Mehmet Soysal

Mehmet Soysal

mehmet.soysal@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Sosyal medyanın faydasından daha çok artık zararları konuşulmaya başlandı.

On iki yıl boyunca takip ettiğimiz Davos’taki Dünya Ekonomi Forumu toplantılarında ezber bozan açıklamalar da yapıldı.

Ünlü spekülatör George Soros, Davos’ta Facebook ve Google’ı eleştirdikten sonra “Günleri sayılı” demiş...

Google ve Facebook’u “yöneticiler tarafından demokrasiye zarar vermek için manipüle edilen tekeller” olarak niteleyen yaşlı kurt Soros şunları belirtmiş:

“Facebook ve Google etkili bir şekilde internetteki reklam gelirlerinin yarısını kontrol ediyor. Sadece bilgi sağlayıcılar olduklarını söylüyorlar, ancak bu alanda neredeyse tekel olmaları, bu kurumların evrensel olarak adil ve açık bir erişim için sıkı düzenlemelere tabi olmalarını gerektiriyor!”

Haberin Devamı

---

Bu iki dev şirketin yaptığı manipülasyonlar yüzünden dünya kamuoyu büyük bir bilgi kirliliğiyle karşı karşıya...

Daha düne kadar Soros’un kendi manipülasyonları üzerinden büyük paralar kazandığını da unutmayalım.

İki dev şirketin Çin gibi pazarlara ulaşmak için otoriter devletlerle işbirliği yapacağını savunan Soros, “Bu, internette, Aldous Huxley ya da George Orwell’ın bile tahmin edemeyeceği devasa bir toteliter kontrol oluşmasına yol açacak!” demiş.

Google ve Facebook gibi şirketlerin piyasaya sürdükleri işleri yani interneti devletlerin daha sıkı kontrol etmek zorunda kalacağını belirten Soros, bu şirketlerin günlerinin sayılı olduğunu söylemiş...

---

Dijital para yani Bitcoin konusunda ise Soros’un bunu “bir balon” olarak nitelemesine de hiç şaşırmadık...

Evet, bize göre de öyle bir para dünyayı dolaşan geçerli bir akçe olmayacak gibi gözüküyor.

ABD Başkanı Donald Trump için “Dünyaya tehdit” derken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de Rusya’yı bir mafya devleti gibi yönettiğine dikkat çeken Soros, Trump’ın ABD’yi uzun süre yöneteme-yeceğini de sözlerine eklemiş.

Bugüne kadar bazı devletler tarafından ‘sosyal medya üzerinden yayılan halk isyanlarını finanse etmekle’ suçlanan Soros’un, işini elinden almış gibi gözüken Facebook ve Google’ı toplum için bir ‘bela’ olarak nitelemesi bize göre çok geç yapılmış bir uyarı.

Haberin Devamı

---

Facebook ve Google’ın ‘yeniliğe engel haline geldiğini’, topluma yönelik bir ‘bela’ teşkil ettiğini belirten Soros, şöyle konuşmuş:

“Maden ve petrol şirketleri fiziksel çevreyi sömürüyor; sosyal medya şirketleri toplumsal çevreyi sömürüyor!”

“Sosyal medya şirketleri insanlar farkında olmadan onların düşüncelerini ve davranışlarını etkiliyor. Bu durumun, özellikle de seçimlerin doğruluğu açısından, demokrasinin işleyişi üzerinde kapsamlı ve olumsuz etkilerinin” olduğunu belirten Soros, “Zihnin özgürlüğü yitirilirse yeniden edinilemez” demiş...

Sosyal medya şirketlerinin ‘demokrasiyi çarpıtmanın’ yanı sıra ‘dikkati manipüle ederek ve kendi ticari amaçlarına yönlendirerek kullanıcılarını aldattığını’ söyleyen Soros’un, sosyal medya şirketlerinin tedarik ettikleri hizmetlere kasıtlı olarak bağımlılık oluşturduğunu, bu durumun da yetişkinler için çok zararlı bulduğunu söylemiş olması da bir hayli dikkat çekici...

Haberin Devamı

---

“İnsanların dikkatini şekillendirme gücü giderek az sayıda şirketin elinde toplandığını” söyleyen Soros, zihnin özgürlüğünü savunmak için büyük çaba gerektirdiği bir süreçte yaşadıklarını belirterek diyor ki:

“Bu bir kez kaybolursa, dijital çağda büyüyen insanların onu yeniden elde edememe ihtimali var. Bu da geniş kapsamlı siyasi sonuçlara yol açabilir!”

Kısacası, sosyal medya şirketlerinin her geçen gün devletlerin ve milletlerin varlığını tehdit eder hale geldiğini ve demokrasileri de bahar rüzgârlarıyla da ne kadar etkilediğini biliyoruz, görüyoruz ve yaşıyoruz...