Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Yeni yıl popüler müzikte rock rüzgarları estirecek albümlere gebe. Bu mini listeyi gelecek yaz açıkhava festivallerinde başa oynayacak isimler olarak da okuyabilirsiniz.

- “Resistance is Futile” - Manic Street Preachers

6 Nisan tarihinde yayınlanacağı açıklanan albüm Manic Street Preachers’ın işlemeyi çokça tercih ettiği toplumsal bellek, çağdaş gerçeklik ve sisteme sanat yoluyla itiraz temalarını taşıyor. Bol gitar ve ağır melankoli bekleyebiliriz bu albümden. Zaten Manic’e yakışan da odur.

- MItsubishi Macchiato” - Vampire Weekend: Vampire Weekend ilk kez besteci ve grubun gizli beyni Rostam Batmanglij olmadan bir albüm hazırladı. Solist Ezra Koenig’in etkisi altında hazırlandı elbette bu albüm. Koenig Instagram hesabında “Bu seferki bir bahar albümü” diye yazmıştı. Bir önceki albüm, 2013 tarihli “Modern Vampires Of The City” gerçekten de grubun ilk iki albümüne göre daha hüzünlü bir tür sonbahar albümü görünümündeydi.

Haberin Devamı

- Interpol

Interpol “Real Life” isimli yeni şarkısını geçen yıl boyunca devam eden “Turn On The Bright Lights” konserlerinde çalmaya başlamıştı. Bu albümün 15’inci yılı dolayısıyla hızlanan yeni albüm çalışmaları 2018’de sonuç verecek. Grup New York’ta kayıtlara devam ediyor. Albüm tarihi ve adı belli değil henüz. Kesin olan şu, Matador imzalı bu albümden sağlam rock şarkıları bekleyebiliriz.

- Arctic Monkeys

Herhalde müzik piyasasının en fazla beklenen albümlerinden biri Arctic Monkeys’inki. Bu albümün piyasaya hem turne, hem satış anlamında büyük canlılık getireceği düşünülüyor. Rock aleminin Adele’i Arctic Monkeys’in bu anlamda. Rap’e teslim olmuş pop dünyasında rock’ı canlandıracak olmasına da kesin gözüyle bakılıyor. Ben sadık bir dinleyicileri olarak yeni şarkılar dinleriz diye heyecanlıyım, hepsi bu. Grup gelen bilgilere göre eylülden bu yana kayıtlarda. Ancak ne albüm adı belli ne de çıkış tarihi.

- Julian Casablancas & The VoIdz

Alın size rock açısından heyecan verici bir albüm daha. The Strokes’ta pek bir hareket yok ama solist Julian Casablancas, The Voidz ile yeni albüm hazırlığında. 8 Aralık’ta grup bu albüme dair bir tanıtım videosu paylaştı. Bu filme bakarak albümden ne bekleyebiliriz? Rock, punk, retro gitar sound’u ve fantastik girişli çıkışlı deneysel şarkılar. Bu sefer umarım daha radyo dostu bir iki şarkı da koyarlar albüme.

Haberin Devamı

- Jack White

Jack White yeni solo albümünü “garip” olarak tanımladı. Garip, enteresan, sıra dışı, alışılmışın dışında, beklenmedik. Ne derseniz deyin, Jack White ile ilgili konuşuyorsak şu kesin. İşin içinde çok kaliteli gitarcılık olacak. İyi riff ve melodiler havada uçuşacak. White bu albümle ilgili “insanların henüz üzerine şarkı yazmadığı mevzuları araştırıyorum” gibi cidden garip bir açıklama yapmıştı. Ne adı, ne de çıkış tarihi belli olan bu albümde neler var bekleyip göreceğiz.

-Always AscendIng” Franz FerdInand

Dans pistilerini coşturan rock şarkılarının formülünü bir dönem en iyi yazan gruptu Franz Ferdinand. İki binlere imzalarını attılar. Peki şimdi? Albümler aynı adı taşıyan single bir EDM parçası gibi efektlere ve dans ritmlerine sahip. Ardından geçen hafta gelen “Feel The Love Go” da aynı özelliklere sahip. Phoenix ile de çalışan, ‘90’lardan Cassius adı altındaki çalışmalarıyla tanıdığımız Fransız DJ ve prodüktör Philippe Zdar prodüktör koltuğunda. Alex Kapranos daha önceki albümlerden farklı bir şey beklememiz gerektiğini söylemişti. Sürprizlere hazır olun.

Haberin Devamı

2018’in rock albümleri

Ankara Rap Mahal sahnesinden izlenimler

- Aga b: Ankara’nın yükselen rap dalgasının Ezhel ile popüler ismi Aga b evinde olmanın avantajını iyi kullandı. Sahnede rahat, seyirciyle samimi, aksi ve alaycı bir stand up sanatçısı gibi takılmayı seviyor. Beat hissi çok güçlü, acapella’ları sağlam. Seyirci olarak ritim kulağınızın iyi olması lazım fırça gelebilir.

-Tahribat-ı İsyan: Aga b ne kadar ağır abi takılıyorsa Tahribat da o kadar zıpır,

2018’in rock albümleri
enerjik. Onlara kayıtsız kalmanız mümkün değil. Makineli tüfek gibi art arda kusursuz patlamalarla laflarını söylüyorlar. Ama daha çarpıcı hikayeler anlatmaları için daha biraz yaşlamalarını beklememiz lazım sanki.

-Kamufle: Old school seven ve bu tip müzik kafasına sahip herkes gibi aklı fikri ‘70’lerin, ‘80’lerin funk, soul hatta rock beat’lerinde. O sahneye çıktığında rap konseri pırıl pırıl disko toplarının dönmeye başladığı fantastik bir diskoteğe dönüşüyor.

-Allame: Biraz rap’in Müslüm babası hali sezdim. Sadık hayranlar, ezbere söylenen şarkılar. Allame, Ankara’daki Rap Mahal sahnesinde yer alan isimler arasına yerli sesleri, ezgileri en fazla kullanan rap sanatçısıydı.

Gezici rap festivali de denebilecek Rap Mahal 2017’de İstanbul, Eskişehir, Bursa, Ankara’da ilk kez yapıldı. Umarım bu yıl şehir sayısını da artırarak devam eder. Yurtdışından da renkli katkılarla yeni “blues festival” olur. Neden olmasın?