi takım satın alıp adını değiştirerek Cİ Group Buca olarak 3. Lig’de kaldı.

“Biz ayakta kalalım gerisi mühim değil!” anlayışı futbol takımlarını zora soktu.

“Ben Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş taraftarıyım, diğerleri ne yaparsa yapsın!” mantalitesi işi sadece kötüye götürür.

***

İzmirli’nin İzmir kulüplerine sahip çıkması ilk ödevi olmalıdır.

Bugün baktığımız zaman en üst ligde Göztepe, TFF 1. Lig’e yeni ayak basan Ekol Göz Menemenspor, 7 yıl aradan sonra bu lige dönen Altay ve 5 yıldır bu ligde özkaynak oyuncularıyla mücadele eden Altınordu, İzmir’i temsil ediyor.

Geçmişteki basiretsiz ve kötü yönetim şekilleriyle 107 yıllık Karşıyaka ve Bucaspor, maalesef 3. Lig’de savaşını sürdürüyor.

Bir zamanlar üst liglerde İzmir’i 5 takım temsil ederdi. Şimdilerde elimizde sadece Göztepe kaldı. Peki İzmirli olarak ne kadar sahip çıkıyoruz?

Orası tartışılır.

Sonra suçu başkanlarında arıyoruz; “Yok statsız bırakılıyoruz, tesislerimiz zayıf, futbol lobimiz yok!”

***

Geçtiğimiz haftalar mali sıkıntılar yüzünden alt yapıya yönelen Eskişehirspor, ‘26 saatte 26 bin forma’ kampanyası başlattı. Her forma 100 lira olarak satışa çıktı. Şehirde herkes forma aldı. Ama asıl önemli olan 2 bağış vardı.

Adana Demirspor Başkanı Murat Sancak bin forma aldı.

Sancak, canlı yayında, “Eskişehirspor’a başarılar diliyoruz. Kampanyaya ben de bin forma ile destek veriyorum” ifadelerini kullandı.

Ardından Konyaspor, Eskişehir’e destek olmak için 300 forma aldığını duyurdu. Konyaspor aldığı formaları da Eskişehirspor altyapısında kullanılmak üzere kulübe bağışlayacağını belirtti.

Haberin Devamı

Eskişehir’in kampanyası 8 bin formada kaldı ama işin rekabet boyutunu unutmayanlar ve ‘Bir takım diğerleri ile var’ görüşünü koruyanlar takdirle karşılandı.

Farkındalık yarattı.

***

Bugün baktığımızda İzmirspor’umuz amatör liglerde mücadele veriyor. Koca çınar Karşıyaka, transfer yasağı nedeniyle altyapı için mücadele veriyor. Böyle bir kampanyayı İzmirli olarak neden başlatamıyoruz.

İzmir futbolunu ayağa kaldırabilmek için neden elimizi taşın altına koyamıyoruz.

Oysa bizler İzmir’de, bir zamanlar rekabetin öncülüğünü yapan ve rekor kıran Göztepe ile Karşıyaka’nın derbili günlerine dönmesi için, neden mücadele etmiyoruz?