Mehmet Soysal

Mehmet Soysal

mehmet.soysal@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Batı, savaşlarla dizayn ettiği Ortadoğu’yu isyanlarla ve yeniden siyasi organizasyon-ların operasyonlarıyla kendilerine sadakatle bağlı yönetim kurma stratejisine geçiyor gibi...

“Arap Baharı” rüzgârıyla ve “Demokrasi geliyor” yalanıyla başlattığı operasyon kasırgaya dönüştü...

Ve altüst ettiği coğrafyada şimdi de başka hesapların peşinde...

Meğer, yığınla senaryo yazmış ve her birini bir köşede filme çekiyormuş...

Bunlardan birini de Londra’daki “Middle East Eye” haber sitesinin haberiyle öğreniyoruz.

Haberin Devamı

Güya, Lübnan asıllı Amerikan vatandaşı Nader, 2015 yılının sonlarına doğru bazı Arap liderlerle Kızıldeniz’de bir yatta gizli toplantı gerçekleştirmiş.

***

Gizli toplantıya Ortadoğu’nun birçok ülkesinin liderleri katılmış. “Körfez İşbirliği Konseyi ve Arap Birliği’nin yerini alacak 6 seçilmiş ülkenin bir araya gelmesiyle bölgesel yeni bir oluşum” teklifinde bulunduğu iddia edilen Nader, “bu yeni oluşumun Türkiye ve İran’ın nüfuzuna karşı bölgede Amerika yönetimi tarafından itibar görecek bir güç haline gelebileceğini” öne sürmüş.

Anlıyoruz ki Arap liderler hâlâ yatlarda istikbal arıyor.

***

Bu gizli toplantıya dönemin Suudi Arabistan Veliaht Prensi Yardımcısı olan Muhammed bin Selman, Abu Dabi Veliaht Prensi Zayid el Nahyan, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Bahreyn Veliaht Prensi Selman bin Hamed ve Ürdün Kralı 2. Abdullah katılmış.

Sapık ilişkileriyle de bir dönem dünya gündemine oturan Nader’in Arap liderlere “teklifini kabul etmeleri halinde Washington yönetimine bu yönde baskı uygulayacağını” söylemiş.

Muz Cumhuriyeti yönettiklerini kabul eden bu liderler gizli kapaklı lobi oyunlarıyla güç koridorlarında her kapıyı hâlâ çalmakla meşgul.

Halklarını hiçe sayarak ve halklarına arkasını dönerek iktidarlarını korumakla gün tüketiyor.

***

Dünyanın en zengin iş insanlarından biri olan Prens Talal’ın serbest bırakılması için Suudi hükümeti 6 milyar dolar talep etmişti.

Ve Bloomberg TV’ye konuşan Prens, serbest kalmak için hükümetle bir anlaşma yaptığını itiraf etti.

Modern hapishaneye çevirdikleri Ritz Carlon Oteli’nde gözetim altında tutulan ve daha sonra milyar dolarları vererek serbest kalan Prens Talal’ın başta Twitter olmak üzere dünyanın birçok önde gelen şirketinde hissesi bulunuyor.

Haberin Devamı

Prens Talal’ın serveti 18 milyar dolar.

Prenslere operasyon yaparak topladığı paralarla Trump’ın en büyük müşterisi olanlar, karşılığında silah satın alarak koltuğunu korumakla lider olduklarını sananlar biraz kafalarını çevirip Türkiye’ye baksalar eğilmeden nasıl dik durulacağını öğrenmiş olurlar...