Özerklik içi boş bir siyasi söylem

15 Nisan 2014

Mehdi Eker, kaderin cilvesi, bir zamanlar ‘sakıncalı’ ilan edilip uzaklaştırıldığı kurumda 9 yıldır bakanlık koltuğunda oturuyor. Eker’le çözüm sürecini ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerini konuştuk

EKER KİMDİR?

1956 yılında Diyarbakır’da doğan Mehmet Mehdi Eker, Veteriner Hekim, Hayvan Sağlığı Ekonomisi ve İşletmeciliği Doktoru. 59., 60. Hükümet’te Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı olarak görev yapan Eker 61. Hükümet’te de yine bu görevi yapıyor. Diyarbakır Ziya Gökalp Lisesi ve Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nden mezun olan Eker, İngiltere’de Aberdeen Üniversitesi’nde Tarım Ekonomisi alanında master, Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde doktora yaptı. Lalahan Hayvancılık Merkez Araştırma Enstitüsü’nde müdür yardımcılığı, İBB Veteriner İşleri Müdürlüğü, Tarım Bakanlığı Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdür Yardımcılığı, Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü ve Bakanlık Müşavirliği görevlerini üstlendi.


Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker Diyarbakır milletvekili. Bismil’de doğup büyüyen Eker, Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nde okurken bakanlığa memur olarak adım atmış. Sonraki yıllarda teşkilatın her kademesinde görev almış ve 28

Yazının Devamı

Ankara’da güzel bir gün

25 Aralık 2013

Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülleri’nin takdim töreni için Ankara’da Çankaya Köşkü’nün büyük salonunda hazır beklerken, bir anonsla bütün salon ayakta...
“Saygıdeğer davetliler, Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Hanımefendi salonumuza teşrif ediyorlar.”
Bakanlar Kurulu neredeyse tam kadro orada. İçişleri Bakanı Muammer Güler de var. Cumhurbaşkanı Gül, ön sıradakilerin tek tek elini sıktı, arkadakilere tebessümle selam verdi. Tabiatıyla ben tebessümle iktifa edenler arasındayım.
Tuhaf bir durum. Sahnedeki tablo ile insanın aklına düşen bazen karışıyor. Bir yanda, gündemdeki konular, yolsuzluk iddiaları, tartışmalar, operasyonlar, kabine değişikliği gibi cevap bekleyen onlarca soru, bir yanda da kültür sanat dünyası ve ödülleri... Ve oğlu tutuklanan Bakan Muammer Güler’e sorulacak sorular... Adeta vücut parçalanmış gibi, toparlamaya çalışıyoruz.

KİM, NEDEN, NİÇİN?
Ödül protokolüne geçelim...

Yazının Devamı

HERKES UNUTUYOR O GÜNLERİ

1 Aralık 2013

Bu toplum; birlikte yaşamayı, birlikte düşünmeyi, kendi varlığı kadar ötekinin de varlığını önemsemeyi hâlâ başaramadı. Dayatmacı ve güve dayalı bir iletişim biçimi hakim. Hepimiz şikayet ettiğimiz halde, 12 Eylül anayasasından vazgeçemiyoruz. Yeniden düşünüp yeniden üretemiyoruz. Kendimize daha iyisini nedense layık göremiyoruz. Alışkanlıkların ve kalıpların esiri halinde yaşayıp gidiyoruz. Şikayet eden ama değiştirme cesaret ve iradesini göze almayan huzursuz bir toplum... Toplum böyle olunca, düşünce dünyası da, siyaseti de, bürokrasisi de aynı çizgide şekilleniyor. Nasıl bir zihinsel yapımız varsa, en kolay olanı da ile en zora dönüştürebiliyoruz. Yeni anayasa ihtiyacından kurulan ‘komisyonun macerası’ hepimizin fotoğrafı gibi... Övünç değil, biraz utandırıyor.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek’le, güneşin batışını, anayasa yapamama sürecini ve 2004 yılı MGK belgesindeki imzayı konuştuk...

2013 bitiyor ve Meclis hâlâ bir anayasa yapamadı. Üstelik iki yıldır çalışan komisyondan da bir netice çıkmadı. Havlu attınız mı?

Daha yapılırken itiraz edilen, yürürlüğe girdiği andan itibaren de ‘bu bize dar geliyor’ denilen ve eleştirilen 12 Eylül anayasasıyla Türkiye yönetiliyor.

Yazının Devamı

Darbe ve müdahaleleri leylekler mi getirdi?

5 Kasım 2013

Toplumda henüz karşılığını bulamamış bir ‘yeni anayasa’ konusu var. Gündeminizde bu konu var mı?

Biliyorsunuz, Anayasa hükümet tasarısı olarak getiremiyor, milletvekillerinin bunu yapması gerekiyor. Meclis’te süren bir çalışma var ve biz de bakanlık olarak talep edilmesi halinde, mutfağımızdan çalışmalara katkı sunuyoruz. Uzlaşma komisyonunun yaptığı çalışma üzerinde Ak Parti ve CHP arasında kısmı bir uzlaşma görünüyor.

60 madde...

Evet.

Yazının Devamı

‘SÜRECE ZARAR VERENE ADA YASAK’

4 Kasım 2013

DİYALOG: SANCILI BİR SÜREÇ

Sadullah Ergin Hataylı. Hukuk okudu ve bir süre avukatlık yaptı. 1995 yılından beri siyasetin içinde. İl başkanlığı da yaptı. Ak Partinin kurucularından. 2002’de Meclis’e girdi. 2003-2O09 yılları arasında grup başkan vekilliği yaptı. Sakin ve diyaloga açık bir insan. Kritik zamanlarda kritik görevler üstlendi. Muhalefet partileri ile de iyi ilişkiler kurdu. Son dört yılın Adalet Bakını Ergin, Türkiye’nin sürdürdüğü demokratikleşme ve çözüm sürecinde etkin bir isim. Biz de, bu sancılı süreçteki sakin aktör ile çözüm sürecini, darbeleri, tarihi davaları, yargıyı ve siyaseti konuştuk.

