Mehmet Soysal

Mehmet Soysal

mehmet.soysal@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

“Küresel huzuru bozmaktan” diye bir suç keşfetmiş Amerikalı meşhur savcı Bharara... Dünyanın en etkili yüz kişisinden biri seçilen meşhurlaştırılmış savcının açıklamasını okuyunca insanın gülesi geliyor!
Küredeki insanlarla dalga geçiyor.
Küresel huzursuzluğun olduğu bir gerçek ama bunun sebebi de Türkiye değil, Amerika.
Afganistan’da başlayan savaş ekonomisi ve güç gösterisi Irak, Libya, Cezayir, Somali, Balkan ülkeleri ve Suriye ile devam ediyor...
Ölen, yaralanan, evi ve şehirleri yıkılan insanların sayısını bilen var mı? “Demokrasi geliyor” diye başlayan Arap Baharı yalan rüzgârına dönüştü.
Ülkeleri yıkıp geçen bir rüzgâr...
Demokrasi ise hâlâ bilinmeyen yollarda...
Bu kanlı tablo küresel huzursuzluk değil mi?
Dünyayı kana bulayan çirkin ressam Amerika’nın ve uşaklarının Türkiye’ye yaptıklarının küresel huzurla bir ilgisi yok mu?
***
Zeytinyağı gibi suyun üstüne çıkma stratejisi bu olsa gerek.
Mandıra filozofu gibi alıp başını uzak bir yerlere gitmek isteyen o kadar çok insan var ki ama ülkedeki huzursuzluğu ve perde arkasındaki vahşeti görünce herkes büyük bir mücadelenin bir parçası olmayı daha şerefli buluyor.
Hemen herkes kendini unutuveriyor!
***
Batı’nın çirkin ve iki yüzüyle tanışalı yüzlerce yıl oldu...
Anlayan kaç kişidir sayısını bilemiyoruz.
Lakin iflah da olmuyoruz.
Bu yüzden iki yakamız bir araya gelmiyor.
Çağdaş medeniyet seviyesi diyerek kendimizi büyük bir yalanın esiri haline getirmişiz.
Celladına âşık olan idam mahkûmları gibiyiz.
Bin yıldan beri savaştığımız aynı düşmanla barışabilmek için çaba sarf ediyoruz.
Dost ve düşmanını ayırt edemeyen bir ülke, bir millet, bir lider, bir insan hayatının sonuna kadar büyük bir akreple yolculuğa çıkmış gibidir.
“Menfaat suskunluk getiriyor” tarzını benimseyerek yaşamaya çalışanlar ömrünün sonuna kadar kördüğüm çözmekle uğraşacak.
Ve her defasında biz bu filmi daha önce seyretmiştik diyoruz ve üzerine yatıyoruz...
***
Amerikalı savcı Bharara acaba ülkemizdeki bu küresel huzursuzluğun da sebebi olan ve ülkesinde beslenen, büyütülen ve harekete geçirilen şebekeyle de savaşmayı düşünüyor mu?
Türk basınındaki bazı kalem ve laf uşakları, kahramanı haline gelen Bharara’ya destek olduklarından dolayı hiç utanıyorlar mı?
Sanmıyoruz...
Bunlar öyle bir çift kişilikli ruha sahipler ki vurduğu insanın cenazesine gidip en ön safta abdestsiz cenaze namazına duran ve en çok ağlayan katil tiplerdir.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve bütün liderler, patronlar, kurumlar, cemaatler bu tiplerden kurtulmalıdır...
Yoksa daha çok Amerika Bharara’sı oyunlara yenik düşeriz...