Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

2017 yılında keyif alarak dinlediğim albümleri paylaşmaya devam. İşte geçen yıl yayınlanan 10 albüm daha

2017’nin “en iyi” 20 albümü -2

- “Soul Of a Woman” - Sharon Jones and the Dap KIngs: Sharon Jones’un kanserle mücadele ettiği son yılında kaydettiği yeni şarkılardan oluşan albüm. Klasik funk ve soul’un en güzel ve canlı örneklerinden biri. 2017 model orijinal soul albümü.

2017’nin “en iyi” 20 albümü -2
- “Somersault” - Beach FossIls: Indie ekolün en yeteneklilerinden Beach Fossils. Dört yıldan bu yana ilk uzunçalarlarında ne yaptıklarını çok iyi biliyorlar. Real Estate / DIIV tarzı shogaze - surf rock dalgasını bir adım öteye götümeyi, hayret verici müzikal buluşlarla başarırken klasikleşmeye hayli yakınlar.

Haberin Devamı

- “The Ooz” - KIng Krule: Bu köşede ilk kez 2013’te yayınladığı ilk uzunçalar “6 feet Beneath The Moon” vesilesiyle bahsetmiştim kendisinden. 19 yaşındaydı sesi çok farklıydı, çıplak gitar tonunu etkileyici kullanıyordu, şiiri, sözleri sağlam bir genç ozandı. Bugün çok daha başarılı ve giderek daha fazla tanınıyor. (7 Şubat’ta Garanti Caz Yeşili kapsamında Salon’da izleyeceğiz.) “The Ooz”, caz, rap, rock sacayağı üzerine kurulu 18 şarkıdan oluşuyor. Bu sacayağının ortasında King Krule’un kendine has, zaman zaman bir genç Tom Waits hallerine bürünen (“Half Man Half Shark”) vokali var. Yılın son çeyreğinde yayınlandı ama başta “Logos”, “Biscuit Town”, “La Lune” gibi şarkılarıyla sık sık kendini dinletti.

- “ComIc” - SIrIusmo: Moderat’ı bünyesinde barındıran Monkeytown Records’ın bu yıl önem verdiği yayınlardan biri Berlin elektronik sahnesinden Siriusmo (Moritz Firedrich) oldu. “Comic”, hayli “trippy”, ama mizah duygusunu hiç yitirmeyen, looplar üzerine kurulu bir albüm. Siriusmo, çizgi dışına çıkmaktan çekinmiyor, belli bir tarzın içinde kalmaktansa melodik romantik tonlar ve endüstriyel sound’lar arasında gelgitler yaşıyor. Mr. Oizo’lu “Doppelklick”, “Dagoberta”, “Stock und Stein” derdimi anlatan parçalar.

- “CalIfornIan LIght” - ChIldhood: Londra çıkışlı genç ekip, 70’lerin soul, funk ve disco sound’larına hayranlığını gizlemiyor, şarkılarını bu etkilere de kapamıyor zaten. Ancak bu bir retro albüm değil. Lo-fi tipi müzikleri sevenlere soul vokallere ilgi duyanlara yılın en temiz pop albümlerinden biridir.

Haberin Devamı

- “MIgratIon” - Bonobo: Yılın elektronik müzik alanındaki en popüler, en çok konuşulan ve beğenilen albümlerinden biri Bonobo’nun çalışması. Elektronik, lounge, trip hop gibi etiketlerle açıklayabilirim bu albümü. Ama klişe gibi durabilir. Değil. “Migration” dikkatle hazırlanmış, ayrıntılarda yıldızlaşan bir müzikal çalışma. Bu yıl en iyi elektronik müzik dalında Grammy adayı olduğunu da belirtelim.

2017’nin “en iyi” 20 albümü -2

“MIster Mellow” - Washed Out: Chill wave tarzı “şöyle hafif bir şeyer içelim” hissi yaratan müziklerin öncülerinden ABD’li sanatçı Ernest Green’in son çalışması tamamen pozitif duygulara odaklı. Konsept klipleri ‘80’lerin Esquire dergisinden alınma resimli sayfaları kes yapıştır estetiğiyle hazırlanmıştı. Biraz ‘80’ler tipi “kaliteli yaşa” makalelerinin mizahı biraz “extravaganza” halleri. Bilinçli gamsızlık, sanırım Washed Out müziğinin temel kavramı. Hepimizin ihtiyacı var bu tür albümlere. “Mister Mellow” bir “Paracosm” değil. Bir “Life of Leisure” da değil ama bu albümlere eklemlenen güçlü bir devam niteliğinde. “I’ve Been Daydreaming My Entire Life”ı dinleyerek başlayın mesela.

Haberin Devamı

2017’nin “en iyi” 20 albümü -2

“Humanz” - GorIllaz: Damon Albarn’ın 20 yılı deviren devrimci projesi Gorillaz, geçen zamana yenilmedi. Demode olmak bir yana müzikal gündemi belirlemeye devam ediyor. Grace Jones, De La Soul, Vince Staples, Danny Brown, Kelela, Paven Everett, DRAM, Anthony Hamilton ve bir düzine daha destekçiyle bu Gorillaz albümü de her zamanki gibi bir ekip işi. Ekipten de öte soul, rap, elektronik, pop koalisyonu ya da platformu diyelim. “Humanz”ı koyun baştan sona dönsün dursun bir köşede.

2017’nin “en iyi” 20 albümü -2

“Love What SurvIves” - Mount KImbIe: “Crooks and Lovers”, Brit elektronik müzik ikilisinin müzik çevrelerinde ilgi çektiği albümdü. Çok güçlü bir müzikal yapıya ve elektronik müziğe dair zihin açan fikirlerle dolu “Before I Move Off”, “Carbonated” gibi parçalara sahipti. Onu izleyen “Cold Spring Faul Less Youth”ta işbirliklerine başladılar. King Krule’nin destek verdiği iki parça konuşuldu ancak albüm deneysel bir çalışma gibi algılanarak karanlıkta kaldı. “Love What Survives” bu iki albümün güçlü yönlerini bir araya getiriyor. Melodik, altyapılarda güçlü, sıradan elektronik müzik kalıplarından uzak, yer yer distopik bir atmosfer yaratsa da insanı üzmeyen bir albüm. King Krule’un yanı sıra James Blake, Micachu, Andrea Balency katkı sağlıyor. Kulaklığımdan hiç eksik olmadı.

2017’nin “en iyi” 20 albümü -2

“As You Were” - LIam Gallagher: Oasis’in ardından kardeşler arası rekabet ve atışmalar hâlâ tam gaz devam ediyor. Ve bitecek gibi de durmuyor. İki kardeşin 2017 albümü arasında Liam’ın Oasis’in izinden giden şarkılar bir adım öndeydi. Liam’ın şarkıları piyasanın çok satan “altın çocuk”larına emanet ettiği ilk solo albümü bu. Sürpriz yok, güvenli sularda Brit rock dinleyeyim ben diyenlere…