Mehmet Soysal

Mehmet Soysal

mehmet.soysal@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Uluslararası Körfez Forumu “Esad’lı ya da Esad’sız Körfez ve Suriye Krizi” başlıklı bir panel düzenlemiş...

“Suriye’de neler oluyor ve olacak?” sorularına daha sağlıklı cevaplar aranmış.

Panele, Washington’daki Arap Merkezi’nden Dr. Radwan Ziadeh, Ortadoğu Enstitüsü’nde terörle mücadele uzmanı olan Charles Lister, Dışişleri Bakanlığı’nda bir dönem Ortadoğu uzmanı olarak çalışan Wa’el Alzayat ve Uluslararası Körfez Forumu’ndan Sigurd Neubauer katılmış.

Washington’da yapılan panelde konuşan Charles Lister, Amerika’nın Suriye politikasıyla ilgili çekincelerini dile getirmiş ve Esad karşıtı cepheyi koordine edemeyişinin de büyük problemlere neden olduğunu belirtmiş...

Haberin Devamı

***

“Amerika’nın muhalefete desteği koordine etme konusunda liderlikte başarısız kalması karışıklığa neden oldu. Merkezde bir koordinatör yoktu. Tek tek Körfez ülkeleri ve Türkiye müdahil oldu ve kendi ortaklarını seçtiler. Bu yarış, karışıklığa, kaosa ve aşırıcılığın yayılmasına neden oldu” diyen Lister, şunu söylemiş:

“Hiçbir zaman tek bir silahlı grubu desteklemek için koordine olunmaması, tek bir komuta merkez yapısı olmaması yüzünden bugünkü duruma geldik.”

Anlıyoruz ki Türkiye’nin neden kaybedilmek istendiğine ve terörist gruplarıyla neden ilişkiye girildiğine dair hâlâ kimsenin aklı başına gelmemiş.

***

Rusya’nın Eylül 2015’te Suriye’deki savaşa katılmasının ülkedeki dinamikleri de değiştirdiğini vurgulayan Lister, Afrin operasyonuna da değinmiş ve Türkiye’yle Amerika’nın Suriye’de dolaylı olarak çatıştığını belirtmiş ve demiş ki:

“Türkiye’yle Amerika arasında dolaylı çatışma görüyoruz. Gerçek şu ki PKK’nın Suriye kolunu destekledik. Bunun Türkiye’nin çıkarlarını tehdit edeceğini görmezden geldik. Bu, Amerika’yı kısa ve uzun dönemde hileci bir duruma sokuyor. Bizim eğittiklerimiz ve silahlandırdıklarımız şimdi Türkiye’yle savaşıyor!”

Desteklediklerini itiraf ediyorlar ama pişman olduklarını ve büyük bir yanlışın içerisinde bulunduklarını hâlâ söylemiyorlar.

***

“Türkleri sevelim ya da sevmeyelim alandaki gerçek bu. Bu bence çok önemli bir sorun olacak” diyen Lister, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde İran’ın stratejisiyle savaştığını, İranlı milislerle çatıştığını ve İran’ın Türkiye’nin İdlib’deki varlığından da rahatsız olduğunu söylemiş.

Haberin Devamı

Lister, Amerika’nın Suriye’yle ilgili bir politikasının olmadığını ve Suriye’nin uzun bir süre parçalanmış kalacağını ve bu durumun da bölge ülkelerini çatışma içine çekebileceğini de vurgulamış.

Dr. Radwan Ziadeh de Amerika’nın Suriye’de iki büyük hata yaptığını belirtimiş. Ziadeh’e göre, Washington’un en büyük hatalarından birinin PYD’yi desteklemek olduğunu söylemiş.

Biz de diyoruz ki nihayet birilerinin aklı başına geliyor gibi...

Kısa vadeli çıkarları üzerine strateji kuran Amerika ve Batılılar bir gün uzun vadeli çıkarlarında anahtar ülkenin Türkiye olduğunu anlayacak ama trenleri de kaçırmış olacak...