Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Yaz festivalleri ufak ufak kadrolarını tamamladı, belli başlı gruplar turne programlarını açıkladı. O halde sahneleri kimler şenlendirecek bir bakalım.

Bu yıl Arctic Monkeys’in yılı. Bir defa bunu söyleyelim baştan. Yaz boyu Avrupa ve ABD’de yapılacak müzik festivallerinin neredeyse hepsinde yer alacaklar. 2 Haziran’da Primavera Sound ile başlayacakları turne Amerika’ya uğrasa da ağırlıklı olarak Avrupa’da. Albüm henüz yayınlanmadı, tarihi de açıklanmış değil ama baharda gelecek ve yaz konserlerinden önce piyasaya çıkacaktır. Gorillaz’ın turnesi 18 Mart’ta Meksika’dan başlıyor. Güney Amerika’yı dolaştıktan sonra 1 Haziran’da Almanya’ya Rock Em Ring’e geliyor. 16 Ağustos’a kadar Avrupa’da festival festival dolaşacak ekip. Gorillaz’ın 2017’de yayınlanan son albümü “Humanz” ticari açıdan iyi bir başarı yakalamasının yanında radyoların da gözdesi oldu. Pek çok düet içermesi bakımından sahnede sürprizler olacaktır.

Haberin Devamı

2018 yazına bakış
Küçükçiftlik Park’ta sahnede olacaklar

Bu yıl faal olacak isimlerden bir diğeri Nick Cave ve The Bad Seeds. Sezonu 31 Mayıs’ta Primavera Sound’da açıyor ekip. Daha sonra Avrupa’nın festivallerini ve konser salonlarını dolaşacaklar ve 10 Temmuz’da da İstanbul’u ziyaret edecekler. İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı Caz Festivali çerçevesinde, festivalin 25’inci yılında güzel bir sürpriz. Küçükçiftlik Park’ta yer alacak konserin biletleri satışa çıktı bile. MGMT 2 şubat itibarıyla Amsterdam Paradiso’da turnesine başladı. Avrupa ve Amerika’yı 17 Temmuz’a kadar geziyorlar. Turne bazen kulüplere bazen de Mad Cool gibi büyük festivallere uğrayacak. Bana kalırsa onları orta çaplı bir kulüpte izlemenin keyfi ayrı olur. Yeni albümleri “Little Dark Age” 9 Şubat’ta piyasaya çıkacak. Bu albümden dinlediğimiz “Little Dark Age”, “Hand It Over” şarkıları beklentilerimizi yükseltti. Pearl Jam turnesi 13 Mart’ta Şili’nin Santiago şehrinde başlıyor. Grup 12 Haziran’da Amsterdam’da vereceği konserle Avrupa’ya adım atacak. 8 Ağustos’a kadar çoğu büyük arena konseri olmak üzere konserler verecek. Mad Cool, NOS Alive Lizbon, Rockwerchter gibi festivallerde de çaldıktan sonra ABD’ye geçecek. 2013’teki “Lightning Bolt”tan bu yana yeni stüdyo albümleri yok, ancak 2017’de Eddie Vedder’ın çok sevdiği beyzbol takımı Chicago Cubs için konserler vermişlerdi, bunları albümleştirdiler. Playlist’leri her zamanki gibi eski ve yeni şarkıları eşit ağırlıkta dağıtan bir anlayışta hazırlanmış.

Haberin Devamı

Fleet Foxes 2017’de Nonesuch ile çalışmaya başladı ve “Crack up” isimli üçüncü stüdyo albümlerini yayınladı. Bu albümün turnesi 1 Mart’ta ABD’de Tampa’da başlıyor. 7 Ağustos’ta İskoçya’ya geçen ekip ardından Finlandiya, Galler ve Portekiz’de üç festivalde çalacak. Yılın en yoğun konser trafiğine sahip gruplarından biri Fleet Foxes.

2018 yazına bakış

Franz Ferdinand yeni albümünü tanıtacak

Bütün bunların dışında Tame Impala tek konser açıkladı. O da 12 Temmuz’da Madrid’deki Mad Cool festivali. Interpol 2018 için temmuzda iki tarih açıkladı. Biri Glasgow diğeri Londra. Alice in Chains yaz boyunca Avrupa’da turnede. Franz Ferdinand dans ağırlıklı yeni albümlerini bu yaz tanıtacak. Jack White neredeyse bütün büyük festivallerin kadrosunda yer alıyor. Yeni albümünü de baharda bekliyoruz. Mount Kimbie denk gelinirse izlenmesi gereken bir ikili. Bahar aylarında Avrupa’da kulüp konserleri yapacaklar. Yazın da Primavera dahil büyük festivallerde çalıyorlar. Ezra Furman’ın yeni albüm konserleri çok eğlenceli geçer, not alınmalı. John Maus’un Zorlu PSM’deki konserini kaçıranlar muhakkak peşine düşmeli, o da yaz boyu festival festival dolaşıyor Avrupa’da.

Haberin Devamı

DİNLEMENİZ GEREKEN 5 ŞARKI

-“Nightclub” - The Vaccines: “Eskiden konserler ayin gibiydi” demişti eski rock’çılardan biri. Konserden çıktığında içinde birşeyler değişmiş olurdu. İşte “O yıllardaki gibi çal panpa” tadında bir The Vaccines şarkısı. “Combat Sports” albümünden.

-“American Guilt” - Unknown Mortal Ochestra: Unknown Mortal Orchestra’nın melodik radyo hit’leriyle dolu albümü “Multi-Love”a tezat, yeni single kirli gitarlar ve lo-fi sound’uyla hayli avangart. Hatta buna retro-avangart diyelim.
-“Empty Words” Whyte Horses: Neo-folk dünyasının renkli ve radyo dostu şarkılarıyla bilinen indie ekibi Whyte Horses yeni bir single ile çıkageldi. Aynı adlı albüm yıl içinde gelecek.
-“No Mercy On This Land” - Ben Harper, Charlie Musselwhite: Bu ikili 2013’te En İyi Blues Albümü Grammy’si almıştı. Şimdi yeni bir albüm hazırlığındalar ve duymadıysanız eğer, bu da albümün ilk single’ı. Slide gitar ve armonikanın uyumu. Her şey olması gerektiği gibi, havalar blues.
-“Tomorrow”, LSK Nightmares On Wax: DJ ve prodüktör George Evelyn’in uzun bir aradan sonra Warp’a dönmesi, bu label’dan adeta 90’lar hiç bitmemiş gibi yeni bir albüm çıkarması ve kaldığı yerden beat’lere devam etmesi. Reggae, dub ve türevlerine ilgi duyanlara neden olmasın dedirtiyor dinleyince.