Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Tame Impala yeni albümle geliyor. Nick Cave, The Bad Seeds ile stüdyoda. The Who’nun, The Chemical Brothers’ın, The Cure, Thom Yorke, Vampire Weekend, My Bloody Valentine’ın yeni albümleri de yola çıktı bile.

2018’in listeleriyle bir süredir köşemiz işgal altındaydı. Yılın son ayını bu tatlı işgal altında bitirip yıl sonu raporumuzu tamamladıktan sonra şimdi de biraz 2019’a bakalım. Bu yıl takip ettiğimiz beğendiğimiz pek çok büyük isim faaliyette ve turnede olacak. Turne demek de zaten genellikle yeni albüm demek.

Haberin Devamı

2019 bereketi

Eylülde Los Angeles’ta çalışmaları başlayan Nick Cave and The Bad Seeds’in yeni albümünün kayıtları tam gaz devam ediyor. Cave albüme dair yaklaşımını “Bir besteci olarak hayatımın büyük kısmı hayal kurarak geçti. Biz profesyonel hayalciyiz” diyerek belli etmişti. İstikrarlı hayaller diliyoruz Cave’e.

Aynı şehirde albüm tamamlamaya kararlı bir diğer sanatçı Liam Gallagher. İkinci solo albümünü eylülde tamamlayacağı bilgisi var.

Son yılını turnede geçiren Jack White’ın ciddiyetle eğildiği albüm projesi, yan projelerinden The Raconteurs ile olanı. Şaka maka The Raconteurs’ün son albümü “Consoler of The Lonely”nin (2008) üzerinden 10 yıl geçmiş. Ekip Nashville’deki Third Man stüdyosunda bu albümün 10’uncu yıl özel paketi için toplanıp eski kayıtları dinlerken gaza gelip iki yeni şarkı kaydetmişti. Plağa da basılan single “Sunday Driver”a (B yüzü “Now That You’re Gone”) bakarak sağlam gitar albümü geliyor diyebiliriz. Beklendiği gibi yani. Jack White yeni albüm için “dünya savaşı” gibi ifadesini kullandı. Takdir dinleyicinin olsun.

“Beklentiyi yüksek tutun”

Geçen aralıkta Robert Smith, son 10 yıldan bu yana ilk The Cure stüdyo albümünün bitmesine altı hafta uzakta olduklarını söylemişti. Hesabı kimbilir nasıl yaptı Smith. Bakalım tutacak mı, çünkü zaman daralıyor. Ben olsam bu yıl The Cure konseri bulursam kaçırmamaya çalışırım. Thom Yorke uzun zamandır çalıştığı Nigel Godrich ile yeni solo albümünü hazırlıyor. “Her zamanki gibi karanlık elektronik tonlarda bir şey olur” diyenler yanılabilir, Yorke albümün elektronik temelli ancak müzikal anlamda daha önce yaptığı hiçbir şeye benzemediğini söylemişti. Politik içerik ve mesajların doğrultusunda ise bir değişiklik yok. “Ben politik albüm yapmak için yola çıkmıyorum ama yaptığım her şey kendiliğinden politik oluyor” diyor Thom Yorke. Vampire Weekend’in yeni albümü an itibarıyla hazır. Nasıl bir strateji izlenecek, kaç single gelecek, nasıl bir promosyon yapacaklar sanırım bu konulara karar veriliyor. Geçen yaz grup yeni şarkılarından bazılarını çalmıştı .

2019 bereketi

Haberin Devamı

Yılın en büyük sürprizi

The Chemical Brothers, yeni albümleri “No Geography” ile baharda gündemde olacaklar. Yaz festivallerinin gözdelerinden olacaklarını tahmin etmek zor değil. Albümün ilk single’ı “MAH”. Yer alacak bir diğer şarkı da Kraftwerk’ten Ian Glimmer ile birlikte yapıp geçen yıl içinde yayınladıkları “Free Yourself”. Bu iki şarkıya bakarak şunu söyleyebiliriz: Beklentinizi yüksek tutun.

Yılın en büyük sürprizi Tame Impala’dan gelebilir. Benim heyecanla beklediğim bir numaralı albüm yaza doğru piyasada olacak. Kevin Parker, Mark Ronson’ın gene bu yıl içinde yayınlanacak solo albümünde “Laurie” isimli şarkıda yer alıyor. Ronson bir röportajında Tame Impala’nın yeni müziklerini duyduğunu ve herkesi şaşıracağı bir şey olduğunu ağzından kaçırmıştı. Bu arada Ronson’ın yeni albümü de büyük hit’ler çıkaracak. “Late Night Feelings” adını taşıyor bu albüm. Ronson yaşadığı boşanmanın ardından müziğinin iyiden iyiye duygusallaştığını söylemişti. Üzgün dans şarkıları geliyor.

Haberin Devamı

My Bloody Valentine’ın yeni müziklerini de merakla bekleyenlerdenim. Aslında Kevin Shields tarafından 2018’de çıkacağı açıklanmıştı. Ancak ekip “deadline”lar konusunda pek iyi değil. Bu yıl hem Shields’in bahsettiği ve bir türlü çıkamayan 8 şarkılık EP hem de yaza bir diğer albüm bekleniyor. 2019 müzikseverler için iyi haberlerle başladı diyebilir miyiz? Bence evet.