Mehmet Soysal

Mehmet Soysal

mehmet.soysal@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İrlanda’nın Cork kentindeyiz...

Gri bir gökyüzü altında geçip giden zamana rağmen inadına yaşamayı ve başarmayı sürdüren bir toplum...

Direnç ruhlarında var adeta...

Bir zamanlar IRA terör örgütüyle dünyanın vitrininde yer alan İrlanda o günleri çoktan unutmuş gibi yaşıyor.

Ve herkesle barışık bir pozisyona geçerek...

***

İrlanda, artık dünya standartlarındaki eğitim sistemindeki başarılarıyla biliniyor.

Ve inovasyon alanlarında yaptığı yatırımlarla da oldukça dikkat çekiyor.

2017 Küresel İnovasyon Endeksi’nde ilk 10’da yer alan İrlanda, nanoteknoloji alanında dünya genelinde ikinci, kimyada beşinci, bilgisayar bilimlerinde ise altıncı sırada bulunuyor...

Haberin Devamı

Haliyle, nereden nereye dedirtiyor bizlere...

IRA’nın terör eylemlerinden kan gölüne dönüşen bu ülke, şimdi dünyanın en güvenilir ülkeleri arasında sayılıyor.

***

Teröristlerinden kahraman çıkartmaya çalışan bir ülke olmamış. Ve tüm yaşanmışlıklara rağmen kanlı geçmişini edebiyatçılarıyla unutturuyor.

Edebi eserlerin en güzel örneklerine sahip olan İrlanda’da doğan önemli yazarlar arasında Nobel Edebiyat Ödülü alan William Butler Yeats, Seamus Heaney ile oyun yazarları Samuel Beckett ve Bernard Shaw bulunuyor.

Ülkenin gururu olan ünlü yazar ve şairler arasında kült kitabı ‘Ulysess’ ile bilinen James Joyce, ‘Dorian Gray’in Portresi’ ile tanınan Oscar Wilde, ‘Gulliver’in Maceraları’ ile Jonathan Swift, ‘Dracula’nın yazarı Bram Stoker, ‘Melekler Zamanı’ ve ‘İkilem’ kitaplarıyla tanınan Iris Murdoch ve ‘İtalyanca Aşk Başkadır’ın yazarı Maeve Binchy yer alıyor.

***

Kuzey İrlanda’da IRA’ya silah bıraktıran sürecin mimarlarından Jonathan Powell, bir röportajda ülkesinin o kanlı günleriyle ilgili şunları söylüyor: “Bence kimse hakkında ‘Muhatap alınamaz’ diye düşünülmemeli. Görüşme ve pazarlıklar, ancak her iki tarafın da kazançlı çıkamayacaklarını idrak ettiklerinde gerçekleşebilir. IRA akla gelebilecek her stratejiye başvurdu. Hızlı, keskin, şok etkisi yaratan eylemleri denedi; bir elde silahla sandık başına gitti... Hiçbiri sonuç vermedi. Her iki taraf da aynı noktada olursa, o zaman barışçı bir çözüm yolu bulunabiliyor.”

Haberin Devamı

***

35 yıldan beri PKK terör örgütüyle savaşıp duran bizde ise, içimizdeki İrlandalılar pozisyonlarını bırakmaya hiç niyetli değil gibi...

Teröristlerinden kahraman çıkartma hayalleriyle yaşamaya devam ediyorlar...

Ve bugüne kadar bu eli kanlı örgütü finanse eden Amerika, PKK’yı tehdit olarak kullanmaya devam ediyor...

New York Times ise kırmızı listede yer alan terör örgütünün lider kadrosundan İsmail Özden’in öldürülmesine karşı övgüler dizmeye ve kahraman ilan etmeye devam ediyor.

Ülkesinin bencil, stratejik ve ekonomik çıkarlarına hizmet ettiğini sanıyor ama dünya medya tarihinin sayfalarına bıraktığı bu kara lekeyi kıyamete kadar taşıyacağını unutuveriyor...