Mehmet Soysal

Mehmet Soysal

mehmet.soysal@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Ekonomik kriz beklen-tilerini fısıltılar üzerine inşa ederek ülkeyi bir felaketin eşiğine getirmek isteyenlerin koro halinde söylediği şarkıyı ne acıdır ki büyük kalabalıklar da yıllardan beri dinliyor ve genellikle de etkileniyor!
Ülkemizde faaliyet gösteren yabancı bir bankanın en üst düzey yetkilisiyle uzun bir sohbet ettik...
“Türkiye nereye gidiyor?” sorumuza gülümsedi ve, “Ben, dünya nereye gidiyor? sorusuna cevap vereyim... Ve haliyle Türkiye’nin de nereye gittiğini birlikte öğrenmiş olalım!” dedi.
Dostumuz, bilgisayarın başına oturup “tr.tradingeconomics.com” sitesini açtı ve “Bakalım, rakamların dili ne diyor bizlere!” dedi.
“Biz bankacılar fısıltıları dikkate alırız ama kararlarımızı fısıltılara göre değil, bilimsel göstergelere bakarak analizler yapar ve sonra da karar veririz.”
* * *
Ve ekonomik göstergeler üzerinden analizlerine başladı.

Haberin Devamı

Büyüme oranları
Çin 6.8
Hindistan 7.30
Endonezya 5
ABD 1.9
Mısır 4.50
Pakistan 4.2
İsveç 4.50
BAE 4.60
Almanya 2.1
Rusya 3.80
İtalya 1
Fransa 1.40
Brezilya -5.90

Dünyanın büyümediğini rakamlar doğruluyor!
Ve bazı ülkelerin ise eksi durumda olduğunu belirten dostumuz ilginç bir noktaya dikkat çekti:
- Dünya büyümüyor ama Türkiye büyümeye hâlâ devam ediyor... Birçok Avrupa ülkesi büyümez ve yerinde sayarken!
* * *

Faiz oranları
Almanya 0.00
ABD 0.50
Japonya -0.10
İngiltere 0.50
Fransa 0.00
Brezilya 14.25
Hindistan 6.75
Arjantin 24.78
İran 21.00

Avrupa bölgesindeki faiz oranlarının para sahipleri açısından hâlâ problemli olduğunu, neredeyse para sahibinden, “Paranızı koruyorum ya” diyerek üste para alacak bir yerlerde gezindiklerini ifade eden dostumuz, “Göstergeler bize diyor ki en çok faiz veren Arjantin! Ama güven bunalımı yüzünden para bu ülkeye gitmiyor, daha doğrusu yoğun bir sıcak akış yok” diyor. Ve ilave ediyor:
- Türkiye’de ise enflasyonun yüzde 8.78, faizin yüzde 10 olduğu bir ortamda son iki ayda 1.5 milyar dolar civarında sıcak para giriyor. Bunun dışında ağırlıklı Avrupa ülkelerinden özel sektöre verilen 200 milyar euro civarında uzun vadeli uygun faizli krediler var.
Bunun anlamı; Türkiye hâlâ güvenli bir liman...
* * *
Türkiye’nin cazibesini korumaya devam ettiğini belirten dostumuz,”FED’in faizleri artırmayışı, Avrupa Merkez Bankası’nın uzun vadeli kredileri bollaştıracağı mesajı en çok Türkiye’ye yarıyor. Ortadoğu ülkelerinden sıcak para akışının kesilmeyişi ve daha da artırması Türkiye’ye olan güveni gösteriyor...” diyor.
Avrupa ülkeleri yani para sahipleri açısından Türkiye vazgeçilmez bir yerde.
Anlayamadığımız bir şeyler var.
Sürekli Batı sendromunu neden yaşıyoruz?
Ve Batı bizi batırıyor kâbusunu nereden çıkarıyoruz?
Pazar günkü yazımızda...