Mehmet Demirtaş

Mehmet Demirtaş

mehmet.demirtas@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Altınordu Kulübü, “Futbolda altyapı” denildiğinde akla ilk gelen isimlerden.
Çağlar Söyüncü, Cengiz Ünder ve Berke Özer...
Altınordu gerçeği ile Türkiye, geleceğini gençlere teslim ediyor.

Örneğin Cengiz Ünder...

Futbola meraklı her çocuk gibi, daha 10 yaşında dikkat çekmiş, köyünden ayrılıp Buca’ya, daha sonra da Altınordu’ya gelmiş.

Cengiz şanslı bir çocuk. Altınordu gibi amatör spora, altyapıya inanan ve para yatıran bir takım ve Seyit Mehmet Özkan gibi, ilkeli bir insanla buluşmuş.

Ardından, Başakşehir’de harika işler yapan, UEFA’nın “harika çocuk” seçtiği Cengiz, henüz 20 yaşında ve şimdiden Türk futbol tarihinin en pahalı transferi olmayı başardı. Artık, 15 milyon euroluk bonservisle, dünyanın sayılı liglerinden birinde, yani Seri A’da Roma formasını terletecek. Yolu açık olsun...

Haberin Devamı

***

İzmirli gençler çok şanslı. Birçok futbol kulübünün varolduğu bu şehir, aynı zamanda Türk futbolunada altyapı hizmeti vererek, diğer illerden kendini ayırmakta.

Geçtiğimiz sezon Çağlar Söyüncü’yü Bundesliga ekibi Freiburg’a satarak dikkatleri üzerine çeken ve Cengiz’i Başakşehir’e gönderen Altınordu, Cengiz’in sadece 1 yıl sonra Roma’ya 15 milyon euro bedelle transfer olmasıyla çok önemli bir miktarda para kazandı.

Bu transferden yaklaşık 4 milyon euro gelir elde eden kırmızı lacivertli ekip, bu parayı Torbalı’daki altyapı tesislerine yeni saha inşa etmek ve geliştirmek için kullanacak. Cengiz Ünder, Çağlar Söyüncü ve Berke Özer...

A Milli Takım’a şimdiden 3 oyuncu verdi. Boşuna mı Altınordu’dan çıkıyor bu genç yetenekler?

Simon Kuper’in her şeyi özetlediği efsane sözü, “Futbol asla sadece futbol değildir.”

Kimi zaman bir şehrin, kimi zaman ülkenin en büyük karakter göstergesi olmuştur futbol.

Futbol artık milyon dolarlarla, hatta milyar dolarla ifade edilen bir spor türü olduğu için alanında uzman kişilerle de yönetilmelidir.

Bu endüstriye yön veren aktörler, bu işin mayasını iyi bilmeli. Nasıl ki, iyi bir akademisyen olabilmek için dört yıllık fakülte eğitiminin ardından; yüksek lisans, doktora eğitimi ve sayısız çalışma yapılmak zorundaysa, iyi bir futbol yöneticisi veya endüstriye yön veren aktör olunmak isteniyorsa, alanındaki gelişmeleri takip edebilecek ve bu alana artı değer katabilecek donanıma sahip olunmalı.

Haberin Devamı

***

İşte gençlerin şanslarından biri de Altınordu futbol okulu...

Bundan birkaç yıl öncesine kadar yeni yetişen nesil gibi, Türk futbolunun pek tanımadığı, ilgilenmediği veya önemsemediği ancak çoğu kişinin adını çevresindeki büyüklerinden duyduğu bir takımdı Altınordu.

İzmir’in Kırmızı Şeytanlar’ı, 90 yıllık mazisiyle unutulmaya yüz tutmuştu.

Kırmızı lacivertli kulüp, “İyi birey, iyi vatandaş, iyi futbolcu” felsefesiyle yola çıkmış ve eğitimini de bu felsefe doğrultusunda sürdürüyor.

***

Ülkemizde altyapı gerçeğini en iyi kavrayan ve uygulayan Altınordu Kulübü ve Başkan Seyit Mehmet Özkan’ın tek hayali; Süper Lig’de de tamamı “Altınordu Öz Kaynak” sisteminden yetişmiş, bu toprakların çocuklarından kurulu, yalandan değil, “Gerçekten Profesyonel” bireylerden kurulu, toplumumuza örnek bir futbol kulübü ve takımı yaratmak.

Haberin Devamı

***

Bu yıl Altınordu’nun yaş ortalaması sadece ve sadece 20.2!

Sevgili Başkan Seyit Mehmet Özkan, bir kez daha büyük bir övgüyü ve takdiri hak ediyor...

Umarım, bu yıl iki sezondur Play Off’u ve doğrudan Süper Lig hedefini kıl payı kaçıran bu genç yürekler, yeni sezonda Süper Lig’e yükselerek örnek olmaya devam eder....