Hem üstlendiğiniz rol hem de bakanlık olarak ‘çözüm sürecinde’ önemli bir konumdasınız.

Zor bir süreç.

Ne kadar zor?

Yazının Devamı

Cumhuriyeti asker kurmadı

29 Ekim 2013


FOTOĞRAFLAR:YUNUS DALGIÇ

BİR İNSAN ÜÇ DUYGU
Tarihçi Prof. Dr. Kemal Karpat 1923 yılında Romanya’da doğdu. 18 yaşında anavatan bildiği Türkiye’ye geldi. Edebiyatçı olmak istiyordu fakat İstanbul’da hukuk okudu. Siyasi ortam, olaylar huzurunu kaçırdı. 1948 yılında Amerika’ya gitti ve dünya çapında bir tarihçi oldu. Osmanlı’ya ve Cumhuriyet’e aynı anda ve birbirine tercih etmeden sahip çıktı. Toplumsal ve kültürel devamlılığa inandı. Romanya’da azınlık, Türkiye’de muhacir, Amerika’da yabancı duygusunu yaşasa da o kendini her yerde “Türk” olarak tanımladı. Kemal Karpat ile, Cumhuriyet’in kazanımlarını, millet olma bilincini, Atatürk’ü, CHP’yi, demokrasiyi ve bugünü konuştuk. Tarihçi Prof. Dr. Kemal Karpat 1923 yılında Romanya’da doğdu. 18 yaşında anavatan bildiği Türkiye’ye geldi. Edebiyatçı olmak istiyordu fakat İstanbul’da hukuk okudu. Siyasi ortam, olaylar huzurunu kaçırdı. 1948 yılında Amerika’ya gitti ve dünya çapında bir tarihçi oldu. Osmanlı’ya ve Cumhuriyet’e aynı anda ve birbirine tercih etmeden sahip çıktı. Toplumsal ve kültürel devamlılığa inandı. Romanya’da azınlık, Türkiye’de muhacir, Amerika’da yabancı duygusunu yaşasa da o kendini her yerde “Türk” olarak

Yazının Devamı

Askeriyede, emniyette mülkiyede neden yokuz?

14 Ekim 2013



Yusuf Çetin 25 yılı aşkındır Metropolitlik ve Patrik vekilliği görevini yürütüyor.

Olmak ya da olmamak...
Süryani Kadim Cemaati Ruhani lideri ve Patrik vekili Metropolit, Mor Filüksinos Yusuf Çetin... Mardin Dargeçit’te doğdu. Kiliseye altı yaşında adım attı, 150 kişi başladılar bir tek o kaldı. Babasını kaybettikten bir yıl sonra 17 yaşında rahip olmaya karar verdi. Abisi ve ablaları “Yusuf’u kaybettik” diye üzüldüler... O, manastırda tam 14 yıl kaldı. Anadili Kürtçe, Süryanice’yi sonradan öğrendi. Bugün beş dilde ayin yönetiyor... Şimdi sorumluluğu büyük. 25 yılı aşkındır Metropolitlik ve Patrik vekilliği görevini yürütüyor. Türkiye gibi bir ülkede azınlık olmanın yükü ağır. Yusuf Çetin ile topraktan, araziden başladık, Süryanileri, devleti, azınlık duygusunu da içine alan halimizi konuştuk.

30 Eylül Demokrasi Paketi’ni açıklarken Başbakan Erdoğan; “Mor Gabriel Manastırı’nın arazisi iade ediliyor. Böylece bir haksızlığı gideriyor” dedi. Nedir olayın hikâyesi?
Yüzyıllardır bize ait olan 518 dönüm arazi 8 yıl önce elimizden alındı. Olay bölgedeki üç köy muhtarının Cumhuriyet Savcılığı’na verdiği dilekçe ile başladı. Diyorlar ki; “Tüm yetkililere sesleniyoruz,

Yazının Devamı

Çankaya üç aydır bugüne hazırlanıyor

30 Ağustos 2013

Ankara’da bir ilk daha yaşanacak. İki yıldır yapılmayan 30 Ağustos Tebrikat Töreni ve Resepsiyonu bu akşam yapılıyor.
Ulusal ve Resmi Bayramlarda Yapılacak Törenler Yönetmeliği’ndeki değişiklikle, Cumhurbaşkanı’nın ev sahipliği yapması kararlaştırılmıştı. Geçen yıl uygulamaya giren yönetmelik Cumhurbaşkanı Gül’ün kulak rahatsızlığı nedeniyle son anda iptal edilence, o “ilk” bu yıla kaldı. Önceki yıl da askerler, terör nedeniyle programı iptal etmişlerdi.
Çankaya bugün yoğun. Üç aydır bu büyük güne hazırlanıyor Köşk bürokrasisi...
Bugün Ankara’da askeri bir zafer kutlansa da, bu bir sivil tören, bir sivilleşme tablosu.
Hiç mi askeri yönü yok derseniz, var. Askerler, komuta kademesi tam kadro üniformalarıyla orada olacaklar. Belki de resepsiyona özel üniformalarıyla...

1600 eşli davet

Yazının Devamı